Technisch Specialist Personenauto's

Technisch Specialist Personenauto's

Technisch Specialist Personenauto's 4 - BBL, BOL

Moderne specialist in de autotechniek

De autotechniek wordt steeds specialistischer. Elektronica en boordcomputers spelen een steeds belangrijkere rol. Dat betekent minder sleutelwerk, maar meer kennis van moderne elektronica. En wat te denken van de elektrische auto’s? Hier zijn veelzijdige specialisten voor nodig. Met jouw gevoel voor techniek en handigheid repareer en onderhoud je elke auto.

Voor deze opleiding gelden aanvullende toelatingseisen. Kijk voor meer info onder Toelating.

Technisch Specialist Personenauto's in het kort

Wat houdt het beroep in?

Alstechnisch specialistben je in staat alle (elektronische) storingen aan auto's te diagnosticeren en op te lossen. Je werkt in een werkplaats van een autobedrijf. Daar ben je de schakel tussen de klant en het bedrijf. Je stelt diagnoses aan voertuigen en overtuigt klanten van de noodzaak van bepaalde werkzaamheden. Daarbij is het van belang dat je een vertrouwensband met de klant opbouwt. Je zet je creativiteit in als de standaardwerkzaamheden niet het gewenste resultaat opleveren. Natuurlijk ben je servicegericht en onderzoekend ingesteld, en beschik je over analytisch vermogen. Daarnaast kun je goed samenwerken met andere medewerkers. En bovendien ben je in staat leerlingen en collega's te begeleiden die vastlopen in hun werk. Uiteindelijk ben je dan ook eindverantwoordelijk voor de diagnosewerkzaamheden. 

Waar kun je werken?

Je kunt aan de slag in de werkplaats van een van de vele garagebedrijven in Nederland. 

Deze video is afkomstig van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) en geeft een algemene indruk van de praktijk en het werkveld.

Technisch Specialist Personenauto's in de praktijk

Je leert om kwalitatief goed werk af te leveren dat voldoet aan de eisen en wensen van de klant. Daarnaast ontwikkel je alle technische vaardigheden die je als technisch specialist personenauto's nodig hebt.

Je kunt de opleiding volgen via de beroepsopleidende leerweg (bol, school en stage) of de beroepsbegeleidende leerweg (bbl, werken en leren).

Praktische informatie

Hoe leer je?

Je leert praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door eerst te doen.

Je verdiept je in het vak tijdens workshops en lessen op school. Samen met je studieloopbaanbegeleider kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Op die manier doorloop je je eigen leertraject. Zo voldoe je aan het eind van je traject aan alle eisen voor het mbo-diploma.

Bol (school en stage)

De opleiding bestaat voor een deel uit praktijkopdrachten en daarnaast is het kennisdeel ook ruim vertegenwoordigd. Deze opdrachten hebben we opgesteld in samenwerking met het regionale bedrijfsleven.

In de eerste weken leer je de nodige basisvaardigheden. Daarna ga je twee dagen per week leren in de praktijk bij verschillende garagebedrijven. Je bent dan ook een groot deel van je opleiding via je stage op de werkvloer te vinden. Vanuit het bedrijf krijg je een leermeester toegewezen. De school kan je helpen bij het zoeken van een stageplek.

Bbl (werken en leren)

Heb je al een baan in deze richting of wil je liever meteen aan het werk en toch leren? Dan kun je de opleiding volgen via de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Je bent dan minimaal 20 uren per week aan het werk bij een erkend leerbedrijf. Vanuit het bedrijf krijg je een leermeester toegewezen.  

Daarnaast ga je wekelijks twee dagdelen naar school. Dat kan ook op een avond zijn.  

Je werk is de praktijkplek voor je opleiding, je voert er ook je praktijkopdrachten uit. Je leert praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door eerst te doen.  

Je verdiept je in het vak tijdens workshops en lessen op school. Samen met je studieloopbaanbegeleider kijk je regelmatig terug op wat je al hebt geleerd en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen. Zo voldoe je aan het eind van je traject aan de eisen voor het mbo-diploma.  

Hoe regel ik een bbl-opleiding?   

Als je al een baan hebt en meer wilt leren, dan kun je in overleg met je werkgever op zoek naar een passende opleiding. Het bedrijf waar je werkt moet wel een erkend leerbedrijf zijn.

Kom je net van de middelbare school, dan heb je een baan bij een passend leerbedrijf nodig. Vraag hiernaar tijdens de intake.

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Wat leer je?

We werken veel aan goed werknemerschap zodat je aan het eind van je opleiding in staat bent om moeilijke klussen aan te pakken en te lossen. Je leert om in de snel veranderende wereld van de mobiliteit flexibel om te gaan met veranderingen en innovaties.

Je zit niet alleen in de schoolbanken, je gaat ook veel zelf aan de slag. Bijvoorbeeld tijdens practicum elektronica, praktijk motorvoertuigentechniek, motormanagement-systemen en projecten.

Vakspecifieke ontwikkeling 

De opleiding is opgebouwd rondom praktijkopdrachten. Dat zijn werkzaamheden die heel belangrijk zijn voor een technisch specialist personenauto's

Onderdelen van je opleiding zijn onder meer 

  • voorbereiden, rapporteren en uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden, reparaties en stellen diagnoses
  • kennis van materialen en gereedschappen 
  • lezen van tekeningen en elektrische voorschriften.  
Je krijgt onder andere les in: 
  • theoretisch-technische leerstof (motoren, elektro, elektronica en voertuigentechniek).
  • exacte leerstof (wiskunde, informatica en rekenen)
  • bedrijfskundige leerstof (bedrijfseconomie, bedrijfsadministratie en bedrijfskennis)
  • burgerschaps- en beroepscompetenties,
  • Nederlands, Engels

Daarbij leer je ook hoe je je goed kunt uitdrukken in de Nederlandse taalOok rekenen en Engels komt uitgebreid aan bod. Al deze algemene vakken zitten in de praktijkopdrachten verwerkt en zijn geen aparte vakken meer. Zo leer je op een prettige manier de theorie terwijl je met de praktijk bezig bent.

Persoonlijke ontwikkeling 

Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Je leert samenwerken, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw. Je bent ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst! 

Keuzedelen

De keuzedelen worden zoveel mogelijk in samenwerking met de leerbedrijven verzorgd en gekoppeld aan echte praktijkopdrachten.  

Voorbeelden van keuzedelen zijn:

Waterstoftechnologie, Praktijkonderzoek, Lean en creatief, Inspelen op innovaties, Digitale vaardigheden gevorderd, Exact verdiepend, Praktijkopleider, Keuzedeel en Technisch medewerker RDW (afhankelijk van stageplaats)

Meer informatie over keuzedelen

Doorleren

Met een mbo-4 opleiding ben je toelaatbaar tot het hbo.

Toelating

Je bent toelaatbaar voor deze opleiding met het diploma Eerste autotechnicus (niveau 3) of Allround technicus (nieuwe kwalificatie).

Meer informatie over toelating

Deel deze pagina via

Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl