Verzorgende-IG

Verzorgende-IG

Verzorgende-IG 3 - BBL, BOL

Klaarstaan voor anderen

Bij de mbo-opleiding Verzorgende-IG zet jij je in voor degenen die zorg nodig hebben. De cliënt en zijn/haar zorgvraag staat centraal. Jij ondersteunt, je weet de juiste zorg te bieden en je kan je inleven in de cliënt. Ook sta je open voor de technologische ontwikkelingen in de zorg en welzijn. Kan je niet wachten om in de praktijk met mensen aan de slag te gaan? Dan past deze opleiding perfect bij jou! De opleiding Verzorgende-IG is een 3-jarige mbo-opleiding op niveau 3. De opleiding wordt aangeboden in de bol-variant en bbl-variant, in zowel Leeuwarden als Heerenveen.

Kies je voor de opleiding Verzorgende-IG, dan kan je daarnaast ook de opleiding Begeleider maatschappelijke zorg volgen. Zo kan je 2 diploma’s halen! Vraag bij de opleiding voor de mogelijkheden.

Verzorgende-IG in het kort

 • Je leert in een rijke leeromgeving die past bij jouw leertraject
 • Je werkt met leerwerkkaarten ondersteunend voor jouw groei en ontwikkeling
 • Je leert het vak goed kennen door de intensieve samenwerking tussen de opleiding en de praktijk
 • Jouw leertraject is flexibel en op maat
 • Je wordt altijd ondersteund bij jouw leertraject door een docent of werkbegeleider

Opleiding Verzorgende-IG in de praktijk

De ‘IG’ in Verzorgende-IG staat voor individuele gezondheidszorg. Verzorgenden IG helpen bij de dagelijkse basiszorg, zoals wassen en aankleden, en geven ondersteuning bij dagelijkse handelingen. Denk daarbij aan het klaarmaken en serveren van het ontbijt of het bezoek aan het toilet. Daarnaast heeft de verzorgende IG een signalerende functie.

Waar kun je gaan werken?

Als verzorgende in de individuele gezondheidszorg kun je werken in de:

 • Verpleeghuizen
 • Thuiszorg
 • Geestelijke gezondheidszorg
 • Kraamzorg

Praktische informatie

Hoe leer je?

Bol (school en stage)

Oriëntatie

Je start met een oriëntatieperiode waarin je de opleiding, je medestudenten en de docenten leert kennen. Je maakt aan de hand van praktische opdrachten kennis met je toekomstige beroep en met het praktijkgestuurd leren.

Praktijk en werkplaatsen

Na de oriëntatie ga je meteen aan de slag in de praktijk. Daarnaast ga je tijdens werkplaatsen verder in op de theorie over onderwerpen die je tegenkomt in de praktijk. Je oefent er ook je vaardigheden. Omdat je midden in de praktijk staat, kun je dat wat je vandaag leert, morgen meteen toepassen. Zo leer je effectief.

Begeleiding, reflecteren en je eigen route uitstippelen

In je opleiding kijk je regelmatig terug op wat je hebt gedaan en hebt geleerd. Dit doe je samen met je werkbegeleider. Bovendien is er veel contact en samenwerking tussen school en de praktijk, waardoor zicht blijft op je groei en ontwikkeling. Zo houd je tijdens je leerproces je sterke en zwakke punten in de gaten, zodat je weet waar jij nog aan moet werken. Jouw leerproces staat steeds centraal. Als dit betekent dat jij voor een bepaald vak meer of minder tijd nodig hebt, dan kan jouw planning daarop worden aangepast.

Een rooster dat bij jou past

Er zijn werkplaatsen waarvoor je je kunt inschrijven, maar er zijn ook werkplaatsen die verplicht zijn. Deze werkplaatsen zijn ingeroosterd. Binnen de werkplaatsen worden diverse onderwerpen aangeboden. Vaak door docenten, maar soms ook door medewerkers uit de zorg. Daarnaast heb jezelf ook invloed op de inhoud. De begeleidend docent is er namelijk voor jou. Dus als je verdieping of ondersteuning nodig hebt bij een bepaald onderwerp of praktijksituatie, dan kun je daar naar vragen.

Naast dat je veel praktijkervaring opdoet in de echte praktijk, kun je ook in de praktijkruimtes op school aan de slag met praktijkvaardigheden. Hier kun je oefenen en je alvast voorbereiden op jouw toekomstige beroep. De middelen die hier worden gebruikt, zijn gelijk aan die in de praktijk worden toegepast.

Bbl (werken en leren)

Voor het bbl-traject heb je een arbeidscontract van minimaal 16 uur per week bij een voor mbo-niveau 3 erkende zorgorganisatie. Dit is een voorwaarde om te kunnen starten met het bbl-traject. Je moet zelf deze werkplek regelen.

Je weekindeling

Naast je werk ga je één dag in de week naar school. Het kan ook voorkomen dat je ‘s avonds les krijgt.

Oriëntatie

Je start met een oriëntatieperiode waarin je de opleiding, medestudenten en docenten leert kennen. Je maakt aan de hand van praktische opdrachten kennis met het praktijkgestuurd leren.

Werkplaatsen

Naast je werk oefen jij je vaardigheden en doe je theoretische kennis op. De onderwerpen waar jij je in verdiept, stem je voor een groot deel af op dat wat jij in de praktijk tegenkomt.

Persoonlijke route

Je kijkt regelmatig terug. Begeleid door je docenten en de medewerkers in de instelling ontdek je zo wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren om aan de exameneisen te kunnen voldoen. Je stelt op deze manier je persoonlijke route samen. Omdat je midden in de praktijk staat, kun je de vaardigheden en kennis die je hebt opgedaan in de werkplaatsen meteen toepassen. Zo werk je op een effectieve manier toe naar je diploma.

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Wat leer je?

Tijdens de opleiding Verzorgende-IG leer je over het vak van de verzorgende. Daarnaast is er ook aandacht voor jouw persoonlijke- en algemene ontwikkeling.

Persoonlijke ontwikkeling

Jouw persoonlijke ontwikkeling vinden we belangrijk op het Friesland College. Je wordt namelijk opgeleid tot een goede beroepsprofessional, maar dat betekent ook dat je buiten jouw vak sterk in je schoenen staat. De vaardigheden waar je tijdens de opleiding mee bezig gaat, helpen jou verder in het vak, maar ook daarbuiten. Denk bijvoorbeeld aan samenwerken, initiatief nemen flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen.

Over het beroep

Tijdens deze opleiding krijg je onder andere de vakken:

 • Anatomie
 • Fysiologie
 • Verpleegtechnisch handelen
 • Omgangskunde
 • Voeding en diëten
 • Ziekteleer

Algemene vakken

Naast de beroepsgerichte vakken volg je ook enkele algemene vakken, namelijk:

 • Nederlands
 • Rekenen
 • Loopbaan en burgerschap

Keuzedelen

Bij iedere mbo-opleiding volg je keuzedelen. Dit zijn vakken waarmee je jouw kennis kan verbreden of verdiepen. In overleg met je studiebegeleider kies je keuzedelen die aansluiten bij jouw leerroute. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor:

 • Persoonlijk profileren
 • Verzorgende en verpleegtechnische handelingen
 • Expressief Talent
 • Ouder wordende mensen met een verstandelijke beperking
Meer informatie over keuzedelen

Doorleren

Na het behalen van je mbo niveau 3-diploma van Verzorgende-IG, kun je doorstromen naar de volgende niveau 4-opleidingen:

Toelating

Om toegelaten te worden tot deze mbo-opleiding moet je minimaal het diploma vmbo-kader hebben. Tijdens het welkomstbijeenkomst bespreken we jouw verwachtingen van de opleiding en het beroep met je.

Aanvullende eis voor bbl

Om in aanmerking te komen voor een bbl-opleiding werk je minimaal 16 uur bij een erkend leerbedrijf.

Opleidingsduur en maatwerk

De opleiding duurt drie jaar. Ben je een volwassene en heb je al een achtergrond in deze richting? Dan hangt de opleidingsduur af van de kennis en ervaring die je al hebt opgedaan. Want wat je al kunt hoef je niet meer te leren! Dat betekent dat we soms maatwerk kunnen bieden. Dit bespreken we dan met je.

Meer informatie over toelating

Kosten

Je betaalt het lesgeld vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap. Naast het lesgeld kunnen er ook kosten bijkomen voor leermiddelen die je nodig hebt tijdens de opleiding. Ook raden we je aan om een laptop aan te schaffen.

Meer informatie over opleidingskosten

Volwassenen

De opleidingsduur hangt af van de kennis en ervaring die je al hebt opgedaan. Want wat je al kunt, hoef je niet meer te leren. Dat betekent dat we maatwerk kunnen bieden, passend bij jouw kennis en ervaring.  

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft objectieve informatie over deze opleiding en de kansen van deze opleiding op de arbeidsmarkt, daarnaast vergelijkt het de opleiding met de landelijke cijfers.

Bekijk de Studie in Cijfers van deze opleiding >

Deel deze pagina via

Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl