Friesland College Friesland College Friesland College

Sport- en bewegingsleider

Niveau 3 - bol

Sport- en bewegingsleider Niveau 3 - bol

Jij brengt mensen weer lekker in beweging

Sport- en bewegingsleider

Je hebt er plezier in om anderen op een superleuke manier te laten sporten en bewegen. Dat doe je met verschillende groepen mensen. Bijvoorbeeld met senioren, jongeren in achterstandswijken, wedstrijdsporters of recreanten. Je weet hen te stimuleren en te motiveren om hun sportschoenen uit de kast te halen en met hun bidon naar de sportzaal of het sportveld te komen.

Dankzij jou krijgen mensen een kick van de sport- en bewegingsactiviteiten die jij voor hen bedenkt. Zo wordt jouw plezier in sport hun plezier in sport. Lekker gezond, lekker gezellig!

Jouw toekomst

Wat houdt het beroep in?

De sport- & bewegingsleider houdt zich bezig met aanbieden van sport- en bewegingsactiviteiten. Dit doet hij/zij door organiseren en uitvoeren van wedstrijden, toernooien of evenementen. Je draagt zorg voor werven en informeren van deelnemers. En ook voer je beheer- en onderhoudstaken en front- en backofficewerkzaamheden uit. Je bent daarnaast in staat om eerste hulp bij sportongelukken (EHBSO) te verlenen en te reanimeren.

Waar kun je werken?
 • Zwembaden
 • Fitness- en gezondheidscentra
 • Buitensportondernemingen
 • Buurtsportwerk
 • Sociaal cultureel werk
 • Organisaties voor sportevenementen
 • Overheidsinstellingen (onder andere politie, defensie of justitiële inrichtingen)
 • Naschoolse en buitenschoolse opvang
 • Sportverenigingen
Op het CIOS delen we onze groepen in op postcode. Dit betekent dat je in de klas komt met studenten bij jou uit de buurt. Jouw studieloopbaanbegeleider (SLB'er) geeft een aantal lessen in jouw regio. Dat scheelt reistijd. Ook heeft jouw SLB'er contacten met stagebedrijven in jouw omgeving. Uiteraard volg je ook een aantal lessen in Leeuwarden of Heerenveen.

Je opleiding is opgebouwd uit verschillende onderdelen: theorie, praktijk, coaching en sport.

Praktijk en theorie gekoppeld 
Je start met een introductieperiode. Daarin leer je medestudenten, docenten en de school kennen.  In het eerste jaar ga je stagelopen in één van de werkvelden Buurt, Onderwijs & Sport, Sport- & bewegingsagogie, Sportinstructie, Training & Coaching of Sport, Bewegen & Gezondheid.

Vanaf het tweede jaar loop je stage in het sportwerkveld dat past bij de uitstroomrichting van jouw keuze. Je stage is georganiseerd in nauwe samenspraak tussen school en het werkveld. Waar mogelijk nemen we uiteraard de voorkeuren van jou als student mee. Stageplekken zijn altijd afhankelijk van de beschikbaarheid en bereidwilligheid in het werkveld.

Studieloopbaanbegeleider
Je hebt gedurende de opleiding een eigen studieloopbaanbegeleider, die je begeleidt bij je studieloopbaan. Je bespreekt met hem of haar wat je wilt en wat je kunt met je opleiding. Coaching vindt zowel individueel als groepsgewijs plaats. Halverwege elk studiejaar bespreken we je resultaten met je. Daarbij letten we vooral op jouw ontwikkeling op school en in de praktijk.

Sport
Natuurlijk ben je ook sportief bezig. Je krijgt te maken met sport en spel. Bijvoorbeeld zwemmen, klimmen, schaatsen, volleybal, voetbal en tennis.

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Je leert samenwerken, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw. Je bent ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst.

Beroepsgerichte onderwerpen

 • lesgeven (didactiek)
 • trainen (trainingskunde)
 • sport en gedrag
 • les- en training geven (dat doe je binnen en buiten school: aan je eigen klas, op een basisschool of bij een sportvereniging)
 • organiseren van evenementen voor grote en kleine groepen

Algemene vakken

 • Nederlands
 • rekenen
 • Loopbaan & Burgerschap

 

Tijdens je mbo-opleiding volg je ook keuzedelen. Daarvan is er in ieder geval één gericht op het beroep en één op algemene ontwikkeling. Je kiest deze zelf (in overleg met je coach). Zo bepaal je jouw unieke route en onderscheid je je richting je toekomstige werkgever. Want keuzedelen die je met een voldoende hebt afgerond, komen ook op je mbo-diploma te staan.

Meer informatie over keuzedelen

Sport- en Bewegingscoördinator (mbo niveau 4) 

Om toegelaten te worden tot deze mbo-opleiding moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo heb je een bepaalde (voor)opleiding nodig en moet je meedoen aan de georganiseerde intakeactiviteiten die voor jouw mbo-opleiding gelden.

diploma vmbo kader of hoger 

In het intakegesprek krijg je een goed beeld van de opleiding en krijgen wij een (eerste) beeld van jou. De intake is niet bepalend voor je toelating.

Meer informatie over Toelating en intake

Een deel van jouw mbo-opleiding wordt door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap rechtstreeks aan het Friesland College betaald. Het overige lesgeld en eventuele extra kosten komen voor rekening van de student.

Studenttevredenheid
6,6 landelijk 7,1
Percentage geslaagde studenten
54% landelijk 62%
Doorstroom binnen mbo
63% landelijk 50%
Kans op stage
80% landelijk 80%
Kans op werk in jouw vakgebied
40% landelijk 40%
Startsalaris (uurloon)
€ - landelijk € 9,54
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden
landelijk 83%

De opleiding in het kort

Volledige naam
Sport- en bewegingsleider
Niveau
Niveau 3
Locatie
FC-Campus, gebouw Polaris, Julianalaan 99, Leeuwarden
Sportstad, Abe Lenstra boulevard 29, Heerenveen
Studieduur
3 jaar
Leerweg
bol
Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl