Zelfstandig werkend bakker

Zelfstandig werkend bakker

Zelfstandig werkend bakker 3 - BBL, BOL

De ovens draaien op volle toeren!

Jouw broden, taarten, koekjes en hartige broodjes ruiken zalig en zien er prachtig uit. Te mooi om op te eten, maar natuurlijk veel te lekker om te laten staan. Je dag begint als anderen nog slapen. Om acht uur komen de eerste klanten, dus daarvoor moet nog veel gebeuren. Molenbroden, ciabatta’s, maanzaadbolletjes, vlechtbroodjes, koffiebroodjes, vruchtentaarten, gemberschuitjes en kruidige speculaasjes. De ovens draaien op volle toeren. Oh ja, om negen uur komt een klant een bavaroise bruidstaart halen. Met een vulling van kwark, slagroom en framboos. En natuurlijk gegarneerd met hartjes en rozen. Mooi werk hoor, daar in de (banket)bakkerij!

Zelfstandig werkend bakker in het kort

Wat houdt het beroep in?

Als zelfstandig werkend bakker maak je allerlei soorten bakkersproducten. Je werkt zorgvuldig, hygiënisch en functioneert goed in teamverband. Je bestelt zelf de grondstoffen en maakt een planning voor de dagelijkse werkzaamheden in de bakkerij. De recepten, grondstoffen, hoeveelheden en bereidingstijden zijn steeds verschillend. Maar jij bent creatief en kunt goed improviseren! Het is een pré als je flexibel en stressbestendig bent.

Waar kun je werken?

Je kunt aan de slag bij een ambachtelijk bakkerij, (hotel-) patisserie of chocolaterie.

Deze video is afkomstig van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) en geeft een algemene indruk van de praktijk en het werkveld.

Zelfstandig werkend bakker in de praktijk

We bieden deze opleiding in twee leerwegen aan:
Bol (school en stage)
Bbl (werken en leren)

In het eerste jaar ben je bezig met zowel brood- als banketproducten.
Het tweede jaar ga je je specialiseren. Je kunt dan kiezen voor de uitstroomrichtingen:

• Broodbakker
• Banketbakker
• Brood- en banketbakker

Let wel! Studenten met het diploma Uitvoerend bakker niveau 2 kunnen deze opleiding in een à twee jaar afronden.

Bij ons leer je praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door te doen.

Samen met je studieloopbaanbegeleider kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen, zodat je aan het eind van je traject voldoet aan de eisen voor het mbo-diploma. Vanuit het bedrijf krijg je een leermeester toegewezen.

Lees hieronder meer over de leerwegen bol en bbl.

Praktische informatie

Hoe leer je?

Bol (school en stage)

Als je kiest voor de beroepsopleidende leerweg (bol), dan krijg je les in leereenheden. Dit houdt in dat je iedere vijf of tien weken bezig met een nieuwe praktijkopdracht. Je volgt ondersteunende lessen en gebruikt verschillende bronnen om je resultaat op te leveren. Het tempo is hoog en de uitdaging groot. Alle praktijkopdrachten zijn vormgegeven met regionale bedrijven en instellingen. Je bent dus goed voorbereid op de arbeidsmarkt!

Stage

Tijdens het hele schooljaar loop je twee dagen per week stage bij een erkend leerbedrijf.

In het eerste jaar ben je bezig met zowel brood- als banketproducten. Het tweede jaar ga je je specialiseren. Je kunt dan kiezen voor de uitstroomrichting Uitvoerend broodbakker, Uitvoerend banketbakker of Uitvoerend brood- en banketbakker.

Bbl (werken en leren)

Heb je al een baan in deze richting of wil je liever meteen aan het werk en toch leren, dan kun je de opleiding volgen via de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Je werkt 4 dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 dag per week naar school.
Je werk is daarmee de praktijkplek voor je opleiding, dus je voert er ook je praktijkopdrachten uit. Je leert praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door eerst te doen.

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Wat leer je?

Beroepsgerichte vakken:

  • zelfstandig diverse hoogwaardige bakkerijproducten vervaardigen
  • zorgdragen voor je persoonlijke hygiëne en de bedrijfshygiëne
  • werken met alle ingrediënten, gereedschappen, apparatuur en machines die  nodig zijn voor de productie van bakkerijproducten
  • ingrediënten inkopen
  • de planning opstellen en bewaken
  • producten op smaak en kwaliteit beoordelen
  • klanten adviseren

Algemene vakken:

Nederlands, rekenen en Loopbaan en Burgerschap

Persoonlijke ontwikkeling:

Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Samenwerken, communiceren, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw, maar ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst!

Toelating

Om toegelaten te worden tot deze mbo-opleiding moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.

Meer informatie over toelating

Kosten

Een deel van je opleiding wordt door de overheid betaald, maar je moet soms ook dingen zelf betalen. We hebben alle informatie over de kosten van je opleiding verzameld.

1e jaar: € 608,-
Digitaal BPV boek, excursie, introductie, readers, kledingpakket, licentie Flexbase, licentie rekenen en licentie werkboek Nederlands

2e jaar: € 244,-
Digitaal BPV boek, excursie, readers en licentie Flexbase

3e jaar: € 244,-
Digitaal BPV boek, excursie, readers en licentie Flexbase

Meer informatie over opleidingskosten

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft objectieve informatie over deze opleiding en de kansen van deze opleiding op de arbeidsmarkt, daarnaast vergelijkt het de opleiding met de landelijke cijfers.

Bekijk de Studie in Cijfers van deze opleiding>

Deel deze pagina via

Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl