Servicemedewerker gebouwen

Servicemedewerker gebouwen

Servicemedewerker gebouwen 2 - BBL, BOL

Ben jij een doener en erg handig?

Heb jij handige handjes en vind je het leuk om praktisch bezig te zijn? Bedrijven binnen het onderhoud, zoals aannemers, woningcorporaties, schilders-, timmer- en onderhoudsbedrijven, vragen om mensen die ze breed kunnen inzetten. Dan is dit de geschikte opleiding voor jou!

De woningmarkt trekt aan, bouwbedrijven zitten in de lift en werknemers zien weer toekomst in de bouwsector. Toch zitten bedrijven krap in onderhoudsmensen die op een breed gebied in te zetten zijn.

Servicemedewerker gebouwen in het kort

Wat houdt het beroep in?

De servicemedewerker gebouwen doet allerlei klussen. Denk aan het vervangen van contactdozen of sloten of het repareren van keukenkastjes. Je werkt in: hotels, zorginstellingen, winkels, buurthuizen, scholen en andere gebouwen. Jij werkt buiten of binnen. Soms werk je op hoogte en soms ook buiten kantoortijd. Je hebt dan bijvoorbeeld storingsdienst. Je voert opdrachten van je leidinggevende zelfstandig uit. Je bent vaak alleen op pad. Jij kunt altijd hulp vragen aan je leidinggevende.

Waar kun je werken?

Je kunt aan het werk als onderhoudsmedewerker bij woningcorporaties zoals Accolade en WoonFriesland, bij campings en recreatieparken zoals Landal Green Parcs of Centerparks, of bij hotels als technisch gebouwenbeheerder.

Deze video is afkomstig van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) en geeft een algemene indruk van de praktijk en het werkveld.

Servicemedewerker gebouwen in de praktijk

De opleiding wordt aangeboden via de BOL-leerweg. Je gaat naar school en loopt stage. De opleiding duurt 2 jaar en wordt gegeven op niveau 2

Je leert alle technieken en vaardigheden die je nodig hebt om een professionele servicemedewerker te worden. Naast vaktechnische ontwikkeling wordt binnen de opleiding ook veel aandacht besteed aan persoonlijke ontwikkeling. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw, maar ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst!

Praktische informatie

Hoe leer je?

Je leert praktijkgestuurd. Zodra je in de praktijk iets tegenkomt waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door eerst te doen. Je bent dan ook een groot deel van je opleiding op de werkvloer via stage of praktijkroute.

Brede werkervaring

In de eerste weken leer je de nodige basisvaardigheden. Daarna ga je drie dagen per week leren in de praktijk bij verschillende bedrijven waar je klein onderhoud verricht of helpt bij renovaties of verbouwingen. Je gaat steeds op pad met een medewerker van je stagebedrijf om de klus te klaren. Je doet ervaringen op op het gebied van timmeren, installatietechniek, elektrotechniek en zelfs schilderen. Veelzijdig werk dus!

Vakontwikkeling

Je verdiept je in het vak tijdens workshops en lessen op school die je volgt samen met studenten van de opleidingen Timmeren, Elektrotechniek en Installatietechniek. Dit zijn ook de vakmensen die je tijdens je werk tegenkomt. Je leert de nodige vaardigheden in jouw vakrichting, maar maakt ondertussen ook kennis met andere vakgebieden.

Begeleiding

Samen met je studieloopbaanbegeleider (SLB-er) kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen, zodanig dat je aan het eind van je traject voldoet aan de eisen voor het mbo-diploma. Vanuit het bedrijf krijg je een leermeester toegewezen.

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Wat leer je?

Persoonlijke ontwikkeling

Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Samenwerken, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst. 

Vakspecifiek ontwikkeling

In deze brede opleiding leer je zoveel mogelijk in de praktijk wat het betekent om te werken in het onderhoud van woningen en gebouwen. Je verdiept je in alle aspecten van het brede beroep van de servicemedewerker gebouwen.

Beroepsgerichte onderdelen, zoals:

  • keukens en badkamers renoveren
  • sanitair aanleggen
  • werken aan elektrische installaties
  • schilderen, timmeren, tegelen en metselen
  • omgaan met klanten
  • adviseren en oplossen van klusproblemen

Algemene vakken

  • Nederlands
  • rekenen
  • Loopbaan & Burgerschap

Kosten

Naast wettelijk verplicht cursus- of schoolgeld, betaal je voor deze opleiding € 200 aan extra kosten voor digitaal lesmateriaal en voor het diploma Veiligheid.

Meer informatie over opleidingskosten

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft objectieve informatie over deze opleiding en de kansen van deze opleiding op de arbeidsmarkt, daarnaast vergelijkt het de opleiding met de landelijke cijfers.

Bekijk de Studie in Cijfers van deze opleiding

Deel deze pagina via

Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl