Friesland College Friesland College Friesland College

Werkvoorbereider industrieel produceren met hout

Werkvoorbereider industrieel produceren met hout

Werkvoorbereider industrieel produceren met hout Niveau 4 - bbl

Van ontwerp tot uitvoering; Jij regelt 't precies

Werkvoorbereider. Het woord zegt het eigenlijk al: hij bereidt het werk voor. Of beter gezegd: hij bereidt het project voor. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan het maken van een technische tekening, inkopen van materialen en afstemmen van de situatie met alle betrokkenen.
Daarnaast kan hij ook calculeren, oftewel (ingewikkelde) berekeningen maken van alle kosten die bij het project komen kijken. 

Je weet precies wat nodig is voor een klus. Je weet alles over het materiaal, de machines en de werkuren. Je werkt precies. Ook als een opdracht af moet, houd je het hoofd koel. Je kunt goed met mensen overleggen. Je merkt wanneer iets niet lekker loopt.

Jouw toekomst

Wat houdt het beroep in?

Als werkvoorbereider industrieel produceren met hout bezit je alle vakkennis om kozijnen, deuren en trappen te maken. Maar in dit beroep maak je dat niet zelf, maar zorg je ervoor dat al dat werk goed gedaan kan worden. Jij bent vooral bezig om uit te rekenen hoeveel het gaat kosten, materialen in te kopen en al het timmerwerk te begeleiden. Belangrijk is dat je goed met iedereen kunt overleggen. Van productiewerker tot klant en tekenaar. Ook moet je duidelijke werkopdrachten kunnen schrijven.

Waar kun je werken?

Als werkvoorbereider werk je bij middelgrote bedrijven (15 tot 50 medewerkers) op het bedrijfsbureau.

Deze video is afkomstig van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) en geeft een algemene indruk van de praktijk en het werkveld.

Hoe leer je?

De opleiding bieden we alleen aan in de beroepsbegeleidende leerweg (bbl, werken en leren).  Je bent dan minimaal 32 uren per week aan het werk bij een erkend leerbedrijf. Vanuit het bedrijf krijg je een leermeester toegewezen. Daarnaast ga je twee dagdelen naar school. Dit kan ook op een avond zijn. 

Je werk is daarmee de praktijkplek voor je opleiding, je voert er ook je praktijkopdrachten uit. Je leert praktijkgestuurd. Zodra je in de praktijk iets tegenkomt waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door eerst te doen.  

Je verdiept je in het vak tijdens workshops en lessen op school. Samen met je studieloopbaanbegeleider kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen. Zo voldoe je aan het eind van je traject aan de eisen voor het mbo-diploma. 

 Hoe regel ik een bbl-opleiding?  

Kom je net van de middelbare school, dan kan het Friesland College je helpen bij het zoeken naar een passend leerbedrijf. Vraag hiernaar tijdens de intake. 

Als je al een baan hebt en meer wilt leren, dan kun je in overleg met je werkgever op zoek naar een passende opleiding. Het bedrijf waar je werkt, moet een erkend leerbedrijf zijn.

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Wat leer je?

Persoonlijke ontwikkeling 

Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Je leert samenwerken, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw. Je bent ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst. 

Beroepsgerichte ontwikkeling  
Tijdens deze opleiding leer je alles over het productieproces van geveltimmerwerk, houtskeletbouw en trappen. Ook leer je alle administratieve handelingen, zoals bijhouden van de inkoop. Daarnaast is er aandacht voor het voorbereiden, calculeren en uitvoeren van orders. 

Beroepsgerichte onderwerpen  

  • materialen en gereedschappen 
  • werkvoorbereiding (constructies en calculeren) 
  • machines en logistiek 
  • (computer)tekenen 2D/3D 
  • kwaliteitszorg. 

Algemene vakken 

  • Nederlands 
  • rekenen 
  • Loopbaan en Burgerschap. 

Toelating

Om toegelaten te worden tot deze mbo-opleiding moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.

Meer informatie over toelating

Kosten

Een deel van je opleiding wordt door de overheid betaald, maar je moet soms ook dingen zelf betalen. We hebben alle informatie over de kosten van je opleiding verzameld.

Meer informatie over opleidingskosten

Deel deze pagina via

Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl