Werkvoorbereider meubelindustrie/(scheeps)interieurbouw

Werkvoorbereider meubelindustrie/(scheeps)interieurbouw

Werkvoorbereider meubelindustrie/(scheeps)interieurbouw 4 - BBL

Van ontwerp tot uitvoering; Jij regelt 't precies

Werkvoorbereider. Het woord zegt het eigenlijk al: hij bereidt het werk voor. Of beter gezegd: hij bereidt het project voor. Je kunt dan denken aan het maken van een technische tekening, inkopen van materialen en afstemmen van de situatie met alle betrokkenen. Daarnaast kan hij ook calculeren, oftewel (ingewikkelde) berekeningen maken van alle kosten die bij het project komen kijken.

Je weet precies wat nodig is voor een klus. Je weet alles over het materiaal, de machines en de werkuren. Je werkt precies. Ook als een opdracht af moet, houd je het hoofd koel. Je kunt goed met mensen overleggen. Je merkt wanneer iets niet lekker loopt.

Werkvoorbereider meubelindustrie/(scheeps)interieurbouw in het kort

Wat houdt het beroep in?

Als werkvoorbereider meubelindustrie bereid je een klus voor. Voorbeeld: de inrichting van een restaurant. Ter plekke bekijk je of er lastige punten zijn. Misschien zitten er leidingen of stopcontacten in de weg. Daarna maak je een technische tekening met de computer. Je berekent de kosten van de klus zorgvuldig. Dan stel je een offerte op voor de klant. Jij organiseert het werk. Regelmatig overleg je met: je baas, de projectleider en de klant. Na de klus maak je een berekening. Heeft de klus meer of juist minder gekost? Hiervan leert het bedrijf. Meestal werk je alleen.

Waar kun je werken?

Als werkvoorbereider meubelindustrie kun je aan de slag bij een interieurbouwbedrijf, scheepsinterieurbouwbedrijf of een meubelfabriek. Je werkt het meeste op kantoor bij het bedrijf. Regelmatig bezoek je de klant.

Deze video is afkomstig van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) en geeft een algemene indruk van de praktijk en het werkveld.

Werkvoorbereider meubelindustrie/(scheeps)interieurbouw in de praktijk

Deze opleiding wordt aangeboden via de Bbl-leerweg (werken en leren). Voor deze opleiding moet je een baan in de meubelindustrie of (scheeps)interieurbouw hebben.

Je leert alle technieken en vaardigheden die je nodig hebt om een professionele werkvoorbereider te worden. Naast vaktechnische ontwikkeling wordt binnen de opleiding ook veel aandacht besteed aan persoonlijke ontwikkeling. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw, maar ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst!

Praktische informatie

Hoe leer je?

Bol (school en stage)

Je leert praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door eerst te doen. Je bent dan ook een groot deel van je opleiding via je stage op de werkvloer te vinden. Vanuit het bedrijf krijg je een leermeester toegewezen.

Je verdiept je in het vak tijdens workshops en lessen op school. Samen met je studieloopbaanbegeleider kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen. Zo voldoe je aan het eind van je traject aan de eisen voor het mbo-diploma.

Bbl (werken en leren)

De opleiding bieden we alleen aan in de beroepsbegeleidende leerweg (bbl, werken en leren). Je bent minimaal 32 uur aan het werk bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je twee dagdelen per week naar school. Dit kan ook op een avond zijn.

Je werk is daarmee de praktijkplek voor je opleiding, je voert er ook je praktijkopdrachten uit. Vanuit het bedrijf krijg je een leermeester toegewezen.

Je leert praktijkgestuurd. Zodra je in de praktijk iets tegenkomt waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door eerst te doen. Je verdiept je in het vak tijdens workshops en lessen op school.

Samen met je studieloopbaanbegeleider kijk je regelmatig terug op wat je al hebt geleerd en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen. Zo voldoe je aan het eind van je traject aan de eisen voor het mbo-diploma.

Hoe regel ik een bbl-opleiding?

Kom je net van de middelbare school, dan kan het Friesland College je helpen bij het zoeken naar een passend leerbedrijf. Vraag hiernaar tijdens de intake. Als je al een baan hebt en meer wilt leren, dan kun je in overleg met je werkgever op zoek naar een passende opleiding. Het bedrijf waar je werkt moet een erkend leerbedrijf zijn.

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Wat leer je?

Persoonlijke ontwikkeling

Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Je leert samenwerken, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw. Je bent ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst.

Beroepsgerichte onderdelen

Tijdens de opleiding leer je machinaal houtbewerken. Je leert productiegegevens samenstellen en hout- en plaatmateriaal selecteren. On snijgereedschappen en houtbewerkingsmachines instellen en proefbewerkingen uitvoeren.

Je krijgt onder andere de volgende vakken:
  • vakleer
  • tekenen
  • tekeninglezen
  • projectietekenen constructieleer.
Verder leer je:
  • inmeten
  • productiegegevens en -planningen samenstellen en afstemmen
  • calculeren en offreren
  • inkopen.

Algemene vakken

  • Nederlands
  • rekenen
  • Loopbaan en Burgerschap.

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft objectieve informatie over deze opleiding en de kansen van deze opleiding op de arbeidsmarkt, daarnaast vergelijkt het de opleiding met de landelijke cijfers.

Bekijk de Studie in Cijfers van deze opleiding

Deel deze pagina via

Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl