Technicus mechatronica systemen

Technicus mechatronica systemen

Technicus mechatronica systemen 4 - BBL, BOL

Specialist in industriële automatisering

Bouwen, testen en installeren

Heb je je al eens afgevraagd hoe een autowasstraat werkt? Hoe een sorteermachine voor pakketjes bij Coolblue of Bol.com ervoor zorgt dat pakketjes op de juiste plek komen? Hoe een assemblagerobot in de automobielindustrie of een machine voor het verpakken van zakken chips in dozen werkt?

In dit vak moet je een (deel van een) machine/apparaat kunnen ontwerpen. En je moet deze ook kunnen assembleren (samenbouwen), testen en installeren. Hierbij zorg je ervoor dat mensen en bedrijven het werk sneller, beter en veiliger kunnen doen.

Technicus mechatronica in het kort

Wat houdt het beroep in?

Mechatronica is een technische opleiding die bestaat uit een combinatie van werktuigbouw, elektrotechniek, meet- en regeltechniek en besturingstechniek. Vooral in de industriële automatisering kom je mechatronici tegen.

Je bouwt zelfstandig of in een team complexe machines, of componenten daarvan uit aangeleverde onderdelen. Als het nodig is voer je modificaties uit aan bestaande machines.

Als technicus ben je eindverantwoordelijk en overlegt hierbij met je leidinggevende. Je zorgt voor de planning en de organisatie van de werkzaamheden.

Meestal ben je in de werkplaats te vinden, maar soms moet je ook op locatie aan het werk. Je bezoekt bijvoorbeeld klanten om daar revisie- en onderhoudswerkzaamheden uit te voeren.

Waar kun je werken?

Als technicus mechatronica kun je werken bij zowel grote als kleine metaalbedrijven in de machine-industrie en apparatenbouw. Maar omdat je breed bent opgeleid kan dit ook bij een technische dienst zijn in de procesindustrie en maakindustrie.

Praktische informatie

Hoe leer je?

Wat je in de praktijk nodig hebt is het uitgangspunt voor deze opleidingen. Met opdrachten uit de praktijk en je stage ga je op school aan de slag.

Samen met je studieloopbaanbegeleider kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen. Zo voldoe je aan het eind van je traject aan de eisen voor het mbo-diploma.

Bol (school en stage)

In de BOL opleiding ga je 5 dagen per week naar school voor je theorie en praktijklessen. Je werkt op school aan verschillende projecten, ook wel leereenheden genoemd. Elk project heeft een thema en bestaat uit een opdracht uit de praktijk of een praktijksimulatie.

Voorbeelden van projecten zijn: Het waterfilter, de voerrobot, de wateraccu maar ook technisch bier.

Naast de leereenheden loop je een aantal stages bij een erkende leerbedrijven. Voor een overzicht van erkende leerbedrijven kun je kijken op www.stagemarkt.nl.

In eerste instantie zoek je zelf een erkend leerbedrijf, lukt dat niet dan kunnen we je daar natuurlijk bij helpen.

Bbl (werken en leren)

Bij de BBL dagopleiding ben je 4 dagen per week bij een erkend leerbedrijf aan het werk en ga je één dag per week naar school.

Tijdens de opleiding krijg je Nederlands, rekenen en loopbaan & burgerschap. En je volgt één of meer keuzedelen. Met een keuzedeel kun je je opleiding verbreden of verdiepen en je richten op doorstroommogelijkheden.

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Wat leer je?

Persoonlijke ontwikkeling

Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Je leert samenwerken, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw. Je bent ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst.

Vakspecifieke ontwikkeling

In deze opleiding leer je:
 • de technische kenmerken en toepassingen van mechatronica
 • diverse soorten complexe machines samenstellen
 • het assemblage, samenbouwen en de eindmontage van onderdelen
 • testen, installeren en onderhouden van machine
 • 3D tekenen
 • werken met onze 3D printers en lasersnijder
Je krijgt vakken als:
 • montage en onderhoud.
 • elektrotechniek en elektronica
 • hydrauliek
 • pneumatiek
 • besturingstechniek
 • meet- en regeltechniek

projecten

Veel van de projecten bouw zelf. Op deze manier leer je al nadenken over de problemen die je tegenkomt en leer je te denken in oplossingen. Je ontwerpt, bouwt, programmeert en test de projecten zelf. Daarnaast zij er veel verschillende simulatoren waarmee je kunt oefenen.

Algemene vakken

 • Nederlands
 • rekenen
 • Loopbaan en Burgerschap
 • Engels.

Keuzedelen

In overleg met instellingen en bedrijven uit de regio ontwikkelen we per opleiding de keuzedelen. Zo sluit je opleiding nog beter aan op de vraag vanuit de arbeidsmarkt. De juiste keuzedelen volgen, helpt je dus na de opleiding bij het vinden van een baan of bij het doorstromen naar een vervolgopleiding.

Voorbeelden van keuzedelen zijn onder andere:

 • Voorbereiding HBO
 • Embedded DesignD
 • Duurzaamheid in het beroep 
 • Industriële automatisering
Meer informatie over keuzedelen

Doorleren

Er is een goede aansluiting op het hbo. Meer dan de helft van de studenten kiest ervoor naar het hbo te gaan.

Deel deze pagina via

Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl