Verpleegkundige

Verpleegkundige

Verpleegkundige 4 - BBL, BOL

Omdat je mensen wilt helpen

Als mbo-verpleegkundige werk je aan preventie, herstel, behoud en het bevorderen van de gezondheid van de zorgvrager. Je stelt verpleegkundige diagnoses en individuele plannen op. Ook organiseer en coördineer je de zorgverlening die je mede uitvoert. Je overlegt veel met collega’s, artsen en familie.

Mbo-Verpleegkundige in het kort

 • Leren in een rijke leeromgeving met diverse leermethoden, flexibel en vaak op maat, zodat de opleiding goed bij jouw past
 • Je werkt met leerwerkkaarten; hierop staat aangegeven wat je moet laten zien aan groei en ontwikkeling van jouw taken, houding en je kennis
 • Je wordt altijd ondersteund door een docent of werkbegeleider
 • Door de sterke samenwerking tussen de opleiding en de praktijk leer je de sector goed kennen

Verpleegkundige in de praktijk

Als mbo-verpleegkundige werk je met een verscheidenheid aan zorgvragers en situaties. Vaak zijn dit situaties waarin de zorgvrager professionele zorg nodig heeft en/of geen eigen regie meer kan voeren. Hierbij richt je de zorg op de wensen van de cliënt waarbij preventie, herstel, behoud en het bevorderen van de gezondheid en ontwikkeling centraal staat. De werkzaamheden van de mbo-verpleegkundige variëren tussen mede zorg dragen voor het individuele plan, het adviseren en instrueren over preventie, en het uitvoeren van begeleidingsactiviteiten en verpleegtechnische handelingen.

Ben jij behulpzaam, flexibel en beschik je over een goede portie mensenkennis? Dan is mbo-verpleegkundige wat voor jou!

Waar kun je gaan werken?

Je kunt aan het werk in alle branches van de verpleging en verzorging:

 • ziekenhuizen (ZH),
 • verpleeghuizen en thuiszorg (VT),
 • geestelijke gezondheidszorg (GGZ)
 • en de gehandicaptenzorg (GHZ)

Praktische informatie

Hoe leer je?

Bol (school en stage)

Oriëntatie

Je start met een oriëntatieperiode  waarin je de opleiding, je medestudenten en de docenten leert kennen. Je maakt aan de hand van praktische opdrachten kennis met je toekomstige beroep en met het praktijkgestuurd leren.

Praktijk en verdieping

Na de oriëntatie ga je meteen aan de slag in de praktijk. Daarnaast ga je tijdens de lessen en werkplaatsen verder in op de theorie over onderwerpen die je tegenkomt in de praktijk En  oefen je er jouw vaardigheden. Omdat je midden in de praktijk staat, kun je dat wat je vandaag leert, morgen meteen toepassen. Zo leer je effectief.

Begeleiding, reflecteren en je eigen route uitstippelen

Tijdens de opleiding kijk je regelmatig terug op wat je hebt gedaan en hebt geleerd. Dit doe je samen met jouw studieloopbaanbegeleider, docent en werkbegeleider. Bovendien is er veel contact en samenwerking tussen school en de praktijk, waardoor er zicht blijft op jouw groei en ontwikkeling. Zo houd jij tijdens het leerproces jouw sterke en zwakke punten in de gaten, en weet je waar jij nog aan moet werken. Jouw leerproces staat steeds centraal. Als dit betekent dat jij voor een bepaald vak meer of minder tijd nodig hebt, dan kan jouw planning daarop worden aangepast. Zo werk je op een effectieve manier toe naar je diploma.

Een rooster dat bij jou past

Er zijn lessen en werkplaatsen waarvoor je je kunt inschrijven, maar er zijn ook lessen werkplaatsen die verplicht zijn. Deze lessen en werkplaatsen zijn ingeroosterd. Binnen deze lessen en werkplaatsen worden diverse onderwerpen aangeboden. Vaak door docenten, maar soms ook door medewerkers uit de zorg. Daarnaast heb jezelf ook invloed op de inhoud. De begeleidend docent is er namelijk voor jou. Dus als je verdieping of ondersteuning nodig hebt bij een bepaald onderwerp of een praktijksituatie, dan kun je daar naar vragen.

Naast dat je veel praktijkervaring opdoet in de echte praktijk, kun je ook in de praktijkruimtes op school aan de slag met praktijkvaardigheden. Hier kun je oefenen en je alvast voorbereiden op jouw toekomstige beroep. De middelen die hier worden gebruikt, zijn gelijk aan die in de praktijk.

Bbl (werken en leren)

Voor het bbl-traject heb je een arbeidscontract van minimaal 16 uur per week bij een voor mbo-niveau 4 erkende zorgorganisatie nodig. Dit is een voorwaarde om te kunnen starten met het bbl-traject. Je moet zelf deze werkplek regelen.

Je weekindeling

Naast je werk ga je één dag in de week naar school. Het kan ook voorkomen dat je ‘s avonds les krijgt.

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Wat leer je?

Tijdens de opleiding Mbo-Verpleegkundige leer je over het vak van de verpleegkundige. Daarnaast is er ook aandacht voor jouw persoonlijke- en algemene ontwikkeling.

Tijdens deze opleiding krijg je onder andere de vakken:

 • Anatomie
 • Fysiologie
 • Verpleegtechnisch handelen
 • Omgangskunde
 • Voeding en diëten
 • Ziekteleer

Algemene vakken

Naast de beroepsgerichte vakken volg je ook enkele algemene vakken, namelijk:

 • Nederlands
 • Rekenen
 • Loopbaan en burgerschap
 • Engels

Persoonlijke ontwikkeling

Jouw persoonlijke ontwikkeling vinden we belangrijk op het Friesland College. Je wordt namelijk opgeleid tot een goede beroepsprofessional, maar dat betekent ook dat je buiten jouw vak sterk in je schoenen staat. De vaardigheden waar je tijdens de opleiding mee bezig gaat, helpen jou verder in het vak, maar ook daarbuiten. Denk bijvoorbeeld aan samenwerken, flexibel inspelen op situaties en initiatief en verantwoordelijkheid nemen.

Keuzedelen

Bij iedere mbo-opleiding volg je keuzedelen. Dit zijn vakken waarmee je jouw kennis kan verbreden of verdiepen. In overleg met je studieloopbaanbegeleider kies je keuzedelen die aansluiten bij jouw leerroute.

Meer informatie over keuzedelen

Doorleren

Na het behalen van je mbo niveau 4-diploma van Mbo-Verpleegkundige, kun je doorstromen naar de volgende opleidingen:

 • Hbo - Verpleegkundige
 • Hbo - Pedagogiek
 • Hbo - Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH)

Toelating

Je kan je aanmelden voor deze opleiding als je in bezit bent van 1 van de volgende:

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (voorkeur)
 • Overgangsbewijs naar 4 havo
 • Mbo-diploma niveau 2
 • Mbo-diploma niveau 3

Aanvullende eis voor bbl

Om in aanmerking te komen voor een bbl-opleiding werk je minimaal 20 uur (i.v.m. B.I.G.) bij een erkend voor niveau 4 leerbedrijf in de zorg. Daarnaast heb je een Verzorgende-IG of Maatschappelijk Zorg diploma vanaf 2016 nodig. Heb je geen zorggerelateerde vooropleiding, dan start je in de opleiding Verzorgende-IG. Uiteraard moet je ook bij deze opleiding aan de vooropleidingseisen voldoen.   

Meer informatie over toelating

Opleidingsduur en maatwerk

De opleiding duurt vier jaar. Ben je een volwassene (zij-instromer of omscholer) en heb je al een achtergrond in deze richting? Dan hangt de opleidingsduur af van de kennis en ervaring die je al hebt opgedaan. Want wat je al kunt hoef je niet meer te leren! Dat betekent dat we soms maatwerk kunnen bieden. Dit bespreken we dan met je.

Kosten

Je betaalt het lesgeld vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap. Naast het lesgeld kunnen er ook kosten bijkomen voor leermiddelen die je nodig hebt tijdens de opleiding. Ook raden we je aan om een laptop aan te schaffen.

Meer informatie over opleidingskosten

Studie in cijfers

De Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven geeft objectieve informatie over de opleiding verpleegkundige mbo en de kansen op de arbeidsmarkt. Je vindt er ook een vergelijking van deze opleiding van het Friesland College met landelijke cijfers.

Bekijk de Studie in Cijfers van deze opleiding

Deel deze pagina via

Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl