Staatsexamen Nederlands NT2
Cursus voor volwassenen

Staatsexamen Nederlands NT2

Staatsexamen Nederlands NT2 B1 of B2 - examen

Staatsexamen Nederlands NT2

Staatsexamen Nederlands NT2

Voor inburgeraars die een diploma hebben gehaald in land van herkomst en/of goede leervaardigheden hebben.

Je wilt graag in Nederland blijven wonen en werken.
Daar moet je wel wat voor doen! Onder andere het inburgeringsexamen doen en halen. Maar heb je in jouw eigen land al eerder –aantoonbaar- een diploma gehaald? Dan kun je in plaats van het inburgeringsexamen ook het staatsexamen NT2 (Nederlands als Tweede Taal) doen om aan je inburgeringsplicht te voldoen. Bijvoorbeeld wanneer je in je eigen land hebt gestudeerd of de middelbare school hebt gedaan.

Werd je als inburgeraar na 1 januari 2015 inburgeringsplichtig? Dan moet je naast het Staatsexamen NT2 nog 2 examens doen: Kennis van de Nederlandse Maatschappij en Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt. Als je al werkt, kun je in bepaalde gevallen vrijstelling krijgen voor die laatste. Slaag je, dan krijg je zowel het inburgeringsdiploma als het NT2-diploma.

Wat willen we samen bereiken?

 • Dat je de vervolgopleiding of studie van jouw keuze kunt gaan volgen
 • Dat je aan de inburgeringsplicht voldoet door voor het staatsexamen NT2 te slagen
 • Dat je in aanmerking kunt komen voor die leuke baan bij een bedrijf waar de voertaal Nederlands is

Wat maakt deze opleiding zo uniek en succesvol?

 • Je krijgt les van ervaren docenten
 • Je gaat praktijk gestuurd leren
 • Je krijgt examentraining
 • De opleiding is maatwerk
 • Friesland College heeft korte lijnen met de mbo, hbo en het bedrijfsleven

Wie moet er inburgeren?
Inburgeren is verplicht voor iedereen die tussen de 18 en 65 oud is én een verblijfsvergunning heeft én niet in het bezit zijn van een paspoort van een land uit de Europese Unie. Je moet goed opletten dat je aan je inburgeringsplicht hebt voldaan vóór de handhavingsdatum van je inburgeringstermijn.

Vanaf 01-01-2022 geldt inburgeringsplicht ook voor iedereen uit Turkije. Klik hier voor meer informatie.

Wat heb je nodig?
Als je aan NT2 wilt deelnemen, heb je een –aantoonbare- basisopleiding (inclusief diploma of diplomawaardering) gehad in je land van herkomst. Verder heb je werkboeken en een computer met internet nodig.

Wanneer kan je beginnen?
Na het intakegesprek en het tekenen van het contract kun je meestal binnen twee weken starten (afhankelijk van de ruimte in de groepen).

Meer weten?
Wil je meer weten over het staatsexamen Nederlandse taal NT2? Neem dan contact op via ons contactformulier of bel op werkdagen tussen 8.30 en16.00 met 088 - 060 22 00.

Praktische informatie

Hoe leer je?

Je oefent met opdrachten en maakt proefexamens. Je werkt individueel maar ook in groepsverband. Het volgen van een taalstage* kan een onderdeel zijn van het lesprogramma.

Tijdens het intakegesprek kijken we samen met jou wanneer je lessen kunt volgen, hoeveel uren per week je lessen zult hebben en hoe lang naar verwachting jouw individuele opleidingstraject zal duren.

* Taalstages en taalmaatjes worden niet standaard voor alle locaties en alle cursisten door het Friesland College gefaciliteerd.

Wat leer je?

In de lessen is aandacht voor: grammatica, idioom, spelling en studerend lezen, examentraining, praktijk gestuurd leren. Het Staatsexamen ligt qua moeilijkheid op een hoger niveau dan het reguliere Inburgeringsexamen en bestaat uit vier verplichte onderdelen:

 • Schrijven
 • Lezen
 • Spreken
 • Luisteren

Wanneer je slaagt voor alle onderdelen, krijg je het diploma Staatsexamen NT2 op B1 of B2 niveau.

Werd je als inburgeraar na 1 januari 2015 inburgeringsplichtig? Dan moet je naast het Staatsexamen NT2 nog 2 examens doen: Kennis van de Nederlandse Maatschappij en Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt. Als je al werkt, kun je in bepaalde gevallen vrijstelling krijgen voor die laatste. Slaag je, dan krijg je zowel het inburgeringsdiploma als het NT2-diploma. 

Doorleren

Wanneer jij na het NT2 wilt beginnen aan een vervolgopleiding van jouw keuze, kunnen wij je helpen bij je keuze.

Staatexamens afgerond op B2 niveau zijn geschikt voor jou als je werk of studie op mbo niveau 3 & 4, hbo- of universitair wilt doen.

Toelating

Als je aan NT2 wilt deelnemen, moet je -aantoonbaar- een goede basisopleiding hebben gehad in je land van herkomst, gemotiveerd zijn en een actieve houding hebben.

Aangemeld, en dan?
Na ontvangst van je aanmelding nodigen wij je uit voor een intakegesprek. We kijken dan samen of je aan de toelatingseisen voldoet, wat je toekomstplannen en mogelijkheden zijn.

Kosten

Tijdens het intakegesprek wordt bekeken wat jouw leertraject zal kosten. Je krijgt een offerte.

Om je opleiding voor je inburgeringsexamen te betalen, kun je geld lenen van de overheid (DUO). Deze lening is bedoeld voor de opleiding en het examen. Kijk voor meer informatie op www.duo.nl.

Deel deze pagina via

Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl