Friesland College Friesland College Friesland College

Human Technology

Niveau 4 - bol

Human Technology Niveau 4 - bol

Slimme toepassingen in de zorg

Zorg en techniek combineren

In de zorg, medische wetenschap of in de techniek bedenken we steeds meer toepassingen, apps of apparatuur om de mens te dienen. Soms ligt de start bij een vraag uit de zorg. Een andere keer heeft iemand een product bedacht dat op een slimme manier is te gebruiken in de zorg. Zo kan een slim apparaat er misschien voor zorgen dat ouderen langer fit kunnen blijven. Of dat sporters sneller revalideren. Van hightech runner blades tot een keukenhulp voor reumapatiënten.

Jouw toekomst

Wat houdt het beroep in?

Bij jou staat de mens centraal. Je bent creatief en denkt in mogelijkheden en oplossingen. Je bent geïnteresseerd in techniek en werkt graag samen met anderen. Je bent altijd op zoek naar iets nieuws. En hebt vaak ook nog een leuk idee: een nieuw product, een creatieve oplossing voor een probleem. Jij bent met je werk de schakel tussen de mens en de techniek. Je onderzoekt wat mogelijk is, maakt een ontwerp, test en optimaliseert. Soms alleen en vaak in een team werk je een idee voor specifieke doelgroepen uit.
Als human technologist ben jij degene die de vraag van de consument of patiënt vertaalt naar ideale oplossingen.

Waar kun je werken?

Na deze opleiding kun je aan de slag bij grote bedrijven in een team van onderzoekers, ontwerpers en techneuten. Je werkt samen concepten uit en maakt prototypes, zorgt voor testen en de productie. Of je gaat juist aan de slag bij dat kleine bedrijf dat specifieke wensen vertaalt naar slimme betaalbare oplossingen. Voor de dienstverlening en de gezondheidszorg. Wat je ook kiest, energie, duurzaamheid, ICT en softwareontwikkeling spelen vaak een belangrijke rol. In Noord-Nederland zijn je kansen op werk niet alleen goed, ook het carrièreperspectief biedt volop kansen.

De opleiding

De opleiding Human technology wordt aangeboden via de Bol-leerweg: je gaat naar school en loopt stage. De opleiding duurt 3 jaar en wordt gegeven op niveau 4.

Je leert alle technieken en vaardigheden die je nodig hebt om in dit werkveld aan de slag te gaan.
Naast vaktechnische ontwikkeling wordt binnen de opleiding ook veel aandacht besteed aan persoonlijke ontwikkeling. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw, maar ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst!

Brede opleiding
Tijdens de opleiding besteden we veel aandacht aan techniek, technische vakken en materialen. Maar ook ontwerpen, onderzoeken en analyseren komen uitgebreid aan bod. Net als psychologie, ergonomie, ICT, zorg, communicatie, projectmanagement en commerciële vaardigheden. Een brede opleiding is het zeker.

Versneld traject op maat
Heb je al ervaring of ben je werkzaam in de installatietechniek, metaal of elektrotechniek? Dan kunnen we in overleg met je een op maat gemaakt traject voor jou samenstellen. Je kunt het diploma mogelijk ook versneld behalen.

Je leert praktijkgestuurd. Met de vragen die je in de praktijk tegenkomt, ga je op school aan de slag. Je leert dus door eerst te doen.Je bent dan ook een groot deel van je opleiding via stage op de werkvloer of in de werkplaats te vinden. Vanuit het bedrijf krijg je een leermeester toegewezen.

Je verdiept je in het vak tijdens workshops en lessen op school. Samen met je studieloopbaanbegeleider kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen. Zo voldoe je aan het eind van je traject aan de eisen voor het mbo-diploma.

Opbouw opleiding
Je werkt tijdens de opleiding aan verschillende projecten, ook wel leereenheden genoemd. Elk project heeft een thema en bestaat uit een opdracht uit de praktijk of een praktijksimulatie. Samen met andere studenten ga je hiermee aan de slag.

In het eerste jaar volg je lessen in de techniek en de zorg. Van elektrotechnische vaardigheden en lassen tot de anatomie van het menselijk lichaam. Daarom loop je stage in de techniek en in de gezondheidszorg. Een derde stage mag je ook in het buitenland lopen.

Praktijkroute
In het tweede jaar volg je de praktijkroute bij bijvoorbeeld de technische dienst van een ziekenhuis of hulpmiddelencentrum. Vanaf de eerste dag van je opleiding ben je hier te vinden als 'collega in opleiding'. We koppelen je voor vijftien uren per week aan een medewerker van de organisatie waar je werkt. Je volgt er voor een groot deel ook je lessen (ongeveer vijfiten uren per week). Reken daarnaast ongeveer wekelijks op tien uren zelfstudie. Door deze manier van leren is er directe verbinding tussen praktijk en theorie.

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Persoonlijke ontwikkeling
Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Je leert samenwerken, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst. 

Vakspecifieke ontwikkeling
Je werkt veel samen met anderen in een innovatieve omgeving. Daar onderzoek, ontwikkel, test en probeer je iets uit wat je vaak zelf bedacht hebt. Bijvoorbeeld in een technisch laboratorium of in een zorginstelling. Uiteraard ben je ook op school. Daar volg je workshops en oefen je vaardigheden aan de hand van opdrachten uit de praktijk.

Algemene vakken

  • Nederlandse taal
  • rekenen
  • Loopbaan en Burgerschap
  • Engels.

Tijdens je mbo-opleiding volg je ook keuzedelen. Daarvan is er in ieder geval één gericht op het beroep en één op algemene ontwikkeling. Je kiest deze zelf (in overleg met je coach). Zo bepaal je jouw unieke route en onderscheid je je richting je toekomstige werkgever. Want keuzedelen die je met een voldoende hebt afgerond, komen ook op je mbo-diploma te staan.

Gedurende de opleiding is het mogelijk om je te specialiseren via keuzedelen. Voorbeelden hiervan zijn: Voorbereiding HBO Oriëntatie op ondernemerschap Leidinggeven.

Meer informatie over keuzedelen

Hbo:

  • Human Technology
  • Industrieel Productontwerpen

Om toegelaten te worden tot deze mbo-opleiding moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo heb je een bepaalde (voor)opleiding nodig en moet je meedoen aan de georganiseerde intakeactiviteiten die voor jouw mbo-opleiding gelden.

  • vmbo-kader
  • overgangsbewijs naar havo-4
  • mbo-opleiding niveau 3

Na aanmelding nodigen we je uit voor een intakegesprek. Ben je jonger dan 18 jaar, dan nodigen we je ouders/verzorgers hierbij ook uit.

Meer informatie over Toelating en intake

Een deel van jouw mbo-opleiding wordt door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap rechtstreeks aan het Friesland College betaald. Het overige lesgeld en eventuele extra kosten komen voor rekening van de student.

Studenttevredenheid
6,3 landelijk 7
Percentage geslaagde studenten
landelijk 55%
Doorstroom naar hbo
landelijk 54%
Kans op stage
40% landelijk 40%
Kans op werk in jouw vakgebied
landelijk
Startsalaris (uurloon)
€ - landelijk € -
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden
landelijk 71%

De opleiding in het kort

Volledige naam
Technicus human technology
Niveau
Niveau 4
Locatie
FC-Campus, gebouw Triangel, Julianalaan 97, Leeuwarden
Studieduur
4 jaar
Leerweg
bol
Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl