Schilder

Schilder

Schilder 2 - BBL

Tovenaar met kwast en verf

Je bent een vakman die de wereld kleur geeft. Een soort tovenaar met kwast, verf en schuurpapier. Alles wat een likje verf kan gebruiken, zet jij weer strak in de lak. Deuren, kozijnen, plafonds en dakkapellen. Jouw schildershanden maken het netjes en toonbaar. Vaak heb je per jaar veel verschillende klussen te doen en werk je steeds op andere locaties. Dat is lekker gevarieerd dus. Voor vakschilders als jij is er werk zat. Want de bouwwereld trekt weer aan en bouwbedrijven zitten in de lift. Jij als verftovenaar hebt daarmee een mooie toekomst!

Schilder in het kort

Wat houdt het beroep in?

Als schilder voer je nieuwbouw- en onderhoudswerkzaamheden uit op houten, metalen en kunststof ondergronden. Je stemt de te gebruiken producten af op de ondergrond of de situatie waarin je werkt. Je plant de werkzaamheden en bereidt ze voor. Je controleert de ondergrond en voert zo nodig herstelwerkzaamheden uit. Je behandelt de ondergrond en brengt een verfsysteem aan. Elke dag na het werk zorg je ervoor dat je werkplek weer schoon is.

Ook ben je bewust van afval en neem je kennis van duurzaamheid. Daarom werk je milieubewust met het afvoeren van gebruikte materialen. Je houdt rekening met klanten en werkt zowel binnen als buiten.

Waar kun je werken?

Via een schildersbedrijf werk je op veel verschillende plekken. De ene keer is dat een nieuwbouwkantoor, dan weer een woonhuis, bejaardenflat of bioscoop. Bij nieuwbouwprojecten en bij onderhoud of renovatie van gebouwen.

Deze video is afkomstig van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) en geeft een algemene indruk van de praktijk en het werkveld.

Schilder in de praktijk

De opleiding Schilder wordt aangeboden via de Bbl-leerweg (werken en leren). Voor deze opleiding moet je een baan hebben in de schilderbranche.

Je leert alle technieken en vaardigheden die je nodig hebt om een professionele schilder te worden. Naast vaktechnische ontwikkeling en vaardigheden wordt binnen de opleiding ook veel aandacht besteed aan persoonlijke ontwikkeling. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw, maar ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst!

Praktische informatie

Hoe leer je?

Heb je al een baan in deze richting of wil je liever meteen aan het werk en toch leren? Dan kun je de opleiding volgen via de beroepsbegeleidende leerweg (bbl).

Wintermodel

Je werkt per week vier dagen in de praktijk en gaat één dag naar school. In de winterperiode hanteren wij het wintermodel. Dit houdt in dat je wekelijks gedurende vijftien weken twee dagen naar school gaat en drie dagen werkt. Vanuit het bedrijf krijg je een leermeester toegewezen.

Wij hebben een samenwerkingsverband met schildersvakopleiding Friesland. Zij zorgen ervoor dat je verzekerd bent van een werkplek gedurende je opleiding. Als verplichte opdrachten niet aan bod komen bij je stagebedrijf, kun je deze onder begeleiding in de werkplaats doen.

Je leert praktijkgestuurd. Zodra je in de praktijk iets tegenkomt waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door eerst te doen.

Je verdiept je in het vak tijdens workshops en lessen op school. Hierbij maken we gebruik van digitaal lesmateriaal.

Samen met je studieloopbaanbegeleider kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen. Zo voldoe je aan het eind van je traject aan de eisen voor het mbo-diploma.

Hoe regel ik een bbl-opleiding?

Kom je net van de middelbare school, dan kan het Friesland College je helpen bij het zoeken naar een passend leerbedrijf. Vraag hiernaar tijdens de intake. Je kunt je ook aanmelden via het samenwerkingsverband met de schildersvakopleiding Friesland Heb je al een baan en wil je meer leren? Dan kun je in overleg met je werkgever op zoek naar een passende opleiding. Het bedrijf waar je werkt moet wel een erkend leerbedrijf zijn.

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Wat leer je?

Persoonlijke ontwikkeling

Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Je leert samenwerken, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw. Je bent ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst.

Vakspecifieke ontwikkeling

Je leert kwalitatief goed werk af te leveren dat voldoet aan de eisen en wensen van de klant. Daarnaast ontwikkel je alle technische vaardigheden die je nodig hebt als schilder. Je leert enkel en dubbel glas plaatsen en behangen met diverse soorten wandbekleding.

Beroepsgerichte onderdelen die je leert, zijn:

 • uitvoeren van schilderwerk
 • voorbereiden ondergronden
 • schilderwerk voorbereiden
 • verfsystemen aanbrengen
 • wandbekleding aanbrengen
 • schilderwerk opleveren
 • beglazingssysteem plaatsen
 • opruimwerkzaamheden uitvoeren 

Algemene vakken

 • Nederlands
 • rekenen
 • Loopbaan en Burgerschap

Keuzedelen

Voorbeelden van keuzedelen zijn:

 • Duurzaamheid
 • Gevelbetimmering kiezen.
Meer informatie over keuzedelen

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft objectieve informatie over deze opleiding en de kansen van deze opleiding op de arbeidsmarkt, daarnaast vergelijkt het de opleiding met de landelijke cijfers.

Bekijk de Studie in Cijfers van deze opleiding >

Deel deze pagina via

Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl