Bakkers zijn broodnodig! We eten elke dag brood. En als iemand jarig is, trakteert hij op taart of gebak. En dat is niet zomaar. Want brood- en banketproducten zijn gewoon hartstikke lekker. En de keuze is enorm.. van witbrood tot waddenbrood, van moorkop tot mokkataart en van suikerlat tot speculaaskoek. Werken als brood- en banketbakker: dat is smullen geblazen!
Als uitvoerend bakker werk je meestal in een brood- of banketbakkerij. Je houdt je voornamelijk bezig met het maken van allerlei bakkerijproducten op ambachtelijke wijze. Je maakt hierbij gebruik van vaste recepten. Je houdt tijdens je werkzaamheden rekening met afwijkende grondstoffen en factoren die invloed kunnen hebben op de kwaliteit van de producten. Je gebruikt je creativiteit bij de bereiding en afwerking van producten en bij de problemen die je tegenkomt.
Daarnaast decoreer je bakkerijproducten. Je werkt veel met de hand en met moderne apparatuur. Ook zorg je ervoor dat je efficiënt en hygiënisch werkt. Vaak is de werkruimte in een ambachtelijke bakkerij verbonden met de winkel. Daar heb je dus veel contact met klanten. Je kunt in dit vak te maken krijgen met onregelmatige werktijden. Maar als de werkdag ’s ochtends vroeg begint, dan ben je ’s middags vaak vrij.
Met een diploma voor de bakkerij kun je bij een ambachtelijke brood- en/of banketbakkerij of bij een grootbedrijf in brood en/of banket of bij een patisserie werken. Sommige bedrijven hebben zich gespecialiseerd in het vervaardigen van brood- of patisserieproducten.
Deze video is afkomstig van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) en geeft een algemene indruk van de praktijk en het werkveld.
We bieden deze opleiding in twee leerwegen aan:
Bol (school en stage)
Bbl (werken en leren)
In het eerste jaar ben je bezig met zowel brood- als banketproducten.
Het tweede jaar ga je je specialiseren. Je kunt dan kiezen voor de uitstroomrichtingen:
Bij ons leer je praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door te doen.
Samen met je studieloopbaanbegeleider kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen, zodat je aan het eind van je traject voldoet aan de eisen voor het mbo-diploma. Vanuit het bedrijf krijg je een leermeester toegewezen.
Lees hieronder meer over de leerwegen bol en bbl.
Je krijgt les in leereenheden. Dit houdt in dat je iedere vijf of tien weken bezig met een nieuwe praktijkopdracht. Je volgt ondersteunende lessen en gebruikt verschillende bronnen om je resultaat op te leveren. Het tempo is hoog en de uitdaging groot. Alle praktijkopdrachten zijn vormgegeven met regionale bedrijven en instellingen. Je bent dus goed voorbereid op de arbeidsmarkt!
Tijdens het hele schooljaar loop je twee dagen per week stage bij een erkend leerbedrijf.
Heb je al een baan in deze richting of wil je liever meteen aan het werk en toch leren, dan kun je de opleiding volgen via de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Je werkt 4 dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 1 dag per week naar school.
Je werk is daarmee de praktijkplek voor je opleiding, dus je voert er ook je praktijkopdrachten uit. Je leert praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door eerst te doen.
Hoe regel ik een bbl-opleiding?
Kom je net van de middelbare school dan kan het Friesland College je helpen bij het zoeken naar een passend leerbedrijf. Vraag hiernaar tijdens de intake.
Als je al een baan hebt en meer wilt leren, dan kun je in overleg met je werkgever op zoek naar een passende opleiding. Het bedrijf waar je werkt moet een erkend leerbedrijf zijn.
Nederlands, rekenen, Loopbaan en Burgerschap
Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Samenwerken, communiceren, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw, maar ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst!
Om toegelaten te worden tot deze mbo-opleiding moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.
Meer informatie over toelatingEen deel van je opleiding wordt door de overheid betaald, maar je moet soms ook dingen zelf betalen. We hebben alle informatie over de kosten van je opleiding verzameld.
1e jaar: € 608,-
Digitaal BPV boek, excursie, introductie, readers, kledingpakket, licentie Flexbase, licentie rekenen en licentie werkboek Nederlands
2e jaar: € 244,-
Digitaal BPV boek, excursie, readers en licentie Flexbase
Studie in Cijfers geeft objectieve informatie over deze opleiding en de kansen van deze opleiding op de arbeidsmarkt, daarnaast vergelijkt het de opleiding met de landelijke cijfers.
Bekijk de Studie in Cijfers van deze opleiding>