Van landbouwmechanisatie tot tuin- en parkmachines en van grondverzet tot wegenbouw. Al deze sectoren behoren tot het gebied van de technisch specialist mobiele werktuigen
De technische ontwikkelingen in de mobiele sector gaan razendsnel. We kennen voertuigen die tot op de centimeter nauwkeurig rijden. En machines die een uitgebreid hydraulisch systeem hebben of werken onder zware omstandigheden.
Voor deze opleiding gelden aanvullende toelatingseisen. Kijk voor meer info onder Toelating.
Bedrijven op het gebied van mobiele werktuigen staan te springen om goede vakmensen. Technici op mbo-niveau 4 die echt weten hoe het werkt en die zelf vooraan willen lopen bij nieuwe hi-tech-ontwikkelingen. Technici die kunnen werken aan technische onderdelen en constructies en ook aan elektronica en computernetwerken. Al deze techniek vind je in moderne voertuigen.
De technicus mobiele werktuigen stelt diagnoses die complexer zijn. Bovendien ondersteunt hij de bedrijfsvoering door het begeleiden van werkzaamheden in de werkplaats, adviseren van klanten en het maken van reparatiebegrotingen. Hij voert de werkzaamheden zelfstandig uit.
Je kunt als technicus mobiele werktuigen doorgroeien naar functies als werkplaatschef, meewerkend leidinggevende of vestigingsleider.
Je kunt aan de slag bij bedrijven in de volgende richtingen:
Deze video is afkomstig van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) en geeft een algemene indruk van de praktijk en het werkveld.
De 2-jarige kopopleiding Technicus mobiele werktuigen wordt aangeboden in het bbl-traject (werken en leren).
Deze niveau 4 opleiding duurt 2 jaar en richt zich op alle technieken die voorkomen in moderne voertuigen. Weten hoe het werkt, maar ook sleutelen. Zaken als werktuigbouwkunde, autotechniek, digitale elektronica en sensoren maken onderdeel uit van het programma. Een brede technische opleiding dus.
Waar de Technicus Engineering nieuwe toepassingen breed bedenkt en ontwikkelt, neemt de Specialist Mobiele Techniek het samenbouwen en werkend maken van de mobiele toepassingen voor zijn rekening.
Heb je al een baan in deze richting dan kun je de opleiding volgen via de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Je bent dan wekelijks minimaal 20 uur aan het werk bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je twee dagdelen per week naar school. Dat kan ook op een avond zijn.
Je werk is de praktijkplek voor je opleiding, je voert er ook je praktijkopdrachten uit.
Je leert praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door eerst te doen. Je verdiept je in het vak tijdens workshops en lessen op school.
Samen met je studieloopbaanbegeleider kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen. Zo voldoe je aan het eind van je traject aan de eisen voor het mbo-diploma.
Vanuit het bedrijf krijg je een leermeester toegewezen.
De opleiding richt zich op alle technieken die voorkomen in moderne voertuigen. Weten hoe het werkt, maar ook sleutelen. Zaken als hydrauliek, digitale elektronica, transmissies en sensoren maken onderdeel uit van het programma.
Bedrijven spelen een belangrijke rol; je werkt aan echt materiaal uit de praktijk. Zij leveren het materiaal dat jou aan het denken zet. Je begint met eenvoudige zaken, maar gaandeweg ga je steeds meer aan de slag met de innovaties uit het werkveld.
Waar de technicus engineering nieuwe toepassingen breed bedenkt en ontwikkelt, neemt de technicus Mobiele Werktuigen het samenbouwen en werkend maken van mobiele toepassingen voor zijn rekening.
Tijdens je opleiding ben je onder meer bezig met:
Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Je leert samenwerken, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw. Je bent ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst!
'Altijd plaats voor technische mensen die goed kunnen communiceren'
"In ons bedrijf zien we dat de technische ontwikkelingen steeds sneller gaan. De eisen die we stellen aan nieuwe medewerkers zijn hierdoor veranderd. We zoeken mensen die technisch hun mannetje staan, maar die ook kunnen communiceren. En die vooral zelf nieuwsgierig zijn en zich willen ontwikkelen. De nieuwe opleiding Specialist mobiele techniek is hierop gericht. Wij leveren als bedrijf onze bijdrage, niet alleen door stages, maar ook door onze expertise in te zetten en door casussen te leveren. Bij ons is altijd plaats voor technische, nieuwsgierige mensen die goed kunnen communiceren."
Johannes de Boer, directeur Homburg Stiens
Na deze opleiding kun je verder met de volgende hbo-opleidingen:
Je bent toelaatbaar voor deze opleiding met het diploma Allround technicus mobiele werktuigen (niveau 3).
Je moet echter wel een baan hebben bij een erkend leerbedrijf in de mobiliteitsbranche.
Meer informatie over toelating