Friesland College Friesland College Friesland College

Tegelzetter

Niveau 2 - bbl

Tegelzetter Niveau 2 - bbl

Als tegelzetter maak je het werk echt af!

Je maakt zichtbaar resultaat en dankbaar werk. Je werkt met verschillende soorten tegels in even zoveel verschillende ruimtes. Het is passen en meten. Met diverse materialen en verschillende patronen. Kleine details maken daarbij grote verschillen. De tegelzetter maakt het werk echt af.
Niet alleen binnen, maar soms ook buiten.

Jouw toekomst

Wat houdt het beroep in?

De woningmarkt trekt aan, bouwbedrijven zitten in de lift en werknemers zien weer toekomst in de bouwsector. Toch zitten bedrijven krap in de vakmensen. De tegelzetter wordt hier steeds meer gevraagd.

Als tegelzetter werk je vooral in de nieuwbouw en renovatie van huizen, kantoren en bedrijven. Op de saaie (betonnen) vloeren en wanden breng je keramische tegels aan of verwerk je tegels van natuursteen en glas. In dit beroep werk je meestal binnen, maar soms ook buiten. Het is handig als je sterk bent, want je moet vaak bukken knielen en tillen. Wie doorleert kan uitvoerder, werkvoorbereider of bedrijfsleider worden.

Waar kun je werken?

Als Tegelzetter kun je na de opleiding in de nieuwbouw, renovatie en restauratie aan de slag bij een tegelzetbedrijf en/of bouwbedrijf.

De opleiding

De opleiding wordt aangeboden in het Bbl-traject (werken en leren)

Versneld traject op maat
Heb je al ervaring of ben je werkzaam als timmerman en/of metselaar? Dan kunnen we in overleg een op maat gemaakt traject voor jou samenstellen. Je kunt dan het diploma versneld behalen.

BBl (beroeps begeleidende leerweg) staat voor werken en leren

Heb je al een baan in deze richting of wil je liever meteen aan het werk en toch leren, dan kun je deze opleiding volgen via de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Je bent dan minimaal 32 uur aan het werk bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je twee dagdelen per week naar school. Dit kan ook op twee avonden zijn.

Je werk is daarmee de praktijkplek voor je opleiding, dus je voert er ook je praktijkopdrachten uit. Je leert praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door eerst te doen.

Je verdiept je in het vak tijdens workshops en lessen op school. Samen met je studieloopbaanbegeleider (SLB-er) kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen, zodanig dat je aan het eind van je traject voldoet aan de eisen voor het mbo-diploma. Vanuit het bedrijf krijg je een leermeester toegewezen. 

Hoe regel ik een bbl-opleiding?
Kom je net van de middelbare school dan kan het Friesland College je helpen bij het zoeken naar een passend leerbedrijf. Vraag hiernaar tijdens de intake. Als je al een baan hebt en meer wilt leren, dan kun je in overleg met je werkgever op zoek naar een passende opleiding. Het bedrijf waar je werkt moet een erkend leerbedrijf zijn

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Beroepsgerichte ontwikkeling
Aan de hand van tekeningen leer je tegels aan te brengen in keukens en badkamers, flatgebouwen, zwembaden of zelfs buiten.

Vakonderdelen:

 • aanbrengen van tegels op wanden en vloeren in specie of lijm
 • voegen
 • tegels snijden

Algemene vakken

 • Nederlands
 • rekenen
 • Loopbaan & Burgerschap

Persoonlijke ontwikkeling
Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Samenwerken, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw, maar ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst!

Tijdens je mbo-opleiding volg je ook keuzedelen. Daarvan is er in ieder geval één gericht op het beroep en één op algemene ontwikkeling. Je kiest deze zelf (in overleg met je coach). Zo bepaal je jouw unieke route en onderscheid je je richting je toekomstige werkgever. Want keuzedelen die je met een voldoende hebt afgerond, komen ook op je mbo-diploma te staan.

Een greep uit de Keuzedelen die je tijdens de opleiding kunt kiezen:

 • ARBO, kwaliteitszorg en hulpverlening
 • Duurzaamheid in het beroep
 • Inspelen op innovaties
 • Ondernemend gedrag
 • Digitale vaardigheden
 • Elektro- en installatietechniek voor de bouw
Meer informatie over keuzedelen

Je kunt doorleren voor allround tegelzetter

Om toegelaten te worden tot deze mbo-opleiding moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo heb je een bepaalde (voor)opleiding nodig en moet je meedoen aan de georganiseerde intakeactiviteiten die voor jouw mbo-opleiding gelden.

Je moet een baan hebben bij een erkend leerbedrijf in deze branche.

Na je aanmelding krijg je een uitnodiging voor een intake.

Meer informatie over Toelating en intake

Een deel van jouw mbo-opleiding wordt door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap rechtstreeks aan het Friesland College betaald. Het overige lesgeld en eventuele extra kosten komen voor rekening van de student.

Studenttevredenheid
- landelijk 7,5
Percentage geslaagde studenten
landelijk 63%
Doorstroom binnen mbo
landelijk
Kans op werk in jouw vakgebied
100% landelijk 80%
Startsalaris (uurloon)
€ - landelijk € -
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden
landelijk 88%

De opleiding in het kort

Volledige naam
Tegelzetten (Tegelzetter)
Niveau
Niveau 2
Locatie
FC-Campus, gebouw Triangel, Julianalaan 97, Leeuwarden
Skrynmakker 1, Heerenveen
Studieduur
2 jaar
Leerweg
bbl
Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl