Technicus human technology

Technicus human technology

Technicus human technology 4 - BOL

Mens en techniek

Hoe kan een technisch product het leven van mensen aangenamer maken

Technische mogelijkheden, ergonomie, vormgeving en gebruiksgemak. In de techniek bedenken we steeds meer toepassingen, apps of apparatuur om de mens te dienen. Soms ligt de start bij een vraag uit de zorg. Een andere keer heeft iemand een product bedacht dat zorgt voor een verbeterde werkomgeving. Zo kan een slim apparaat er misschien voor zorgen dat ouderen langer fit kunnen blijven. Of dat sporters sneller revalideren. Van hightech runner blades tot een keukenhulp voor reumapatiënten. Kortom, je bent een technicus met kennis van marketing, mensen en gebruiksvriendelijkheid.

Technicus human technology in het kort

Wat houdt het beroep in?

Bij jou staat de mens centraal. Je bent creatief en denkt in mogelijkheden en oplossingen. Je bent geïnteresseerd in techniek en werkt graag samen met anderen. Je bent altijd op zoek naar iets nieuws. En hebt vaak ook nog een leuk idee: een nieuw product, een creatieve oplossing voor een probleem. Jij bent met je werk de schakel tussen de mens en de techniek. Je onderzoekt wat mogelijk is, maakt een ontwerp, test en optimaliseert. Soms alleen en vaak in een team werk je een idee voor specifieke doelgroepen uit.
Als human technologist ben jij degene die de vraag van de consument of patiënt vertaalt naar ideale oplossingen.

Waar kun je werken?

Na deze opleiding kun je aan de slag bij grote bedrijven in een team van onderzoekers, ontwerpers en techneuten. Je werkt samen concepten uit en maakt prototypes, zorgt voor testen en de productie. Of je gaat juist aan de slag bij dat kleine bedrijf dat specifieke wensen vertaalt naar slimme betaalbare oplossingen. Voor de dienstverlening en de gezondheidszorg. Wat je ook kiest, energie, duurzaamheid, ICT en softwareontwikkeling spelen vaak een belangrijke rol. In Noord-Nederland zijn je kansen op werk niet alleen goed, ook het carrièreperspectief biedt volop kansen.

Technicus human technology in de praktijk

De opleiding Human technology wordt aangeboden via de Bol-leerweg: je gaat naar school en loopt stage. De opleiding duurt 3 jaar en wordt gegeven op niveau 4.

Je leert alle technieken en vaardigheden die je nodig hebt om in dit werkveld aan de slag te gaan.
Naast vaktechnische ontwikkeling wordt binnen de opleiding ook veel aandacht besteed aan persoonlijke ontwikkeling. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw, maar ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst!

Brede opleiding

Tijdens de opleiding besteden we veel aandacht aan techniek, technische vakken en materialen. Maar ook ontwerpen, onderzoeken en analyseren komen uitgebreid aan bod. Net als psychologie, ergonomie, ICT, zorg, communicatie, projectmanagement en commerciële vaardigheden. Een brede opleiding is het zeker.

Versneld traject op maat

Heb je al ervaring of ben je werkzaam in de installatietechniek, metaal of elektrotechniek? Dan kunnen we in overleg met je een op maat gemaakt traject voor jou samenstellen. Je kunt het diploma mogelijk ook versneld behalen.

Praktische informatie

Hoe leer je?

Je leert praktijkgestuurd. Met de vragen die je in de praktijk tegenkomt, ga je op school aan de slag. Je leert dus door eerst te doen.Je bent dan ook een groot deel van je opleiding via stage op de werkvloer of in de werkplaats te vinden. Vanuit het bedrijf krijg je een leermeester toegewezen.

Je verdiept je in het vak tijdens workshops en lessen op school. Samen met je studieloopbaanbegeleider kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen. Zo voldoe je aan het eind van je traject aan de eisen voor het mbo-diploma.

Opbouw opleiding

Je werkt tijdens de opleiding aan verschillende projecten, ook wel leereenheden genoemd. Elk project heeft een thema en bestaat uit een opdracht uit de praktijk of een praktijksimulatie. Samen met andere studenten ga je hiermee aan de slag.

In het eerste jaar volg je lessen in de techniek en de zorg. Van elektrotechnische vaardigheden en lassen tot de anatomie van het menselijk lichaam. Daarom loop je stage in de techniek en in de gezondheidszorg. 
 In het tweede jaar loop je stage bij bijvoorbeeld de technische dienst van een ziekenhuis of hulpmiddelencentrum. Een derde stage mag je ook in het buitenland lopen.

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Wat leer je?

Persoonlijke ontwikkeling

Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Je leert samenwerken, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst. 

Vakspecifieke ontwikkeling

Je werkt veel samen met anderen in een innovatieve omgeving. Daar onderzoek, ontwikkel, test en probeer je iets uit wat je vaak zelf bedacht hebt. Bijvoorbeeld in een technisch laboratorium of in een zorginstelling. Uiteraard ben je ook op school. Daar volg je workshops en oefen je vaardigheden aan de hand van opdrachten uit de praktijk.

Algemene vakken

  • Nederlandse taal
  • rekenen
  • Loopbaan en Burgerschap
  • Engels.

Keuzedelen

Gedurende de opleiding is het mogelijk om je te specialiseren via keuzedelen. Voorbeelden hiervan zijn: Voorbereiding HBO Oriëntatie op ondernemerschap Leidinggeven.

Meer informatie over keuzedelen

Doorleren

Hbo:

  • Human Technology
  • Industrieel Productontwerpen

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft objectieve informatie over deze opleiding en de kansen van deze opleiding op de arbeidsmarkt, daarnaast vergelijkt het de opleiding met de landelijke cijfers.

Bekijk de Studie in Cijfers van deze opleiding >

Deel deze pagina via

Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl