Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw (Gastvrij Fryslân)
On-the-job

Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw (Gastvrij Fryslân)

Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw (Gastvrij Fryslân) 3 - BOL

Zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw On-the-job bij Gastvrij Fryslân

Volg je deze opleiding volgt via Gastvrij Fryslân? Dan werk je het eerste jaar van jouw opleiding tot zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw samen met de studenten zelfstandig werkend kok en de Manager/Ondernemer Horeca. Je bent dus de hele week “on-the-job” in de praktijk van onze hub bij Van der Valk in Sneek, WestCord WTC Leeuwarden en Hof van de Koning Heerenveen.

Het restaurant zit al lekker vol. In de keuken wordt hard gewerkt aan de heerlijkste soepen, salades, steaks, veggies en ijstoetjes. Achter de bar maken ze lekkere cocktails en cappuccino’s. En jij zorgt ervoor dat gasten al dat lekkers professioneel geserveerd krijgen. Dat doe je soepeltjes en met veel plezier. Het is hard werken, maar daar draai jij je hand niet voor om. Want je bent gek op de horeca. De keuken zorgt voor heerlijke gerechten en jij zorgt voor de beleving: het recept voor een onvergetelijke avond.

Na de zomervakantie starten we in de hubs in Sneek, Leeuwarden en Heerenveen.
Deze opleiding is iets voor jou als je:

 • graag leert in de praktijk en leert door te doen;
 • deel wilt uitmaken van een hechte groep en er samen voor wilt gaan;
 • samen met docenten en praktijkopleiders je opleiding wilt vormgeven.

Zelfstandig werkend Gastheer/gastvrouw in het kort

Als Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw heb je veel verschillende taken. Je moet alles kunnen voorbereiden om de gasten te kunnen ontvangen, zoals het opdekken van tafels, de voorraden bijhouden en de bar bijvullen. Je leert te adviseren als het gaat om de wijn- en spijscombinaties, je wordt bedreven in het serveren van gerechten en dranken. Je hebt meer verantwoordelijkheden en je kunt je taken volledig zelfstandig uitvoeren. Daarbij geef je leiding aan een team van medewerkers

Waar kun je werken? Na deze opleiding kun je zelfstandig aan de slag als kok bij een horecabedrijf. Bijvoorbeeld een hotel, restaurant, congrescentrum of in een recreatiebedrijf.

Gastvrij Fryslân in de praktijk

Binnen onze hubs bij Van der Valk Sneek, WestCord Hotel en onze andere hospitality-bedrijven krijg jij de kans je hierin te ontwikkelen. Docenten en praktijkopleiders komen naar jou toe om jou te begeleiden op een van de bedrijven die is aangesloten bij een hub en bieden jou een inspirerende leeromgeving. Je draait mee in het bedrijf, maar onder begeleiding van de praktijkbegeleiders uit het werkveld en docenten ben je vooral bezig met je opleiding.

Dit houdt in dat je verschillende leervormen krijgt aangeboden, zoals: coachingsgesprekken met docent en praktijkbegeleiders en workshops van de praktijkbegeleiders die je de kneepjes van het vak bijbrengen. Daarnaast werk je op locatie mee zodat je vanaf dag één praktijkervaring opdoet. We kiezen samen de meest passende leervorm op basis van jouw leerdoelen.

Praktische informatie

Hoe leer je?

Gastvrij Fryslân (on the job)

Gastvrij Fryslân betekent leren in de praktijkomgeving waarbij je leert binnen een professionele werkomgeving (hubs) in plaats van op school. Binnen deze hubs volg je alle lessen, zowel de algemene als de beroepsgerichte vakken en zijn docenten, praktijkopleiders en jij (de student) samen verantwoordelijk voor jouw opleidingsdoelen. De experts vanuit de praktijk geven je tips en ondersteunen je tijdens de praktijkleerdagen en op de leerdagen volg je regelmatig workshops vanuit de praktijk.

Lees hier een uitgebreide uitleg over hoe een Gastvrij Fyslân opleiding eruit ziet.

Andere leerwegen

De opleiding kun je bij het Friesland College ook nog op een andere manier volgen: Zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw Regulier: Bol (school en stage).

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Wat leer je?

Tijdens het eerste jaar volg je binnen Gastvrij Fryslân grotendeels hetzelfde programma met studenten die hebben gekozen voor de opleiding Zelfstandig werkend kok of Manager/Ondernemer Horeca. Het eerste jaar bestaat uit vier modules:

Module 1: Welkom in de gastvrijheidssector
Module 2: Van Grond tot Mond, Warenkennis & Gastronomie
Module 3: De wereld om je heen, Duurzaamheid & circulaire economie
Module 4: Gastvrij Fryslân, Recreatie & gastvrijheid

Beroepsgerichte leerdoelen:

 • starten van een eigen onderneming;  
 • leidinggeven;  
 • personeelsmanagement; 
 • financieel management; 
 • kennis van eten en drinken;  
 • kennis van koken en bedienen; 
 • gastgerichte houding ontwikkelen;  
 • werken in de front-office; 
 • inkoop en voorraadbeheer.  

Algemene vakken

De generieke onderdelen (rekenen, Nederlands, Engels), studieloopbaanbegeleiding (coaching) en reflectie zijn onderdeel van de onderwijsleerdag. Studieloopbaanbegeleiding en reflectie zijn onderdeel van de wekelijkse structuur, Nederlands, Engels en rekenen worden flexibel aangeboden. De lessen worden aangeboden in fysieke lessen van docenten en via onlineprogramma’s. Deels worden deze lessen gekoppeld aan de praktijk bij de huisopleider.   

Persoonlijke ontwikkeling

Je hebt iedere week een driegesprek op de werkvloer (student, docent/coach en praktijkbegeleider). Je werkt heel gericht aan de eigen leerdoelen vanuit de beroepsgerichte module. Er is veel persoonlijke aandacht en je kan je eigen leerroute vaststellen. Het kan ook zo zijn, dat je (in overleg) in het weekend aanwezig bent op de praktijkleerplek. Door de vele mogelijkheden, kan er veel maatwerk aangeboden worden in jouw leerproces.

Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling, samenwerken, communiceren, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw, maar ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst!

Keuzedelen

Tijdens je opleiding volg je verschillende keuzedelen die op de hubs kunnen worden gevolgd.

Meer informatie over keuzedelen

Doorleren

Na het behalen van de opleiding Zelfstandig Werkend Gastheer/Gastvrouw bij Gastvrij Fryslân kun je doorstromen naar mbo- 4 opleidingen, zoals:

Toelating

Om toegelaten te worden tot deze opleiding moet je aan bepaalde eisen voldoen.

Meer informatie over toelating

Kosten

Een deel van je opleiding wordt door de overheid betaald, maar je moet soms ook dingen zelf betalen. We hebben alle informatie over de kosten van je opleiding verzameld.

Meer informatie over opleidingskosten

Deel deze pagina via

Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl