Retailspecialist

Retailspecialist

Retailspecialist 3 - BBL, BOL

Jij weet waar je klanten warm voor lopen

Je kent de ins en outs van de producten die je verkoopt. Wat loopt goed en wat niet? Jij weet het! Je bent overal inzetbaar in de winkel. Van de goederenontvangst tot en met de kassa. Nieuw assortiment? Jij weet waar de klanten warm voor lopen. En een nieuw winkelconcept? Jij hebt er ideeën voor. Want jij bent de specialist. Klanten voelen zich bij jou op hun gemak. Dat zie je als ze met een glimlach je winkel verlaten.

Retailspecialist in het kort

Wat houdt het beroep in?

Als retailspecialist ben jij in de eerste plaats een goede verkoper. Je kent alle ins en outs van de artikelen die je verkoopt in jouw winkel. Klanten kunnen bij jou terecht voor uitgebreid advies. Je kunt goed met klanten omgaan en zorgt voor een aantrekkelijke presentatie van de artikelen. Jouw winkel is schoon en netjes, daar heb je ook oog voor. Je bent commercieel en bij jou staat de klant centraal.

Waar kun je werken?

Als retailspecialist werk je in de detailhandel. Je kunt aan de slag in verschillende speciaalzaken, zoals een sportwinkel, drogisterij, modezaak, bouwmarkt, tuincentrum, elektronicazaak, delicatessenzaak of speelgoedzaak. Je kunt ook op een afdeling van een warenhuis terecht.

Deze video is afkomstig van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) en geeft een algemene indruk van de praktijk en het werkveld.

Retailspecialist in de praktijk

Bij ons leer je praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door te doen.

Samen met je studieloopbaanbegeleider (SLB-er) kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen, zodat je aan het eind van je traject voldoet aan de eisen voor het mbo-diploma. 

We bieden deze opleiding in twee leerwegen aan:

  • Bol (school en stage)
  • Bbl (werken en leren)

In Heerenveen kun je deze opleiding ook in de praktijkroute volgen. Lees hieronder meer over de verschillende leerwegen.

Praktische informatie

Hoe leer je?

Bol (school en stage)

Als je kiest voor de beroepsopleidende leerweg (bol), dan krijg je les in leereenheden. Dit houdt in dat je elke 5 weken werkt aan een ander project. Tijdens deze 5 weken staat elke keer een beroepsgericht onderdeel centraal. In de leereenheden wordt een duidelijke link gelegd tussen de theorie, het schoolprogramma en de praktijk. Je gaat gemiddeld 3 dagen per week naar school en je loopt 2 dagen per week stage.

Stage (beroepspraktijkvorming)

Je loopt 2 dagen per week stage bij een erkend leerbedrijf.

Praktijkroute

Start je de opleiding in praktijkroute? Dan ben je tijdens je opleiding dagelijks bij verschillende bedrijven of instellingen te vinden. Je leert op de werkvloer en neemt daarnaast deel aan werkplaatsen en trainingen, met docenten en mensen uit het bedrijfsleven. Je richt zo je eigen onderwijs in, maakt je eigen roosters en kunt hierdoor precies in de praktijk leren wat nodig is om jouw doelen te bereiken!

Bbl (werken en leren)

Heb je al een baan in deze richting of wil je liever meteen aan het werk en toch leren, dan kun je de opleiding volgen via de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Je werkt 4 dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 dag per week  naar school.
 
Je werk is daarmee de praktijkplek voor je opleiding, dus je voert er ook je praktijkopdrachten uit. Je leert praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door eerst te doen.

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Wat leer je?

Beroepsgerichte onderdelen:

  • verkoopgesprekken voeren en klanten adviseren
  • collega’s begeleiden bij verkoopactiviteiten bestellingen plaatsen en goederen ontvangen
  • klachten afhandelen
  • het assortiment presenteren
  • verbeteringen voorstellen voor het assortiment en de presentaties
  • verkoopcijfers analyseren
  • samenwerken en overleggen

Algemene vakken:

Nederlands, rekenen, Loopbaan en Burgerschap

Persoonlijke ontwikkeling:

Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Samenwerken, communiceren, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw, maar ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst!

Keuzedelen

Je volgt twee keuzedelen tijdens je opleiding.

Meer informatie over keuzedelen

Doorleren

Toelating

Om toegelaten te worden tot deze mbo-opleiding moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.

Meer informatie over toelating

Kosten

Een deel van je opleiding wordt door de overheid betaald, maar je moet soms ook dingen zelf betalen. We hebben alle informatie over de kosten van je opleiding verzameld.

Meer informatie over opleidingskosten

Deel deze pagina via

Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl