Verspaner

Verspaner

Verspaner 2 - BBL, BOL

Precies werken in de metaal

Van draaibank tot computergestuurde CNC-machines

Je vindt het leuk om precies te werken met verschillende machines. En ook om moeilijke werkstukken perfect af te leveren. Je bent een verspaner in hart en nieren.

Als verspaner kun je werken met draaibanken en freesmachines. Of met conventionele, TEACH IN en CNC-machines. Je bent creatief en hebt een goed ruimtelijk inzicht. Je bent breed inzetbaar en kunt zelfstandig draai- en freesopdrachten uitvoeren.

Verspaner in het kort

Wat houdt het beroep in?

Een verspaner werkt voortdurend met machines. Je maakt op basis van een tekening een goed eindproduct van verschillende materialen. Bijvoorbeeld van zoals staal, aluminium en andere metalen. En ook , van kunststoffen en roestvast staal. Technisch en wiskundig inzicht komen hierbij goed van pas. Onderdelen maken voor machines is vaak een precisieklus. Daarom is het van belang dat je nauwkeurig en geconcentreerd werkt.

Waar kun je werken?

Je kunt aan het werk als verspaner in allerlei bedrijven waar machines worden gemaakt:

  • elektrotechnische bedrijven
  • de bouw
  • scheepsbouw
  • transportmiddelenindustrie.

Deze video is afkomstig van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) en geeft een algemene indruk van de praktijk en het werkveld.

Verspaner in de praktijk

Je kunt deze opleiding volgen via de beroepsopleidende leerweg (bol, school en stage) of de beroepsbegeleidende leerweg (bbl, werken en leren).

Versneld traject op maat

Heb je al ervaring of ben je werkzaam in de installatietechniek, metaal of elektrotechniek? Dan kunnen we in overleg met je een op maat gemaakt traject voor jou samenstellen. Je kunt dan het diploma mogelijk versneld behalen. 

Praktische informatie

Hoe leer je?

Je leert praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door eerst te doen. Je bent dan ook een groot deel van je opleiding op de werkvloer of in de werkplaats te vinden.

Je verdiept je in het vak tijdens workshops en lessen op school Samen met je studieloopbaanbegeleider kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen. Zo voldoe je aan het eind van je traject aan de eisen voor het mbo-diploma.

Bol (school en stage)

Als je kiest voor een opleiding bij het Friesland College, kies je voor praktijkgestuurd leren.

Een opleidingsjaar is ingedeeld in twee periodes van twintig weken. In het eerste jaar loop je tien weken stage en in het tweede jaar vijftien weken. Vanuit het bedrijf krijg je een leermeester toegewezen De opleiding is opgebouwd uit leereenheden rond een bepaald thema. Een leereenheid bestaat doorgaans uit vijf tot tien weken. Je bent dan bezig met steeds nieuwe praktijkopdrachten. Deze opdrachten hebben we meestal opgesteld in samenwerking met het regionale bedrijfsleven. Voorbeelden van leereenheden zijn Draaien basis en Frezen basis.

Je kunt het gehele jaar instromen en ook overstappen naar het bbl-traject (werken en leren) wanneer jij bij een erkend leerbedrijf gaat werken.

Bbl (werken en leren)

Werk je al bij een bedrijf dat onder andere (computergestuurd) draai- en freeswerk uitvoert? Dan kun je deze opleiding via de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) volgen. Kom je net van school en wil je liever meteen aan het werk en toch leren? Ook dan kun je de opleiding volgen via deze leerweg.

Je bent dan minimaal 32 uur aan het werk bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je twee dagdelen per week naar school. Dit kan ook op een avond zijn.

Je werk is de praktijkplek voor je opleiding, je voert er ook je praktijkopdrachten uit. Je leert praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door eerst te doen.

Hoe regel ik een bbl-opleiding?

Kom je net van de middelbare school, dan kan het Friesland College je helpen bij het zoeken naar een passend leerbedrijf. Vraag hiernaar tijdens de intake. Als je al een baan hebt en meer wilt leren, dan kun je in overleg met je werkgever op zoek naar een passende opleiding. Het bedrijf waar je werkt moet wel een erkend leerbedrijf zijn.

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Wat leer je?

Persoonlijke ontwikkeling

Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Je leert samenwerken, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw. Je bent ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst.

Beroepsgerichte ontwikkeling

Op school krijg je te maken met beroepsgerichte vakken. Bijvoorbeld vaktheorie verspanen, CNC verspanen, materialenkennis en werkmethodiek. Tijdens je opleiding komen alle vaardigheden aan bod die je in dit vak nodig hebt. Bovendien leer je planmatig, systematisch en nauwkeurig te werken. Veiligheid en milieu horen daar ook bij. Je leert ook hoe je goed kunt communiceren over je vak. Je leert werken met de verschillende typen draai- en freesmachines.

Daarnaast leer je welke gereedschappen je moet gebruiken om een bepaald product te maken. De producten maak je volgens een tekening. Je leert hoe je deze tekening kunt lezen. De duur van de opleiding is afhankelijk van je startniveau.

Algemene vakken

  • Nederlands
  • rekenen
  • Loopbaan en Burgerschap

Deel deze pagina via

Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl