Gasten ontvangen en inchecken in een hotel. Toeristische tips geven in een VVV- of ANWB-kantoor... Of je nu een gast ontvangt in een hotel of in een vakantiepark, of een prachtige maat op reis maakt voor een klant, jij bent degene die elke gast een speciale belevenis biedt van uitstekende kwaliteit. Daarbij is het inspelen op de wensen van een gast voor jou vanzelfsprekend. Het werken in de wereld van reizen & gastvrijheid vraagt wel het een ander van je. Je werkt wanneer anderen vrij en op vakantie zijn en het werk stopt vaak niet als het vijf uur is geweest. Werken in de toeristische sector kan ook een kantoorbaan zijn bij een reisbureau of een callcenter van een grote touroperator.
Als Zelfstandig medewerker travel & hospitality werk je in een toeristisch bedrijf. Je ontvangt en informeert klanten aan de frontoffice en werkt met verschillende computersystemen. Je promoot en verkoopt toeristische reizen en producten. Klanten krijgen van jou informatie en advies. Je bent goed op de hoogte van de laatste toeristische trends en ontwikkelingen en maakt voor klanten een prachtige reis op maat. Daar staat wel tegenover dat jij werkt wanneer anderen vrij en op vakantie zijn. Bovendien: je werkt vaak door na vijven.
Je kunt in binnen- en buitenland aan de slag bij veel verschillende bedrijven, zoals:
Deze video is afkomstig van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) en geeft een algemene indruk van de praktijk en het werkveld.
Bij ons leer je praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door te doen.
Samen met je studieloopbaanbegeleider kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen, zodat je aan het eind van je traject voldoet aan de eisen voor het mbo-diploma. Vanuit het bedrijf krijg je een begeleider toegewezen.
De mogelijkheid bestaat om deze opleiding in twee jaar af te ronden. Dit doe je in overleg met de studieloopbaanbegeleider.
Als je kiest voor de beroepsopleidende leerweg (bol), dan krijg je les in leereenheden. Dit houdt in dat je iedere vijf of tien weken bezig met een nieuwe praktijkopdracht. Je volgt ondersteunende lessen en gebruikt verschillende bronnen om je resultaat op te leveren. Het tempo is hoog en de uitdaging groot. Alle praktijkopdrachten zijn vormgegeven met regionale bedrijven en instellingen. Je bent dus goed voorbereid op de arbeidsmarkt!
Je loopt twee stages, elk van 15 tot 20 weken. Dit kun je zowel in Nederland als het buitenland doen.
Tijdens je opleiding leer je wat gastvrijheid en klantgerichtheid inhoudt en hoe je je gasten goed informeert en adviseert. Daarnaast kom je te weten hoe je producten en diensten het beste verkoopt. En hoe je de administratie correct afhandelt en wat nodig is om tevreden gasten te binden aan de organisatie waar jij in de toekomst stage loopt of gaat werken.
Je leert presenteren, samenwerken, verkopen, klachten afhandelen en alle verder voorkomende werkzaamheden in de toeristische branche. Ook krijg je tijdens gastronomielessen kennis van etiquette, wijn-spijscombinaties en alle overige werkzaamheden in de bediening. Daarnaast oefen je werkzaamheden achter de balie van een reisbureau, hotel en luchthaven in de praktijk.
Economie, rekenen, Nederlands, productkennis en topografie
Engels, Frans, Duits en/of Spaans
We werken samen met jou aan je persoonlijke ontwikkeling, zodat jij de ideale medeweker van de toekomst wordt. Vanaf de start van de opleiding werk je aan kortdurende projecten of thema’s. In het eerste leerjaar gaat het met name om oriëntatie op beroepen binnen de sector toerisme. Op themadagen komt alle opgedane kennis uit de lessen samen om een thema succesvol af te kunnen ronden.
Leidinggevende travel & hospitality (niveau 4).
Luchtvaartdienstverlener (voor deze opleiding moet je een assessment doen die aantoont of je geschikt bent als luchtvaartdienstverlener).
Extra kosten:
€ 650,-/€ 700,- per jaar
Studie in Cijfers geeft objectieve informatie over deze opleiding en de kansen van deze opleiding op de arbeidsmarkt, daarnaast vergelijkt het de opleiding met de landelijke cijfers.
Bekijk de Studie in Cijfers van deze opleiding >