Retailmedewerkers zijn alleskunners. Je haalt de goederen binnen en zorgt ervoor dat alles netjes in de winkel komt. Je verzorgt de inrichting en houdt de winkelvloer netjes. Je doet de kassa en soms ook een deel van de administratie. Handen uit de mouwen dus! Maar als verkoper moet je ook weten hoe je klanten aanspreekt en hoe je een professioneel verkoopadvies geeft. Als je dit allemaal in je hebt, ben jij misschien wel die topverkoper die ervoor zorgt dat klanten tevreden met volle tassen jouw winkel verlaten!
Als retailmedewerker draait alles om goed contact met de klant. Het is belangrijk dat je klantvriendelijk, open en behulpzaam bent. Je geeft advies over de artikelen die je verkoopt. Ook zorg je voor een mooie en opvallende presentatie van de artikelen in de winkel. Samen met je collega’s creëer je een prettige sfeer. Je regelt de verwerking en opslag van goederen. Je voert veel taken zelfstandig uit onder leiding van een manager.
Na deze opleiding kun je als retailmedewerker aan de slag bij verschillende winkels, warenhuizen en supermarkten.
Deze video is afkomstig van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) en geeft een algemene indruk van de praktijk en het werkveld.
Bij ons leer je praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door te doen.
Samen met je studieloopbaanbegeleider (SLB-er) kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen, zodat je aan het eind van je traject voldoet aan de eisen voor het mbo-diploma.
Lees hieronder meer over de verschillende leerwegen.
Als je kiest voor de beroepsopleidende leerweg (bol), dan krijg je les in leereenheden. Dit houdt in dat je elke 5 weken werkt aan een ander project. Tijdens deze 5 weken staat elke keer een beroepsgericht onderdeel centraal. In de leereenheden wordt een duidelijke link gelegd tussen de theorie, het schoolprogramma en de praktijk. Je gaat gemiddeld 3 dagen per week naar school en je loopt 2 dagen per week stage bij een erkend leerbedrijf.
Heb je al een baan in deze richting of wil je liever meteen aan het werk en toch leren, dan kun je de opleiding volgen via de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Je werkt 4 dagen per week bij een erkend leerbedrijf en je gaat 1 dag per week naar school.
Je werk is daarmee de praktijkplek voor je opleiding, dus je voert er ook je praktijkopdrachten uit. Je leert praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door eerst te doen.
Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland CollegeIn het eerste leerjaar maak je kennis met de detailhandel. Onderwerpen die hier aan bod komen zijn 'kennis van de handel', de goederenstroom, presentatie & promotie, verkoop & advies.
In het tweede leerjaar verdiep je je in dezelfde onderwerpen als in leerjaar 1 en ga je de branche onderzoeken waarin je stage loopt. Denk bijvoorbeeld aan de modebranche, de supermarktbranche, de doe-het-zelf-branche of de drogisterij-/parfumeriebranche. In de stage neem je als verkoper de rol van gastheer of gastvrouw op je. Goed omgaan met klanten en service verlenen zijn belangrijke vaardigheden die je als verkoper laat zien.
Nederlands, Engels, rekenen, Loopbaan en Burgerschap
Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Samenwerken, communiceren, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw, maar ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst!
Tijdens je opleiding volg je twee keuzedelen. Bijvoorbeeld een extra vreemde taal zoals Duits of Spaans.
Meer informatie over keuzedelenStudie in Cijfers geeft objectieve informatie over deze opleiding en de kansen van deze opleiding op de arbeidsmarkt, daarnaast vergelijkt het de opleiding met de landelijke cijfers.