Mode is je passie. Je wilt niets liever dan er je werk van maken. Je wilt graag je eigen ideeën vertalen in kleding. Je bent flexibel en goed in staat om in een dynamische modewereld te kunnen werken. Bovendien vind je het leuk om te leren hoe je verschillende technieken achter de naaimachine kunt toepassen. Je leert tenslotte een ambacht!
Je hebt interesse om op de computer met 2D en 3D programma's voor patroontekenen te werken. Ook vind je het leuk met ontwerpprogramma’s dessins te ontwerpen voor je stoffen en deze uit te printen op een stofprinter. Deze stoffen gebruik je voor het ontwikkelen van je eigen kledinglijn.
Zo leer je een aloud ambacht in combinatie met de digitale vaardigheden van nu!
Je hebt gevoel voor mode en een grote interesse in het maken en ontwerpen van kleding. Daarbij pas je de nieuwe technische ontwikkelingen en digitale mogelijkheden in het vak toe. Je kunt zelfstandig, nauwkeurig, ordelijk en onder tijdsdruk goede kwaliteit leveren. Je begeleidt andere medewerkers binnen een atelier en beschikt over communicatieve vaardigheden.
Waar kun je werken?Je werkt in een atelier van een ontwerper of in een confectiebedrijf. Of als kleine zelfstandige die kleding op maat levert, naar eigen ontwerp of naar ontwerp van de klant.
Daarnaast kunt ook aan de slag in een reparatiebedrijf of veranderatelier.
De opleiding wordt aangeboden via de BOL-leerweg. Je gaat naar school en loopt stage. De opleiding duurt 4 jaar en wordt gegeven op niveau 4. Je kunt deze opleiding ook volgen op niveau 2 en niveau 3.
Tijdens de opleiding ontwikkel je technisch inzicht in het maken van kleding op maat. Je werkt aan kleding constructie technieken, digitale technieken om kleding te ontwerpen, prints voor stoffen te ontwerpen en patronen te tekenen in 2D en ook als 3D simulatie. Je ontwikkelt jezelf tot een professionele medewerker.
Naast vaktechnische ontwikkeling wordt binnen de opleiding ook veel aandacht besteed aan persoonlijke ontwikkeling. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw, maar ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst!
Modeshow
Elk jaar organiseren we een eindmodeshow waarin alle gemaakte kleding wordt geshowd, waaronder ook de eindexamencollecties. Je leert ook hoe je een modeshow organiseert.
Je leert praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door eerst te doen. Je bent dan ook een groot deel van je opleiding op de werkvloer via stage of in de werkplaats. Daarbij kunnen de opdrachten kunnen van echte opdrachtgevers afkomstig zijn.
Leereenheden
De opleiding is opgebouwd uit leereenheden: iedere vijf weken ben je bezig met een nieuwe praktijkopdracht! Je volgt ondersteunende lessen en gebruikt verschillende bronnen om je producten te maken. Veel praktijkopdrachten zijn opgesteld in samenwerking met modebedrijven of externe projecten.
Voorbeelden van leereenheden zijn:
Je verdiept je in het vak tijdens workshops en lessen op school.
Je gebruikt verschillende bronnen om je product op te leveren.
Onderdeel van de opleiding is het samenstellen van een portfolio, waarmee je kunt laten zien wat je hebt gedaan en wat je in je mars hebt.
Begeleiding
Samen met je studieloopbaanbegeleider (SLB-er) kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen, zodanig dat je aan het eind van je traject voldoet aan de eisen voor het mbo-diploma.
Stage
Binnen de opleiding ga je 25% in de praktijk aan de slag bij een erkend stagebedrijf. Hierin leer je te werken voor een bedrijf en als toekomstig werknemer te functioneren. ook stagelopen in het buitenland is mogelijk
Vakgerichte ontwikkeling
In de introductieweek begin je met het behalen van het atelierbewijs, je leert dan hoe de met de naaimachines moet omgaan en een aantal basisnaden stikken. Daarna begin je met ambachtelijke basisvaardigheden om uiteindelijk zelfstandig opdrachten uit te kunnen voeren.
Beroepsgerichte onderwerpen/workshops
Algemene vakken
Tijdens je mbo-opleiding volg je ook keuzedelen. Daarvan is er in ieder geval één gericht op het beroep en één op algemene ontwikkeling. Je kiest deze zelf (in overleg met je coach). Zo bepaal je jouw unieke route en onderscheid je je richting je toekomstige werkgever. Want keuzedelen die je met een voldoende hebt afgerond, komen ook op je mbo-diploma te staan.
Een greep uit de Keuzedelen die je tijdens de opleiding kunt kiezen:
Na het behalen van je diploma specialist mode/maatkleding niveau 4 kan je doorstromen naar een hbo-opleiding.
Mogelijkheden zijn onder meer een:
NHL - Stenden (diverse opleidingen o.a. docent beeldende kunst en vormgeving, Ondernemerschap & Retail Managent)
2-jarige deeltijdopleiding op het gebied van Styling en Modevormgeving met als specialisatie ‘interieurstyling’ (Artemis)
ABK Minerva en andere kunstopleidingen.
Fashion and Textile Technologies (Enschede)
Om toegelaten te worden tot deze mbo-opleiding moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.
Maximaal 25 plaatsen beschikbaar
In verband met het aantal beschikbare stageplaatsen en de kansen op de arbeidsmarkt geldt voor de opleiding Specialist mode/maatkleding een numerus fixus. Dat betekent dat we elk studiejaar maximaal 25 nieuwe studenten inschrijven.
Op dit moment zijn er nog voldoende plaatsen beschikbaar.
Meer informatie over Toelating en intakeEen deel van jouw mbo-opleiding wordt door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap rechtstreeks aan het Friesland College betaald. Het overige lesgeld en eventuele extra kosten komen voor rekening van de student.
Aanvullende kosten van de opleiding in het eerste jaar:
Studie in Cijfers geeft objectieve informatie over deze opleiding en de kansen van deze opleiding op de arbeidsmarkt, daarnaast vergelijkt het de opleiding met de landelijke cijfers.
Bekijk de Studie in Cijfers van deze opleiding>