Online Open Week 1 t/m 4 november 2021

Info & aanmelden online infoweek
Friesland College Friesland College Friesland College

Online Open Week 1 t/m 4 november 2021

Info & aanmelden online infoweek
Timmerman

Timmerman

Timmerman 2 - BBL

Lijkt het je leuk om samen met collega’s een gebouw te maken!

En wil je daar je beroep van maken?

Bouwen zit in je bloed. Je bent een echte doener. Met de mouwen opgestroopt ga jij elke klus te lijf. Alles valt te leren, maar dan wel door te doen. Wat is er mooier dan iets te kunnen maken? Of het nu gaat om een renovatie of iets nieuws. Met simpel een hamer of met moderne machines. Want ook daar kun je als timmerman mee overweg. En let wel: er is veel vraag naar dergelijke vakmensen! In dit vakgebied kun je alle kanten op: van voorbereiding tot uitvoering, van nieuwbouw en/of renovatie

Jouw toekomst

Wat houdt het beroep in?

De woningmarkt trekt aan, bouwbedrijven zitten in de lift en werknemers zien weer toekomst in de bouwsector. Toch zitten bedrijven krap in de vakmensen. De timmerman heeft de toekomst.

De timmerman werkt en handelt onder begeleiding en maakt daarbij gebruik van werktekeningen. Planmatig, systematisch en nauwkeurig werken hoort erbij en natuurlijk kun je ook goed vertellen over je vak en waar je mee bezig bent aan je klanten. Je hebt ruimtelijk inzicht en je bent flexibel inzetbaar. Je werkt zowel binnen als buiten.

Waar kun je werken?

Na de opleiding kun je als timmerman aan de slag in zowel de nieuwbouw als de renovatie en in de werkplaats bij een bouwbedrijf of bij een timmerfabriek.

Deze video is afkomstig van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) en geeft een algemene indruk van de praktijk en het werkveld.

Praktische informatie

Je leert alle technieken en vaardigheden die je nodig hebt om een professionele timmerman te worden. Naast vaktechnische ontwikkeling wordt binnen de opleiding ook veel aandacht besteed aan persoonlijke ontwikkeling. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw, maar ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst!

Je kunt deze opeiding volgen via de bbl-leerweg (werken en leren)

Versneld traject op maat
Heb je al ervaring of ben je werkzaam als timmerman? Dan kunnen we in overleg een op maat gemaakt traject voor jou samenstellen. Je kunt dan het diploma versneld behalen.

Hoe leer je?

De opleiding Timmerman is te volgen via de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Ideaal voor als je al een baan hebt in deze richting of als je liever meteen aan het werk wilt en toch leren. Je bent dan minimaal 32 uur aan het werk bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je twee dagdelen per week naar school. Dit kan ook op een avond zijn.

Je werk is daarmee de praktijkplek voor je opleiding, dus je voert er ook je praktijkopdrachten uit. Je leert praktijkgestuurd. Zodra je in de praktijk iets tegenkomt waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door eerst te doen.

Hoe regel ik een bbl-opleiding?
Kom je net van de middelbare school, dan kan het Friesland College je helpen bij het zoeken naar een passend leerbedrijf. Vraag hiernaar tijdens de intake. Als je al een baan hebt en meer wilt leren, dan kun je in overleg met je werkgever op zoek naar een passende opleiding. Het bedrijf waar je werkt moet wel een erkend leerbedrijf zijn.

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Wat leer je?

Persoonlijke ontwikkeling
Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Samenwerken, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw, maar ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst!


Beroepsgerichte onderdelen, zoals:

 • Bouwtekeningen lezen
 • Werken met verschillende timmergereedschappen
 • Profielen stellen en kozijnen maken
 • Bekistingen maken voor betonconstructies
 • Dakwerk, scheidingswanden en plafonds maken

Algemene vakken

 • Nederlands
 • Rekenen
 • Loopbaan & Burgerschap

Keuzedelen

Tijdens je opleiding volg je ook twee keuzedelen. Daarvan is er in ieder geval één gericht op het beroep en één op algemene ontwikkeling. Wat zijn keuzedelen? (hyperlink)

Een greep uit de Keuzedelen die je tijdens de opleiding kunt kiezen:

 • ARBO, kwaliteitszorg en hulpverlening
 • Duurzaamheid in het beroep
 • Inspelen op innovaties
 • Ondernemend gedrag
 • Digitale vaardigheden
 • Elektro- en installatietechniek voor de bouw
Meer informatie over keuzedelen

Doorleren

Na het behalen van je diploma kun je doorleren voor allround timmerman

Toelating

Om toegelaten te worden tot deze mbo-opleiding moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.

Meer informatie over toelating

Kosten

Een deel van je opleiding wordt door de overheid betaald, maar je moet soms ook dingen zelf betalen. We hebben alle informatie over de kosten van je opleiding verzameld.

Meer informatie over opleidingskosten

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft objectieve informatie over deze opleiding en de kansen van deze opleiding op de arbeidsmarkt, daarnaast vergelijkt het de opleiding met de landelijke cijfers.

Bekijk de Studie in cijfers van deze opleiding

Deel deze pagina via

Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl