Praktijkroute | Friesland College

Opleiden doe je samen!

samen met bedrijven en instellingen opleiden in de praktijkroute

 

Werkconferentie praktijkroute

Regelmatig organiseren we een werkconferentie over de praktijkroute. De eerstvolgende vindt plaats in het najaar van 2018. Wilt u als werkgever met ons samenwerken of bent u als collega van een ROC nieuwsgierig naar onze manier van werken? Laat dan hier uw gegevens achter, zodat we u t.z.t. voor de werkconferentie kunnen uitnodigen. 

 

 

 

 

 

 

Modern beroepsonderwijs
De snel veranderende samenleving vraagt om een sterkere verbinding tussen praktijk en beroepsonderwijs. Daarom zet het Friesland College de komende jaren met bedrijven en instellingen tientallen praktijkroutes op voor modern beroepsonderwijs.De basis van de praktijkroute is dat studenten gemotiveerder en effectiever leren als ze dit doen vanuit hun eigen ervaring in de praktijk. Zo ontdekken zij meteen wat wel en niet lukt en is de stap naar de theorie en de vaardigheidstraining vanzelfsprekender.

Omdat er in bedrijven veel verandert, is kennis beter up-to-date aan te bieden als de school dichterbij, en zelfs in de praktijk werkt. En dat gebeurt met de praktijkroute. Het Friesland College ontwikkelt de praktijkroute met bedrijven en instellingen die partners willen zijn, dus echt willen samenwerken, leren en innoveren en die onderwijs en praktijk willen integreren.

Het begin is er
Inmiddels heeft het Friesland College met onder andere de zorginstellingen van ZuidOostZorg en Alliade, uitgeverij Royal  Jongbloed en het CJIB de eerste ervaringen opgedaan met de praktijkroute. Met een groot aantal bedrijven en instellingen in onder andere de branches bouw, techniek, horeca, ICT, kunst & cultuur, commerciële dienstverlening en life sciences is inmiddels ook een praktijkroute gestart of in voorbereiding. Opzet is dat het Friesland College toewerkt naar zo’n dertig praktijkroutes voor in totaal ongeveer 1200 mbo-studenten.

Leren in de praktijkroute
In de praktijkroute worden ‘leren’ en ‘werken in de praktijk’ geïntegreerd. Vanaf de eerste dag zijn studenten in de praktijk en gaan daar aan de slag, samen met de medewerkers. De theorie en het aanleren van vaardigheden worden gekoppeld aan hun  ervaringen, zodat studenten direct doorhebben wat het nut is van kennis. Met intensieve begeleiding door docenten en medewerkers uit het bedrijf werken de studenten toe naar een mbo-diploma en soms ook naar doorstroom in het hbo.

Verschillende situaties
Het gaat hier nadrukkelijk om beroepsopleidingen en niet om bedrijfsopleidingen. Studenten doen tijdens hun opleiding in de praktijkroute namelijk ervaring op in meerdere situaties, dus in verschillende bedrijven of instellingen. Hierdoor kunnen ze dat wat ze geleerd hebben ook toepassen in allerlei situaties.

Het mes snijdt aan meerdere kanten
De praktijkroute heeft zich heel snel bewezen als een efficiënte manier om de afstand tussen beroepsonderwijs en bedrijfsleven te verkleinen. Er is veel kennis uit te wisselen en bedrijven zijn blij met de jonge mensen, die zorgen voor een open sfeer en  dynamiek. Het veroorzaakt vaak een cultuurverandering, waarin medewerkers zelf ook gestimuleerd raken om weer te gaan leren. Zo snijdt het mes aan meerdere kanten.

Doet u mee?
Voor het Friesland College zijn praktijkroutes een belangrijke investering in de toekomst. Wilt u met uw bedrijf ook investeren in toekomstige werknemers en samen met het Friesland College zorgen voor modern en uitdagend onderwijs? Neemt u dan contact met ons op, zodat we de mogelijkheden met u kunnen bespreken.

Informatie
Friesland College, Onderwijs, Personeel & Innovatie
088 - 060 2859 (secretariaat)