Jouw broden, taarten, koekjes en hartige broodjes ruiken zalig en zien er prachtig uit. Te mooi om op te eten, maar natuurlijk veel te lekker om te laten staan. Je dag begint als anderen nog slapen. Om acht uur komen de eerste klanten, dus daarvoor moet nog veel gebeuren. Molenbroden, ciabatta’s, maanzaadbolletjes, vlechtbroodjes, koffiebroodjes, vruchtentaarten, gemberschuitjes en kruidige speculaasjes. De ovens draaien op volle toeren. Oh ja, om negen uur komt een klant een bavaroise bruidstaart halen. Met een vulling van kwark, slagroom en framboos. En natuurlijk gegarneerd met hartjes en rozen. Mooi werk hoor, daar in de (banket)bakkerij!
Als zelfstandig werkend bakker maak je allerlei soorten bakkersproducten. Je werkt zorgvuldig, hygiënisch en functioneert goed in teamverband. Je bestelt zelf de grondstoffen en maakt een planning voor de dagelijkse werkzaamheden in de bakkerij. De recepten, grondstoffen, hoeveelheden en bereidingstijden zijn steeds verschillend. Maar jij bent creatief en kunt goed improviseren! Het is een pré als je flexibel en stressbestendig bent.
Je kunt aan de slag bij een ambachtelijk bakkerij, (hotel-) patisserie of chocolaterie.
Deze video is afkomstig van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) en geeft een algemene indruk van de praktijk en het werkveld.
We bieden deze opleiding in twee leerwegen aan:
Bol (school en stage)
Bbl (werken en leren)
In het eerste jaar ben je bezig met zowel brood- als banketproducten.
Het tweede jaar ga je je specialiseren. Je kunt dan kiezen voor de uitstroomrichtingen:
• Broodbakker
• Banketbakker
• Brood- en banketbakker
Let wel! Studenten met het diploma Uitvoerend bakker niveau 2 kunnen deze opleiding in een à twee jaar afronden.
Bij ons leer je praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door te doen.
Samen met je studieloopbaanbegeleider kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen, zodat je aan het eind van je traject voldoet aan de eisen voor het mbo-diploma. Vanuit het bedrijf krijg je een leermeester toegewezen.
Lees hieronder meer over de leerwegen bol en bbl.
Als je kiest voor de beroepsopleidende leerweg (bol), dan krijg je les in leereenheden. Dit houdt in dat je iedere vijf of tien weken bezig met een nieuwe praktijkopdracht. Je volgt ondersteunende lessen en gebruikt verschillende bronnen om je resultaat op te leveren. Het tempo is hoog en de uitdaging groot. Alle praktijkopdrachten zijn vormgegeven met regionale bedrijven en instellingen. Je bent dus goed voorbereid op de arbeidsmarkt!
Tijdens het hele schooljaar loop je twee dagen per week stage bij een erkend leerbedrijf.
In het eerste jaar ben je bezig met zowel brood- als banketproducten. Het tweede jaar ga je je specialiseren. Je kunt dan kiezen voor de uitstroomrichting Uitvoerend broodbakker, Uitvoerend banketbakker of Uitvoerend brood- en banketbakker.
Heb je al een baan in deze richting of wil je liever meteen aan het werk en toch leren, dan kun je de opleiding volgen via de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Je werkt 4 dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 dag per week naar school.
Je werk is daarmee de praktijkplek voor je opleiding, dus je voert er ook je praktijkopdrachten uit. Je leert praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door eerst te doen.
Nederlands, rekenen en Loopbaan en Burgerschap
Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Samenwerken, communiceren, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw, maar ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst!
Om toegelaten te worden tot deze mbo-opleiding moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.
Meer informatie over toelatingEen deel van je opleiding wordt door de overheid betaald, maar je moet soms ook dingen zelf betalen. We hebben alle informatie over de kosten van je opleiding verzameld.
1e jaar: € 608,-
Digitaal BPV boek, excursie, introductie, readers, kledingpakket, licentie Flexbase, licentie rekenen en licentie werkboek Nederlands
2e jaar: € 244,-
Digitaal BPV boek, excursie, readers en licentie Flexbase
3e jaar: € 244,-
Digitaal BPV boek, excursie, readers en licentie Flexbase
Studie in Cijfers geeft objectieve informatie over deze opleiding en de kansen van deze opleiding op de arbeidsmarkt, daarnaast vergelijkt het de opleiding met de landelijke cijfers.
Bekijk de Studie in Cijfers van deze opleiding>