Zelfstandig werkend kok

Zelfstandig werkend kok

Zelfstandig werkend kok 3 - BBL, BOL

Is koken jouw passie?

Bij de mbo-opleiding Zelfstandig werkend kok ga jij aan de slag met het bereiden van de verrukkelijkste gerechten. Koken is jouw passie en je voelt je thuis in de keuken. Experimenteren met nieuwe ingrediënten en gerechten, samenwerken met de collega’s in de keuken en de restaurantgasten een culinaire topavond laten beleven. Zelfstandig werkend kok is een 3-jarige opleiding op mbo-niveau 3. Je kan deze opleiding doen in een bol-traject of in een bbl-traject.

Zelfstandig werkend kok in het kort

Wat houdt het beroep in?

Waar kun je werken?

Je kunt als zelfstandig werkend kok gaan werken in hotels, restaurants, cafés, instellingen, cateringbedrijven en congrescentra.

Deze video is afkomstig van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) en geeft een algemene indruk van de praktijk en het werkveld.

Zelfstandig werkend kok in de praktijk

Om het vak van zelfstandig werkend kok goed te leren, ga je tijdens je opleiding veel aan de slag in de praktijk. Natuurlijk zal je lessen volgen, maar je leert vooral door te doen en door ervaring op te doen. Dit noemen we praktijkgestuurd leren. De opleiding Zelfstandig werkend kok kent 2 leerwegen: bol en bbl. De bol-opleiding wordt aangeboden in 2 varianten: school & stage en de praktijkroute.

Praktische informatie

Hoe leer je?

Bol (school en stage)

Als je kiest voor de beroepsopleidende leerweg (bol), dan krijg je les in leereenheden. Dit houdt in dat je iedere vijf of tien weken bezig gaat met een nieuwe praktijkopdracht. Je volgt ondersteunende lessen en gebruikt verschillende bronnen om de opdrachten af te ronden. Het tempo is hoog en de uitdaging groot. Alle praktijkopdrachten zijn vormgegeven met regionale bedrijven en instellingen. Je bent dus goed voorbereid op de arbeidsmarkt.

Je loopt ook stage tijdens de opleiding:

1e leerjaar: tien weken
2e leerjaar: tien weken
3e leerjaar: twintig weken
Dat doe je 24 uur per week.

Of:
1e leerjaar: 448 uur, 30 weken à 2 dagen van 7,5 uur
2e leerjaar: 760 uur, 10 weken à 4 dagen + 60 dagen van 7,4 uur
3e leerjaar: 960 uur, 20 weken à 5 dagen + 20 dagen van 7,4 uur

praktijkroute

Start je de opleiding in de praktijkroute, dan ben je tijdens je opleiding dagelijks bij verschillende bedrijven of instellingen te vinden. Je leert op de werkvloer en neemt daarnaast deel aan werkplaatsen en trainingen. Docenten en mensen uit het bedrijfsleven verzorgen deze.
Je richt zo je eigen onderwijs in en maakt je eigen roosters. Hierdoor leer je in de praktijk precies wat nodig is om jouw doelen te bereiken.

Gastvrij Fryslân (on the job)

Gastvrij Fryslân betekent leren in de praktijkomgeving betekent dat je leert binnen een professionele werkomgeving in plaats van op school (hubs). Binnen deze hubs volg je alle lessen, zowel de algemene als de beroepsgerichte vakken en zijn docenten, praktijkopleiders en jij (de student) samen verantwoordelijk voor jouw opleidingsdoelen.

Meer informatie over Gastvrij Fryslân

Bbl (werken en leren)

Kies je voor de bbl-variant, dan ga je per week vier dagen aan het werk en één dag naar school. Je moet wel zelf werk zoeken of hebben bij een erkend leerbedrijf.

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Wat leer je?

Als zelfstandig werkend heb je een brede kijk op alles wat er in de keuken gebeurt. Jij kookt, stelt menu’s samen en kunt leidinggeven aan een leerling-kok. Je hebt verstand van levensmiddelen- en bedrijfshygiëne. Dit alles leer je tijdens de opleiding Zelfstandig werkend kok. Daarnaast wordt er tijdens de opleiding ook aandacht besteed aan jouw persoonlijke ontwikkeling en volg je enkele algemene vakken en keuzedelen.

Persoonlijke ontwikkeling

Samenwerken, communiceren, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen zijn niet alleen goede kwaliteiten voor binnen jouw vakgebied, maar ook voor daarbuiten. Tijdens de opleiding ga je daarmee aan de slag, zodat jij straks klaar bent voor een succesvolle toekomst.

Over het beroep

Je werkt in de opleiding natuurlijk veel aan verschillende kooktechnieken. Je leert over:

  • snijtechnieken
  • bereiden van gerechten en sauzen
  • welke ingrediënten goed bij elkaar passen
  • warenkennis, voedingsleer en hygiëne
  • het beheren van keukenvoorraden
  • leidinggeven en personeelsmanagement
  • hoe je collega’s begeleidt en hoe je functionerings- en beoordelingsgesprekken voert
  • winstmarges berekenen
  • het ontwikkelen van nieuwe recepten en garnituren
  • het bedenken en maken van verrassende menu’s

Algemene vakken

Tijdens een mbo-opleiding volg je ook enkele algemene vakken. Bij Zelfstandig werkend kok zijn dat:

  • Nederlands
  • Engels
  • Rekenen
  • Loopbaan en Burgerschap

Keuzedelen

Bij de opleiding Zelfstandig werkend kok volg je minimaal twee keuzedelen. Hiervan is 1 gericht op het beroep en 1 op algemene ontwikkeling. In overleg met je coach kies je deze keuzedelen. Zo bepaal je jouw eigen route en onderscheid je je naar je toekomstige werkgever. Het resultaat van de keuzedelen tellen mee voor je diploma. Tijdens je opleiding kunnen we je adviseren over de keuzedelen.

Keuzedelen

Doorleren

Na het behalen van je diploma Zelfstandig werkend kok kan je doorstromen naar mbo-niveau 4. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor:

Toelating

Om toegelaten te worden tot deze mbo-opleiding moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.

Om toegelaten te worden tot de opleiding Zelfstandig werkend kok moet je in het bezit zijn van één van de volgende bewijzen:

  • Een diploma vmbo-kader
  • Een diploma op mbo-niveau 2
Meer informatie over toelating

Kosten

Een deel van je opleiding wordt door de overheid betaald, maar je moet soms ook dingen zelf betalen. We hebben alle informatie over de kosten van je opleiding verzameld.

Meer informatie over opleidingskosten

Studie in cijfers

Deel deze pagina via

Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl