Friesland College Friesland College Friesland College
Software developer
nieuw!

Software developer

Software developer

Software developer Niveau 4 - bbl, bol

Software developer

De wereld digitaliseert in een razend tempo. In vrijwel ieder vakgebied spelen geautomatiseerde systemen een rol. Als software developer houd je je bezig met het ontwikkelen van dergelijke systemen. Met het diploma Software Developer van het Friesland College ben je dan ook klaar voor de toekomst.

Zelfstandig werken, eigen verantwoordelijkheid, en individuele leerroutes vormen belangrijke pijlers van de opleiding. Je hebt daardoor de vrijheid om eigen keuzes te maken. Je kunt je bv richten op het ontwikkelen van mobile apps, games, webapplicaties, besturingssystemen, full-stack development, robotica, domotica, plc’s, virtual reality of drone-besturing? Aan jou de keuze. Programmeren staat altijd centraal.

Jouw toekomst

Wat houdt het beroep in?

De vraag naar software developers is groot. Er zijn dus goede kansen op werk. Dit kan bij een bedrijf zijn met een eigen ontwikkelafdeling of bij een gespecialiseerd softwarebedrijf. Ook bij de overheid zijn goede mogelijkheden. Voel je meer voor een bestaan als zelfstandig ondernemer dan kan dat ook. Reiken je ambities verder dan kan het een goede keuze zijn om eerst verder te studeren in het HBO.

Iedere website, elk computerprogramma, elk spelletje dat je speelt op een spelcomputer is door programmeurs gemaakt. Het werk van een programmeur noemen we programmeren. Wat je als programmeur in feite doet is het schrijven van instructies voor een computer die deze instructie uitvoert. Je gebruikt hiervoor een programmeertaal waarmee je een programma schrijft. In het programma geef je de stapjes aan die de computer uitvoert.

Als je nooit geprogrammeerd hebt, dan is dit best lastig om meteen te begrijpen. Toch kan vrijwel iedereen het leren. Belangrijk is dat je het mooi vindt om een uitdaging aan te gaan, te zoeken naar oplossingen en veel doorzettingsvermogen hebt. Als je begint met programmeren moet je allereerst bedenken met welke programmeertaal je aan de slag wilt. Bekende talen zijn Javascript, PHP, Python, Java, C, C++ en C#. Het hangt er vooral vanaf wat je wilt ontwikkelen. Javascript en PHP worden bijvoorbeeld veel gebruikt voor webapplicaties terwijl voor het maken van games meestal C++ of C# gebruikt worden.

Als software developer houd je je vooral bezig met het bedenken van programma’s en het schrijven van de code daarvoor. De gebieden waarin dit gebeurt zijn zeer divers. Je kunt dan denken aan webapplicaties, full stack systemen, mobile apps, virtual reality, games, besturing van robots, drones enz.

Waar kun je werken?

Het werkveld is zeer divers. Dit betekent dat er goede mogelijkheden zijn om een omgeving te vinden die bij je past. Voor sommigen is dat een groot bedrijf waar je in een team werkt aan langlopende projecten terwijl iemand anders wellicht de voorkeur geeft aan een klein bedrijf waar je volledig zelfstandig aan een product werkt. Er zijn ook goede mogelijkheden om zelfstandig ondernemer te worden.

Praktische informatie

De opleiding is een niveau 4 opleiding en duurt officieel 4 jaar. De opleiding wordt aangeboden via de BOL-leerweg. “Verantwoordelijkheid voor je eigen handelen, zelfstandigheid, flexibiliteit en vooral het zelf doen”, zijn belangrijk voor een software developer. Zo belangrijk dat we hier vanaf de eerste dag van de opleiding op inspelen.

Het is eventueel ook mogelijk de BBL-leerweg. Te volgen. Dan ga je één dag per week naar school. Daarnaast heb je een dienstverband waarbij je de overige dagen van de week overwegend programmeertaken uitvoert. Je bent dan zelf verantwoordelijk voor het organiseren van een werkplek.

Hoe leer je?

Praktisch werken (Praktijk Gestuurd Leren) staat centraal. We beginnen daarom meteen met programmeren. Je begint met een eenvoudige opdracht. Als je deze af hebt ga je in overleg met jouw begeleider om te kijken wat de volgende opdracht wordt. De opdrachten waar je aan werkt worden steeds complexer. Dat betekent dat je steeds meer kennis en vaardigheden nodig hebt om dingen voor elkaar te krijgen. Je zult dus steeds nieuwe uitdagingen aangaan en langzamerhand beter worden in het vak.

In de eerste fase van de opleiding richt je je vooral op het ontdekken van het vak en onderzoeken of dit beroep ook echt bij je past. In de loop van de opleiding ga je steeds meer de diepte in ga je ook in het werkveld zelf aan de slag door stage te lopen. Je mag ook kiezen voor een praktijkroute. Dan doe je een groot deel de opleiding in de praktijk.

Van breed naar specialisatie
Je krijgt steeds meer inzicht in het beroep en welke mogelijkheden er zijn. Dit betekent ook dat je keuzes kunt maken. Je kunt je onder andere specialiseren in het maken van mobile apps, games, virtual reality, full-stack, of webapplicaties.

Begeleiding
Vanaf de eerste dag van de opleiding krijg je de verantwoordelijk het voor je eigen leren en werk je zelfstandig. We snappen best dat dit een hele stap is en dat je hieraan moet wennen. We snappen ook dat dit niet bij iedereen meteen perfect gaat. Daarom heb je tijdens iedere fase in de opleiding ondersteuning van een coach. Samen met de coach bespreek je waar je aan werkt, wat je vorderingen zijn, wat je nodig hebt en wat je nog moet of wilt leren. Daarbij zal de coach regelmatig even contact met jou zoeken maar staat het je ook vrij om een coach in te schakelen wanneer je daar behoefte aan hebt.

Voor vakinhoudelijke ondersteuning zijn er vakspecialisten. Zij zijn beschikbaar voor het helpen bij programmeerproblemen en het beantwoorden van vragen die met programmeren te maken hebben. Ook bieden zij een lesaanbod en verzorgen ze op verzoek workshops. Onze vakspecialisten komen zelf uit de praktijk en hebben kennis van verschillende programmeertalen en de verschillende aspecten van het vak.

Sommige studenten hebben of krijgen te maken met factoren die belemmerend werken bij het studeren. Denk aan dyslexie, autisme, doofheid, persoonlijke problemen enz. Hiervoor zijn extra ondersteuningsmogelijkheden beschikbaar. Coaches, vakspecialisten en studenten werken met elkaar in dezelfde ruimtes.

Stage
Stages vormen een belangrijk onderdeel van de opleiding. Tijdens een stage ga je aan de slag bij een erkend leerbedrijf. Daar word je vakinhoudelijk begeleidt door collega’s van het bedrijf.

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Wat leer je?

Persoonlijke ontwikkeling
Natuurlijk ga je vooral bezig met leren programmeren. Minstens zo belangrijk is dat je je ontwikkelt als persoon. Onze hele manier van werken is er opgericht dat je uiteindelijk wanner je het diploma haalt ook zelfstandig in het beroep aan de slag kunt of verder gaat studeren in het HBO. Verantwoordelijkheid nemen, zelfstandig werken, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en collegialiteit zijn voor een succesvolle toekomst!

Vakgerichte ontwikkeling
Het is belangrijk dat je aan het eind van de opleiding in ieder geval één programmeertaal (liefst meer) goed beheerst. Daarnaast verwachten we dat je kunt werken met een database, inzicht hebt in het proces van softwareontwikkeling en brede kennis hebt van ontwikkelingen binnen het vakgebied.

Beroepsgerichte onderwerpen:

 • programmeren van mobile apps
 • programmeren van applicaties met en zonder framework
 • programmeren van websites
 • ontwerpen van databases, beveiligen en koppelen van webpagina's
 • toepassen van animaties, video en webgraphics
 • beheren en ontwikkelen van webservers en databases

Algemene vakken

 • Nederlandse taal
 • rekenen
 • loopbaan en burgerschap
 • Engels.

Keuzedelen

Tijdens je mbo-opleiding volg je ook keuzedelen. Daarvan is er in ieder geval één gericht op het beroep en één op algemene ontwikkeling. Je kiest deze zelf (in overleg met je coach). Zo bepaal je jouw unieke route en onderscheid je je richting je toekomstige werkgever. Want keuzedelen die je met een voldoende hebt afgerond, komen ook op je mbo-diploma te staan.

Meer informatie over keuzedelen

Doorleren

Met een diploma Software Developer heb je een ideale basis om te slagen in het HBO. In veel gevallen kan je bij het HBO vrijstellingen krijgen.

Passende vervolgopleidingen aan HBO zijn:

 • Software Engineering
 • Business & ICT
 • Bio-informatica
 • Network & Security Engineering
 • Business IT & Management
 • Embedded Systems and Automation
 • Software Engineering
 • Hogere Informatica
 • Game Architecture & Design
 • Games & Interactie

Toelating

Om toegelaten te worden tot deze mbo-opleiding moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.

Meer informatie over toelating

Kosten

Een deel van je opleiding wordt door de overheid betaald, maar je moet soms ook dingen zelf betalen. We hebben alle informatie over de kosten van je opleiding verzameld.

Meer informatie over opleidingskosten

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft objectieve informatie over deze opleiding en de kansen van deze opleiding op de arbeidsmarkt, daarnaast vergelijkt het de opleiding met de landelijke cijfers.

Bekijk de Studie in Cijfers van deze opleiding >

Deel deze pagina via

Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl