Werkvoorbereider houttechniek

Werkvoorbereider houttechniek

Werkvoorbereider houttechniek 4 - BBL

Van ontwerp tot uitvoering: Jij regelt 't precies

Werkvoorbereider. Het woord zegt het eigenlijk al: je bereidt het werk voor. Of beter gezegd: je bereidt het project voor. Je kunt dan denken aan het maken van een technische tekening, inkopen van materialen en afstemmen van de situatie met alle betrokkenen. Maar ook het maken van ramen, deuren of trappen hoort erbij. Daarnaast kun je ook ingewikkelde berekeningen maken van alle kosten die bij het project komen kijken. De mbo-opleiding Werkvoorbereider houttechniek is een 3-jarige bbl-opleiding op niveau 4. 

Werkvoorbereider Houttechniek in het kort

 • Veel met je handen bezig 
 • Maak technische tekening en calculaties op de computer 
 • Bbl-opleiding: werken en leren. 

Waar kun je werken?

Als werkvoorbereider houttechniek kun je aan de slag bij een timmerfabriek voor het maken van kozijnen, ramen, deuren, houtskeletbouw-elementen of trappen. Je werkt het meeste op kantoor bij het bedrijf. Regelmatig bezoek je de klant.

Deze video is afkomstig van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) en geeft een algemene indruk van de praktijk en het werkveld.

Werkvoorbereider Houttechniek in de praktijk

Deze opleiding wordt aangeboden via de bbl-leerweg (werken en leren). Voor deze opleiding moet je een baan in de timmerindustrie hebben. 

Je leert alle technieken en vaardigheden die je nodig hebt om een professionele werkvoorbereider te worden. Naast vaktechnische ontwikkeling wordt binnen de opleiding ook veel aandacht besteed aan persoonlijke ontwikkeling.  

Je weet precies wat nodig is voor een klus. Je weet alles over het materiaal, de machines en de werkuren. Je werkt precies. Ook als een opdracht af moet, houd je het hoofd koel. Je kunt goed met mensen overleggen. Je merkt wanneer iets niet lekker loopt.

Praktische informatie

Hoe leer je?

Bbl (werken en leren)

De opleiding bieden we aan in de beroepsbegeleidende leerweg (bbl, werken en leren). Je bent minimaal 32 uur aan het werk bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je een middag en avond per week naar school.

Je werk is daarmee de praktijkplek voor je opleiding, je voert er ook je praktijkopdrachten uit. Vanuit het bedrijf krijg je een leermeester toegewezen. Je leert praktijkgestuurd. Zodra je in de praktijk iets tegenkomt waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door eerst te doen. Je verdiept je in het vak tijdens workshops en lessen op school.

Samen met je studieloopbaanbegeleider kijk je regelmatig terug op wat je al hebt geleerd en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen. Zo voldoe je aan het eind van je traject aan de eisen voor het mbo-diploma. 

Kom je net van de middelbare school, dan kan het Friesland College je helpen bij het zoeken naar een passend leerbedrijf. Vraag hiernaar tijdens de intake. Als je al een baan hebt en meer wilt leren, dan kun je in overleg met je werkgever jezelf aanmelden voor deze opleiding. Het bedrijf waar je werkt moet een erkend leerbedrijf zijn.

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Wat leer je?

Je volgt zowel algemene vakken als beroepsgerichte onderdelen. En je werkt aan je persoonlijke ontwikkeling. 

Persoonlijke ontwikkeling 

Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Je leert samenwerken, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw. Je bent ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst. 

Beroepsgerichte onderdelen 

Tijdens de opleiding leer je machinaal houtbewerken. Je leert productiegegevens samenstellen en hout- en plaatmateriaal selecteren. On snijgereedschappen en houtbewerkingsmachines instellen en proefbewerkingen uitvoeren. 

Je krijgt onder andere de volgende vakken: 

 • vakleer 
 • tekenen 
 • tekeninglezen 
 • projectietekenen constructieleer. 

Verder leer je: 

 • inmeten 
 • productiegegevens en -planningen samenstellen en afstemmen 
 • calculeren en offreren 
 • inkopen. 

Algemene vakken 

 • Nederlands 
 • Engels 
 • rekenen 
 • Loopbaan en Burgerschap. 

Deel deze pagina via

Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl