Friesland College Friesland College Friesland College
Technisch specialist mobiele werktuigen

Technisch specialist mobiele werktuigen

Technisch specialist mobiele werktuigen

Technisch specialist mobiele werktuigen Niveau 4 - bbl

Expert in complexe mobiele werktuigen

alles wat rijdt en beweegt is jouw vakgebied

Van landbouwmechanisatie tot tuin- en parkmachines en van grondverzet tot wegenbouw. Al deze sectoren behoren tot het gebied van de technisch specialist mobiele werktuigen

De technische ontwikkelingen in de mobiele sector gaan razendsnel. We kennen voertuigen die tot op de centimeter nauwkeurig rijden. En machines die een uitgebreid hydraulisch systeem hebben of werken onder zware omstandigheden.

Jouw toekomst

Wat houdt het beroep in?

Bedrijven op het gebied van mobiele werktuigen staan te springen om goede vakmensen. Technici op mbo-niveau 4 die echt weten hoe het werkt en die zelf vooraan willen lopen bij nieuwe hi-tech-ontwikkelingen. Technici die kunnen werken aan technische onderdelen en constructies en ook aan elektronica en computernetwerken. Al deze techniek vind je in moderne voertuigen. 

De technicus mobiele werktuigen stelt diagnoses die complexer zijn. Bovendien ondersteunt hij de bedrijfsvoering door het begeleiden van werkzaamheden in de werkplaats, adviseren van klanten en het maken van reparatiebegrotingen. Hij voert de werkzaamheden zelfstandig uit. 

Je kunt als technicus mobiele werktuigen doorgroeien naar functies als werkplaatschef, meewerkend leidinggevende of vestigingsleider.

Waar kun je werken?

Je kunt aan de slag bij bedrijven in de volgende richtingen:

 • Landbouwmechanisatie
 • Grond-, water- en wegenbouw (GWW) 
 • Grondverzet 
 • Mobiele interne transportmiddelen
 • Loon- of verhuurbedrijven
 • Tuin- en parkmachines

Praktische informatie

De 2-jarige kopopleiding Technicus mobiele werktuigen wordt aangeboden in het bbl-traject (werken en leren).
Deze niveau 4 opleiding duurt 2 jaar en richt zich op alle technieken die voorkomen in moderne voertuigen. Weten hoe het werkt, maar ook sleutelen.
Zaken als werktuigbouwkunde, autotechniek, digitale elektronica en sensoren maken onderdeel uit van het programma. Een brede technische opleiding dus.

Mobiele toepassingen
Waar de Technicus Engineering nieuwe toepassingen breed bedenkt en ontwikkelt, neemt de Specialist Mobiele Techniek het samenbouwen en werkend maken van de mobiele toepassingen voor zijn rekening.

Hoe leer je?

Bbl (beroepsbegeleidende leerweg) staat voor werken en leren.  

Heb je al een baan in deze richting dan kun je de opleiding volgen via de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Je bent dan wekelijks minimaal 20 uur aan het werk bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je twee dagdelen per week naar school. Dat kan ook op een avond zijn.  

Je werk is de praktijkplek voor je opleiding, je voert er ook je praktijkopdrachten uit. 

Je leert praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door eerst te doen. Je verdiept je in het vak tijdens workshops en lessen op school.

Begeleiding
Samen met je studieloopbaanbegeleider
 kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen. Zo voldoe je aan het eind van je traject aan de eisen voor het mbo-diploma.  
Vanuit het bedrijf krijg je een leermeester toegewezen.  

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Wat leer je?

Vakspecifieke ontwikkeling 
De opleiding richt zich op alle technieken die voorkomen in moderne voertuigen. Weten hoe het werkt, maar ook sleutelen. Zaken als hydrauliek, digitale elektronica, transmissies en sensoren maken onderdeel uit van het programma.

Bedrijven spelen een belangrijke rol; je werkt aan echt materiaal uit de praktijk. Zij leveren het materiaal dat jou aan het denken zet. Je begint met eenvoudige zaken, maar gaandeweg ga je steeds meer aan de slag met de innovaties uit het werkveld.

Waar de technicus engineering nieuwe toepassingen breed bedenkt en ontwikkelt, neemt de technicus Mobiele Werktuigen het samenbouwen en werkend maken van mobiele toepassingen voor zijn rekening. 

Tijdens je opleiding ben je onder meer bezig met: 

 • tractortechniek met motoren 
 • transmissietechniek 
 • besturingstechniek/hydrauliek 
 • elektrotechniek/elektronica 
 • begeleiden en sturen medewerkers 
 • maken van kostencalculaties. 


Algemene vakken 

 • Nederlands 
 • rekenen 
 • Loopbaan en Burgerschap 
 • Engels. 

 
Persoonlijke ontwikkeling 
Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Je leert samenwerken, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw. Je bent ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst! 

Bedrijven aan het woord: 
'Altijd plaats voor technische mensen die goed kunnen communiceren' 
"In ons bedrijf zien we dat de technische ontwikkelingen steeds sneller gaan. De eisen die we stellen aan nieuwe medewerkers zijn hierdoor veranderd. We zoeken mensen die technisch hun mannetje staan, maar die ook kunnen communiceren. En die vooral zelf nieuwsgierig zijn en zich willen ontwikkelen. De nieuwe opleiding Specialist mobiele techniek is hierop gericht. Wij leveren als bedrijf onze bijdrage, niet alleen door stages, maar ook door onze expertise in te zetten en door casussen te leveren. Bij ons is altijd plaats voor technische, nieuwsgierige mensen die goed kunnen communiceren." 
Johannes de Boer, directeur Homburg Stiens 
 

Doorleren

Na deze opleiding kun je verder met de volgende hbo-opleidingen:  

 • Werktuigbouwkunde 
 • Technische Bedrijfskunde. 

Toelating

Om toegelaten te worden tot deze mbo-opleiding moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.

Na afronding van de opleiding Allround monteur mobiele werktuigen (niveau 3) kun je kiezen voor de tweejarige bbl-opleiding Technicus mobiele werktuigen (niveau 4).

Voldoe je niet aan de voorwaarden, maar ben je wel heel gemotiveerd? Dan kijken we in een persoonlijk gesprek samen met je of je toch toegelaten kunt worden.  

Je moet echter wel een baan hebben bij een erkend leerbedrijf in de mobiliteitsbranche. 

 

Meer informatie over toelating

Kosten

Een deel van je opleiding wordt door de overheid betaald, maar je moet soms ook dingen zelf betalen. We hebben alle informatie over de kosten van je opleiding verzameld.

Meer informatie over opleidingskosten

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft objectieve informatie over deze opleiding en de kansen van deze opleiding op de arbeidsmarkt, daarnaast vergelijkt het de opleiding met de landelijke cijfers.

Bekijk de Studie in Cijfers van deze opleiding >

Deel deze pagina via

Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl