Aanmelden voor het vavo begint met een intakegesprek. Vanaf mei 2023 kun je je weer aanmelden voor schooljaar 2023-2024. Tijdens het schooljaar is tussentijds instromen niet mogelijk.
Jij wilt je atheneum-diploma of losse atheneum-certificaten halen? Bij het Friesland College kan dat op het vavo. Of je nu bent gestrand in vwo zes, gezakt voor niet meer dan drie losse vakken of je hebt nog een vak nodig om toegelaten te worden tot een vervolgopleiding: wij helpen je je doel te bereiken!
Misschien heb jij je vervolgopleiding al gekozen en weet je precies wat je wilt gaan doen na vavo vwo. Dat is mooi, want dat geeft je motivatie om je vwo-diploma te halen. Weet je nog niet welke vervolgopleiding je wilt gaan doen, of heb je wel een idee, maar twijfel je? Bij vavo vwo helpen we je graag om deze keuze zo goed mogelijk te maken!
Uiteraard wil je nu eerst maar één ding: slagen voor je vavo atheneum!
Meer lezen over hoe leerlingen het vavo hebben ervaren.
Wij werken met een vast lesprogramma en een vast jaarrooster. Een onderwijsjaar is opgebouwd uit drie perioden van zeven weken. Per vak ga je één dagdeel per week naar school, een dagdeel bestaat uit drie klokuren. In Leeuwarden bieden we ook een aantal vakken aan op maandag-, dinsdag-, en woensdagavond.
Elke periode eindigt met toetsen. Rond maart/april wordt er een inhaal- en herkansingsmogelijkheid geboden. Na de toetsperiodes volgen de examentrainingen, waarna de centrale examens plaatsvinden.
Bij het Friesland College werk je met FCLive, jouw persoonlijke, digitale, leer- en werkomgeving waar je alle nodige informatie vindt. Bijvoorbeeld je lesrooster, e-mails, studiewijzers, PTA’s, wettelijke regels, toetsen en examens. Je vindt hier ook verdiepende en ondersteunende informatie voor je lessen, zoals links naar websites en filmpjes.
Wil je meer weten over vavo atheneum? Stel dan je vraag via ons contactformulier, mail naar vavo@fcroc.nl of bel op werkdagen tussen 8.30 en 16.00 met 088 – 060 25 63, dan nemen we contact met je op.
Op het vavo werkt het anders dan in het gewone voortgezet onderwijs. Als je bij het vavo komt, heb je vaak al het één en ander meegemaakt. Je bent gezakt of je blijft zitten en soms kun of wil je op je vo-school gewoon niet verder. Of je hebt examen gedaan met een vakkenpakket die niet voldoet aan de eisen van je vervolgopleiding en je moet dus herprofileren. Bij het Friesland College kijken we naar jouw toekomst en naar wat jij nodig hebt om te slagen voor je examen.
Vavo is volwassenonderwijs en zo gaan we ook met elkaar om. Jij neemt je verantwoordelijkheid en wij zullen je daar indien nodig ook op aanspreken. Het is belangrijk dat je zelfstandig kunt werken, maar je staat er zeker niet alleen voor. Naast een vaste structuur (aanwezigheid tijdens de lessen is een wettelijke verplichting) en een stevige basis, bieden we maatwerk en een persoonlijke aanpak.
Je hebt recht op vrijstelling voor een vak, wanneer:
*Heb je voor de vakken met alleen een schoolexamen, bijvoorbeeld Maatschappijleer of NLT een voldoende gehaald, dan mag je deze ook meenemen en krijg je hier een vrijstelling voor.
Let op: losse schoolexamencijfers van een vak met een centraal examen kun je niet meenemen naar het vavo.
Er wordt in schooljaar 2022-2023 geen septemberregeling aangeboden op het vavo van het Friesland College.
Om toegelaten te worden op vavo atheneum moet je één van de volgende diploma´s of overgangsbewijzen hebben.
en je moet aan de volgende voorwaarden voldoen:
Na het intakegesprek hoor je van de toelatingscommissie of je wel of niet wordt toegelaten. De commissie kan het volgende besluiten:
Er zijn drie situaties die bepalen wie jouw vavo- opleiding betaalt.
Je zit nog op het voortgezet onderwijs. Je decaan kan jou informeren over het beleid van jouw school. Jouw school bepaalt dan ook of je kunt worden 'uitbesteed' aan het VAVO. Je blijft dan namelijk formeel ingeschreven staan bij jouw eigen vo-school.
Je staat dan bij DUO ingeschreven als voltijder. Je kunt maximaal één jaar worden uitbesteed, maar in sommige gevallen kan het voorkomen dat je voor twee jaar wordt uitbesteed.
De kosten voor het VAVO worden betaald door je huidige vo-school. Dit wordt de Rutte-regeling* genoemd. Je decaan kan je hier meer over vertellen.
*Meer informatie over de Rutteregeling
Je zit niet meer op het voortgezet onderwijs.
DUO: Meer informatie over tegemoetkoming bij een volledig lespakket
DUO: Meer info over tegemoetkoming voor deeltijd
LET OP! Aanmelden voor het vavo begint met een intakegesprek. Vanaf mei 2023 kun je je weer aanmelden voor schooljaar 2023-2024. Tijdens het schooljaar is tussentijds instromen niet mogelijk.
Stap 1: CAMBO
Door op de oranje aanmeldbutton te klikken ga je naar CAMBO. Hier meld je je aan voor de opleiding Vavo havo. Je meldt je in eerste instantie aan voor locatie Leeuwarden, tijdens de intake bespreek je op welke locatie je de lessen gaat volgen.
Stap 2: Bevestigingsmail
Direct na aanmelden ontvang je een mail van CAMBO. Binnen een dag ontvang je een tweede mail van het Friesland College. In deze mail vind je een linkje naar de tweede aanmeld stap. In de deze stap vragen wij de volgende punten
Na deze twee stappen gaan wij aan de slag met jouw aanmeldingen en nemen wij contact met je op.