Styling design / ruimtelijk vormgever

Styling design / ruimtelijk vormgever

Styling design / ruimtelijk vormgever 4 - BOL

Ben jij die stylist met gevoel voor trends en vormgeving?

Etaleren, stylen, decoreren en combineren

Als Stylist/Ruimtelijk Vormgever ben je creatief en veelzijdig. Met gevoel voor en verstand van kleur, trends, materiaal en vormgeving maak je ruimtelijke presentaties voor winkeletalages, beurzen, foto-shoots, voor websites, magazines en social media maar ook voor bijvoorbeeld een film- of televisieset. Van mode tot hardware en van levensmiddelen tot een themafeest, overal maak je spraakmakende presentaties van. Met inlevingsvermogen voor opdrachtgevers weet je toch een persoonlijke stijl te behouden.

Ruimtelijk vormgever in het kort

Wat houdt het beroep in?

Het is een veelzijdig en creatief beroep. Je verzorgt de styling met (zelfgemaakte) decoraties voor allerlei branches. Bijvoorbeeld voor mode, interieurs, horeca, themafeesten, social media en webshops. Je leert concepten bedenken en ontwerpen maken die passen bij de trends voor dat product. Vervolgens voer je het uit bij de opdracht(gever).
Je ontwikkelt een eigen stijl en leert werken met allerlei materialen.

Waar kun je werken?

Je kunt op verschillende manieren aan het werk in de presentatiebranche. Bijvoorbeeld bij een etalage-, styling- of decoratiebedrijf. Of bij een winkelbedrijf met een eigen presentatieteam. Ook kun je als fotostylist aan de slag bij woon- en modemagazines, social media en websites/-shops. Een andere mogelijkheid is dat je je eigen bedrijf start of als freelancer opdrachten doet voor verschillende bedrijven.

Deze video is afkomstig van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) en geeft een algemene indruk van de praktijk en het werkveld.

Styling design in de praktijk

De opleiding ruimtelijk vormgever is een Bol-opleiding. Je gaat naar school en loopt stage. Je leert alle technieken en vaardigheden die je nodig hebt om een professionele ruimtelijk vormgever te worden.

Naast vaktechnische ontwikkeling wordt binnen de opleiding ook veel aandacht besteed aan persoonlijke ontwikkeling. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw, maar ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst!

Portfolio

Het samenstellen van een portfolio is onderdeel van de opleiding. Hiermee kun je laten zien wat je hebt gedaan en wat jij in je mars hebt.

Praktische informatie

Hoe leer je?

Je leert praktijkgestuurd. Zodra je in de praktijk iets tegenkomt waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door eerst te doen. Je bent dan ook een groot deel van je opleiding op de werkvloer via stage of in de werkplaats.

Je verdiept je in het vak tijdens workshops en lessen op school. Je gebruikt verschillende bronnen zoals Pinterest, internet, vakbladen, kunstboeken en musea om je product vorm te geven.

Leereenheden

De opleiding is opgebouwd uit leereenheden rond een bepaald thema. Een leereenheid beslaat doorgaans vijf tot tien weken. Je bent dan bezig met steeds nieuwe praktijkopdrachten. Deze opdrachten zijn meestal opgesteld in samenwerking met het regionale bedrijfsleven. De opdrachtgever is dan ook vaak een echte klant. Je werkt hierin zelfstandig maar ook in groepsverband.

Voorbeelden van leereenheden zijn: De Paperoutfit, Vieren (tafelstyling), Ik als designer, Textiele, ambachtelijke technieken, My Space en My Magazine.

Begeleiding

Samen met je studieloopbaanbegeleider kijk je regelmatig terug op wat je al hebt geleerd en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen. Zo voldoe je aan het eind van je traject aan de eisen voor het mbo-diploma.

Stage

In elk jaar van de opleiding loop je minimaal tien weken stage. Je stageperiode breng je bijvoorbeeld door bij etalage-, styling- of decoratiebedrijven. Of bij een winkelbedrijf met een eigen presentatieteam. Ook kun je als fotostylist stage lopen bij woon- en modemagazines, social media en websites/-shops. 

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Wat leer je?

Persoonlijke ontwikkeling

Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Samenwerken, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst. 

Vakspecifieke ontwikkeling

Je creativiteit verder ontwikkelen is een belangrijk onderdeel van de opleiding. Je leert hoe je aan inspiratie komt, een ontwerp maakt en hoe je dit aan anderen presenteert en verder uitwerkt tot een goed eindresultaat. Je leert om te gaan met wensen en eisen van opdrachtgevers en je onderzoekt of je een eigen onderneming wilt starten.

Beroepsgerichte onderdelen, zoals:

  • Fotografie en beeldbewerking
  • Styling
  • Etaleren
  • materiaalkennis
  • kleurenleer
  • 3-D techniek
  • 2-D vormgeving
  • Kunst & design
  • Digitale ontwerpprogramma’s

Algemene vakken

  • Nederlands
  • Engels
  • Rekenen
  • Loopbaan en Burgerschap

Keuzedelen

Een greep uit de Keuzedelen die je tijdens de opleiding kunt kiezen:

  • Experimenteren met materialen en technieken
  • Art & Design
  • Innovatie
  • Spaans
  • Fotografie & Dessin
Meer informatie over keuzedelen

Doorleren

Na het behalen van je diploma ben je toelaatbaar tot verschillende hbo-opleidingen, zoals kunstopleidingen (mode/interieur) of Kunstacademies. Een intakegesprek mét opdrachten zal vaak onderdeel zijn van de toelating tot kunstopleidingen of kunstacademies.

Kosten

Aanvullende kosten van de opleiding: €250,00 boeken en materialen en verplichte aanschaf van een laptop (€750,00).

Meer informatie over opleidingskosten

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft objectieve informatie over deze opleiding en de kansen van deze opleiding op de arbeidsmarkt, daarnaast vergelijkt het de opleiding met de landelijke cijfers.

Bekijk de Studie in Cijfers van deze opleiding>

Deel deze pagina via

Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl