Verpleegkundige

Verpleegkundige

Verpleegkundige 4 - BBL, BOL

Omdat je mensen wilt helpen

Kies je voor de opleiding Verpleegkundige aan het mbo, dan word je opgeleid om mensen te verplegen die dat nodig hebben. Bijvoorbeeld in een verpleeghuis, revalidatiecentrum of ziekenhuis. Tijdens deze opleiding ga je bijna direct in de praktijk aan de slag. Met een diploma kun je doorstuderen aan het hbo of snel een leuke baan vinden. Bijvoorbeeld in de ambulance, ouderenzorg of thuiszorg. Verpleegkunde is een 4-jarige opleiding op niveau 4. Je kunt kiezen uit een bol of bbl.

Verpleegkundige in het kort

Wat houdt de opleiding in?

Waar kun je werken?

Als je je diploma Verpleegkundige mbo-v hebt gehaald, kun je in allerlei zorginstellingen aan het werk. Tijdens je opleiding krijg je al voldoende ruimte om te ontdekken welk werkveld bij je past, maar je kunt in principe aan de slag in:

 • verpleeg- en verzorgingshuizen
 • thuiszorg
 • revalidatiecentra
 • geestelijke gezondheidszorg
 • gehandicaptenzorg
 • ziekenhuizen

Verpleegkundige in de praktijk

Bij de mbo-opleiding Verpleegkundige leer je vooral in de praktijk. Kies je voor de bol-opleiding, dan loop je stage en ga je naar school. Bij de bbl-opleiding werk je, terwijl je daarnaast de opleiding volgt.

Praktische informatie

Hoe leer je?

Bol (school en stage)

In de eerste 5 weken van deze opleiding ga je naar een praktijklocatie van een zorginstelling, vaak bij jou in de buurt. Hier ontmoet je andere studenten en docenten en maak je kennis met het beroep van verpleegkundige. Je krijgt de ruimte om het werkveld te onderzoeken dat je interessant lijkt, bijvoorbeeld door een zorginstelling te bezoeken. 

Theorie in werkplaatsen

Vervolgens ga je direct in de praktijk aan de slag. Dat betekent dat we samen een stageplek voor je zoeken in de regio waar je je hebt ingeschreven, dus Leeuwarden of Heerenveen. Tegelijkertijd ga je iedere week aan de slag met theorie over iets wat je in de praktijk tegenkomt. Dit noemen we ‘werkplaatsen’. Zo’n werkplaats gaat over een bepaald thema, bijvoorbeeld geriatrie of diabetes. Samen met je studieloopbaanbegeleider kijk je welke thema’s het beste passen bij je stage, zodat je de theorie die je leert direct kunt gebruiken. 

Een werkplaats volg je steeds in een andere zorginstelling in de regio waar je naar school gaat.

Terugkijken

Elke 6 weken heb een afspraak met je stagebegeleider en werkbegeleider. Jullie kijken samen terug op wat je hebt gedaan en hebt geleerd. Wat ging er goed en wat kan er beter?

Daarnaast heb je elke week contact met je studieloopbaanbegeleider, om samen jouw studie zo goed mogelijk in te richten.

Bbl (werken en leren)

Kies je voor de bbl-opleiding Verpleegkundige, dan combineer je werken met leren. Je moet dan een arbeidscontract van minimaal 16 uur per week hebben bij een zorginstelling die geschikt is voor studenten op niveau 4. Je kunt er vervolgens voor kiezen om op een vaste dag per week theorie te volgen in een gedeeltelijk vastgesteld programma, of op wisselende dagen aan de gang met de theorie die je in de praktijk tegenkomt. Je volgt de theorie in de zorginstelling waar je werkt, of eentje in de buurt.

Tijdens je opleiding heb je regelmatig contact met docenten en medewerkers van de instelling waar je werkt. Zo zorgen we er samen voor dat je je diploma kunt halen.

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Wat leer je?

Tijdens de opleiding Verpleegkundige krijg je te maken met een aantal verschillende onderwerpen, vakken en keuzedelen.

Persoonlijke ontwikkeling

Ten eerste is er veel aandacht voor je persoonlijke ontwikkeling. Dat betekent bijvoorbeeld dat je leert samenwerken en initiatief nemen. Zo zorgen we er samen voor dat je klaar bent voor een succesvolle toekomst.

Over het beroep

Daarnaast leer je natuurlijk ook veel over het beroep van verpleegkundige. Je leert bijvoorbeeld over:

 • ziektebeelden;
 • begeleidingsmethodieken;
 • anatomie;
 • voorlichting;
 • verzorgende en verpleegtechnische handelingen.

Algemene vakken

Je volgt ook nog een aantal algemene vakken:

 • Nederlands
 • Rekenen
 • Loopbaan en Burgerschap
 • Engels

Keuzedelen

Je kunt tijdens je opleiding Verpleegkunde, samen met je coach, zelf nog een aantal onderwerpen kiezen waarin je je wilt verdiepen. Dit noemen we keuzedelen. Je kiest in ieder geval 1 keuzedeel dat bij de opleiding past en 1 algemeen keuzedeel. Denk bijvoorbeeld aan een keuzedeel:

 • Niet-aangeboren hersenletsel
 • Zorg voor kwetsbare ouderen
 • Wijkgericht werken
 • Leidinggeven
 • Onderzoek en kwaliteitsverbetering

Haal je een voldoende op een keuzedeel, dan komt het op je mbo-diploma te staan. Dit kun je weer laten zien aan je toekomstige werkgever. Er zijn veel keuzedelen om uit te kiezen, dus er is altijd wel iets dat bij je past!

Meer informatie over keuzedelen

Doorleren

 • diverse zorggerelateerde hbo-opleidingen, zoals hbo-Verpleegkunde 
 • specialistische opleidingen en cursussen

Toelating

Om toegelaten te worden tot deze mbo-opleiding, heb je minimaal een diploma vmbo-kader nodig. Wil je de bbl-variant doen, dan werk je daarnaast minimaal 16 uur per week bij een erkend leerbedrijf.

Meer informatie over toelating

Studie in cijfers

De Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven geeft objectieve informatie over de opleiding verpleegkundige mbo en de kansen op de arbeidsmarkt. Je vindt er ook een vergelijking van deze opleiding van het Friesland College met landelijke cijfers.

Bekijk de Studie in Cijfers van deze opleiding

Deel deze pagina via

Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl