Hightech apparatuur, duurzame energie, future technology. Dat is engineering. Het werk van en voor de toekomst. Voor slimme mensen die van uitdaging houden. En van een goede, flitsende baan! Want als je slim bent, werk je aan je eigen toekomst.
Je kunt functies bekleden als constructeur, werkvoorbereider, leidinggevend monteur, projectleider, mechatronicus of technicus al naar gelang je afstudeerspecialisatie.
Met de opleiding Technicus engineering kun je een leidinggevende functie binnen een bedrijf vervullen. Dat betekent dat je in een team werkt, maar ook leiding geeft over een project. Je werkt op verschillende locaties en aan diverse werktuigbouwkundige producten.
Je kunt functies bekleden als constructeur, werkvoorbereider, leidinggevend monteur, projectleider, mechatronicus of technicus al naar gelang je afstudeerspecialisatie.
Met deze opleiding kun je aan de slag in het middenkader als technicus engineering bij bedrijven van verschillende omvang. Denk aan industriële en dienstverlenende bedrijven en service- en onderhoudsbedrijven.
Deze video is afkomstig van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) en geeft een algemene indruk van de praktijk en het werkveld.
De opleiding Technicus engineering is een BOL-opleiding. Je gaat naar school en loopt stage. Je krijgt 4 jaar lang theorie- en praktijkles op niveau 4.
In deze opleiding word je breed opgeleid! Zo werk je in de basisfase van de opleiding met verschillende technieken. Je krijgt te maken met alle vakgebieden van engineering:
Na het tweede jaar ga je je verdiepen in een van de vier vakgebieden. Hier bereid je je voor op functies als constructeur, werkvoorbereider, leidinggevend monteur, mechatronicus of technicus.
De opleiding engineering is een brede opleiding waarin je carrière maken als ontwerper, technisch medewerker, projectleider of leidinggevende in deze uitdagende wereld!
Je leert praktijkgestuurd. Met de vragen die je in de praktijk tegen komt ga je op school mee aan de slag. Je leert dus door eerst te doen. Je bent dan ook een groot deel van je opleiding op de werkvloer via stage of in de werkplaats. Je verdiept je in het vak tijdens workshops en lessen op school.
Je werkt tijdens de opleiding aan verschillende projecten, ook wel leereenheden genoemd. Elk project heeft een thema en bestaat uit een opdracht uit de praktijk of een praktijksimulatie. Samen met andere studenten ga je hiermee aan de slag.
Voorbeelden van projecten zijn ‘Lampen’, ‘Waterfilter’, ‘bierbrouwerij’, 'windmeter’
Samen met je studieloopbaanbegeleider (SLB-er) kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen, zodanig dat je aan het eind van je traject voldoet aan de eisen voor het mbo-diploma. Vanuit het bedrijf krijg je een leermeester toegewezen.
Tijdens de stage doe je praktijkervaring op bij verschillende bedrijven uit het werkveld. Vanuit het bedrijf krijg je een leermeester/praktijkleider toegewezen die je begeleid. Het eerste leerjaar heb je een oriënterende stage van 10 weken. Daarna heb je in de volgende jaren halfjaarlijkse stages in jouw specialisatie.
Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland CollegeJe besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Samenwerken, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw, maar ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst!
Tijdens de opleiding ben je met je hoofd én je handen bezig. Je doorloopt de vier fasen van het werkproces: het ontwerpen, de werkvoorbereiding, de productie en installatie/het onderhoud.
In de basisfase van de opleiding werk je met verschillende technieken en maak je kennis met alle vakgebieden van engineering:
Na de basisfase kan je je specialiseren in een van deze vakgebieden.
Gedurende de opleiding is het mogelijk om je te specialiseren via keuzedelen. Voorbeelden hiervan zijn Voorbereiding HBO, Oriëntatie op ondernemerschap en Leidinggeven.
Meer informatie over keuzedelenEr is een goede aansluiting op het hbo. Meer dan de helft van de studenten kiest ervoor naar het hbo te gaan.