Friesland College Friesland College Friesland College

Technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen 25670

Technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen 25670

Technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen 25670 Niveau 4 - bbl, bol

Vooraan lopen bij nieuwe hi-tech ontwikkelingen

alles wat rijdt en beweegt is jouw vakgebied

Van (vracht)auto’s tot mobiele kranen en van raceauto’s tot militaire voertuigen. Kortom alles wat rijdt en technische innovatief is behoort tot het gebied van de specialist mobiele techniek.

De technische ontwikkelingen in de mobiele sector gaan razendsnel. Wij kennen voertuigen die zonder bestuurder hun weg vinden en zelf kunnen inparkeren
. En elektrisch aangedreven auto’s kunnen meer dan 400 kilometer rijden op één lading. Ook zijn er kranen die met grote precisie zware lasten plaatsen. 

Jouw toekomst

Wat houdt het beroep in?

Bedrijven op het gebied van mobiele werktuigen staan te springen om goede vakmensen. Technici op mbo-niveau 4 die echt weten hoe het werkt en die zelf vooraan willen lopen bij nieuwe hi-tech-ontwikkelingen. Technici die kunnen werken aan technische onderdelen en constructies en ook aan elektronica en computernetwerken. Al deze techniek vind je in moderne voertuigen. 

De technicus mobiele werktuigen stelt diagnoses die complexer zijn. Bovendien ondersteunt hij de bedrijfsvoering door het begeleiden van werkzaamheden in de werkplaats, adviseren van klanten en het maken van reparatiebegrotingen. Hij voert de werkzaamheden zelfstandig uit. 

Je kunt als technicus mobiele techniek doorgroeien naar functies als vestigingsleider, werkplaatschef of meewerkend leidinggevende.

Waar kun je werken?

Je kunt aan de slag bij bedrijven in de volgende richtingen:

 • Landbouwmechanisatie
 • Grond-, water- en wegenbouw (GWW) 
 • Grondverzet 
 • Mobiele interne transportmiddelen
 • Loon- of verhuurbedrijven
 • Tuin- en parkmachines

Praktische informatie

De 2-jarige kopopleiding Technicus mobiele werktuigen wordt aangeboden in het bbl-traject (werken en leren).
Deze niveau 4 opleiding duurt 2 jaar en richt zich op alle technieken die voorkomen in moderne voertuigen. Weten hoe het werkt, maar ook sleutelen.
Zaken als werktuigbouwkunde, autotechniek, digitale elektronica en sensoren maken onderdeel uit van het programma. Een brede technische opleiding dus.

Mobiele toepassingen
Waar de Technicus Engineering nieuwe toepassingen breed bedenkt en ontwikkelt, neemt de Specialist Mobiele Techniek het samenbouwen en werkend maken van de mobiele toepassingen voor zijn rekening.

Hoe leer je?

Bbl (beroepsbegeleidende leerweg) staat voor werken en leren.  

Heb je al een baan in deze richting dan kun je de opleiding volgen via de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Je bent dan wekelijks minimaal 20 uur aan het werk bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je twee dagdelen per week naar school. Dat kan ook op een avond zijn.  

Je werk is de praktijkplek voor je opleiding, je voert er ook je praktijkopdrachten uit. 

Je leert praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door eerst te doen. Je verdiept je in het vak tijdens workshops en lessen op school.

Begeleiding
Samen met je studieloopbaanbegeleider
 kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen. Zo voldoe je aan het eind van je traject aan de eisen voor het mbo-diploma.  
Vanuit het bedrijf krijg je een leermeester toegewezen.  

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Wat leer je?

Vakspecifieke ontwikkeling 
De opleiding richt zich op alle technieken die voorkomen in moderne voertuigen. Weten hoe het werkt, maar ook sleutelen. Zaken als werktuigbouwkunde, autotechniek, digitale elektronica en sensoren maken deel uit van het programma. Een brede technische opleiding dus.  

Bedrijven spelen een belangrijke rol; je werkt vaak aan echte opdrachten uit hun praktijk. Zij leveren de uitdagingen die jou aan het denken zetten. Je begint met eenvoudige zaken, maar gaandeweg ga je steeds meer aan de slag met echte innovaties. 

Waar de technicus engineering nieuwe toepassingen breed bedenkt en ontwikkelt, neemt de technicus mobiele werktuigen het samenbouwen en werkend maken van mobiele toepassingen voor zijn rekening. 

Tijdens je opleiding ben je onder meer bezig met: 

 • tractortechniek met motoren 
 • transmissietechniek 
 • besturingstechniek/hydrauliek 
 • elektrotechniek/elektronica 
 • begeleiden en sturen medewerkers 
 • maken van kostencalculaties. 


Algemene vakken 

 • Nederlands 
 • rekenen 
 • Loopbaan en Burgerschap 
 • Engels. 

 
Persoonlijke ontwikkeling 
Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Je leert samenwerken, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw. Je bent ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst! 

Bedrijven aan het woord: 
'Altijd plaats voor technische mensen die goed kunnen communiceren' 
"In ons bedrijf zien we dat de technische ontwikkelingen steeds sneller gaan. De eisen die we stellen aan nieuwe medewerkers zijn hierdoor veranderd. We zoeken mensen die technisch hun mannetje staan, maar die ook kunnen communiceren. En die vooral zelf nieuwsgierig zijn en zich willen ontwikkelen. De nieuwe opleiding Specialist mobiele techniek is hierop gericht. Wij leveren als bedrijf onze bijdrage, niet alleen door stages, maar ook door onze expertise in te zetten en door casussen te leveren. Bij ons is altijd plaats voor technische, nieuwsgierige mensen die goed kunnen communiceren." 
Johannes de Boer, directeur Homburg Stiens 
 

'We zoeken technici die mee willen denken'  
"Frisian Motors is een assemblagefabriek voor elektrische werk- en voertuigen. We maken series, maar ook maatwerkvoertuigen op aanvraag. Ons bedrijf ontwikkelt zich snel. Hierdoor we hebben behoefte aan technici die willen aanpakken en met ons hoge kwaliteit willen leveren. De ontwikkelingen in onder andere accu’s en controllers gaat supersnel. In deze branche moet je zelf het initiatief willen nemen om bij te blijven. Voor het op maat maken van voertuigen voor speciale toepassingen hebben we mensen nodig die mee willen denken met de klant. En die het ook technisch precies goed kunnen realiseren." 
Theo de Jong, directeur van Frisian Motors BV te Bakkeveen 

Keuzedelen

Tijdens je mbo-opleiding volg je ook keuzedelen. Daarvan is er in ieder geval één gericht op het beroep en één op algemene ontwikkeling. Je kiest deze zelf (in overleg met je coach). Zo bepaal je jouw unieke route en onderscheid je je richting je toekomstige werkgever. Want keuzedelen die je met een voldoende hebt afgerond, komen ook op je mbo-diploma te staan.

Meer informatie over keuzedelen

Doorleren

Na deze opleiding kun je verder met de volgende hbo-opleidingen:  

 • Werktuigbouwkunde 
 • Technische Bedrijfskunde. 

Toelating en intake

Om toegelaten te worden tot deze mbo-opleiding moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.

Na afronding van de opleiding Allround monteur mobiele werktuigen (niveau 3) kun je kiezen voor de tweejarige bbl-opleiding Technicus mobiele werktuigen (niveau 4).

Voldoe je niet aan de voorwaarden, maar ben je wel heel gemotiveerd? Dan kijken we in een persoonlijk gesprek samen met je of je toch toegelaten kunt worden.  

Je moet echter wel een baan hebben bij een erkend leerbedrijf in de mobiliteitsbranche. 

 

Meer informatie over Toelating en intake

Kosten

Een deel van jouw mbo-opleiding wordt door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap rechtstreeks aan het Friesland College betaald. Het overige lesgeld en eventuele extra kosten komen voor rekening van de student.

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft objectieve informatie over deze opleiding en de kansen van deze opleiding op de arbeidsmarkt, daarnaast vergelijkt het de opleiding met de landelijke cijfers.

Bekijk de Studie in Cijfers van deze opleiding >

Deel deze pagina via

Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl