Procesoperator C

Procesoperator C

Procesoperator C 4 - BBL, BOL

Een wereld zonder procestechniek is ondenkbaar!

Bijna alle stoffen en materialen die je dagelijks tegenkomt, worden gemaakt met behulp van procestechniek. Tandpasta, inkt, schoonmaakmiddelen, benzine, aspirine, alles wat van plastic is, maar bijvoorbeeld ook frisdrank, kaas en drinkwater. Zelfs in energiecentrales werken procestechnici.

Procesoperator C in het kort

Als procesoperator C wérk je niet alleen volgens vastgestelde afspraken, maar pas je ze ook aan of maak je nieuwe afspraken als dat nodig is. Je komt veel onverwachte situaties tegen en hier speel je op in. Jij overziet immers het totale productieproces en de verschillende werkzaamheden en omgevingen die het proces kunnen beïnvloeden. Op basis van je ervaring en brede specialistische kennis, zie je nieuwe mogelijkheden voor duurzame verbeteringen en kom je met verbetervoorstellen.

Praktische informatie

Hoe leer je?

Met opdrachten uit de praktijk en je stage ga je op school aan de slag tijdens workshops en lessen op school. Samen met je studieloopbaanbegeleider (SLB-er) kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen.

Bol (school en stage)

In de bol-opleiding ga je vijf dagen per week naar school voor je theorie- en praktijklessen. Je werkt hier aan verschillende projecten, ook wel leereenheden genoemd. Elk project heeft een thema en bestaat uit een opdracht uit de praktijk of een praktijksimulatie.

Veel van de projecten bouw je zelf. Op deze manier leer je al nadenken over de problemen die je tegenkomt en leer je te denken in oplossingen. Je ontwerpt, bouwt, programmeert en test de projecten zelf. Daarnaast zij er veel verschillende simulatoren waarmee je kunt oefenen.

Voorbeelden van projecten zijn het waterfilter, de voerrobot, de wateraccu maar ook technisch bier.
Naast de leereenheden loop je een aantal stages bij een erkende leerbedrijven. In eerste instantie zoek je zelf een erkend leerbedrijf, lukt dat niet dan kunnen we je daar natuurlijk bij helpen. Voor een overzicht van erkende leerbedrijven kun je kijken op www.stagemarkt.nl.

Bbl (werken en leren)

Tijdens de bbl-opleiding ben je vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf aan het werk en ga je één dag per week naar school.

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Wat leer je?

In deze opleiding leer je over hoe je in verschillende productieprocessen apparatuur bedient, instelt en onderhoud. Daarnaast leer je aan welke regels je te houden hebt en hoe je controles uitvoert op het product en het productieproces. De nadruk ligt op de technische apparatuur: je bewaakt de procesbesturing en stelt deze bij als dat nodig is. Je bent betrokken bij procesverbetering en productontwikkeling. Je hebt verstand van het productieproces (operator), maar ook het op de juiste wijze instellen van apparatuur en oplossen van storingen (technologie en techniek).

Ook het uitvoeren van onderzoeks-werkzaamheden behoort tot je taakgebied. Hier wordt in de opleiding uitgebreid aandacht aan besteed.

Natuurlijk heb je ook een brede algemene kennis nodig. Daarom krijg je ondersteunende lessen in bepaalde vakgebieden.

Je leert onder andere:

 • het productieproces beheersen
 • collega’s te begeleiden en instrueren
 • de planning te bewaken
 • procesverbetering en productontwikkeling

We besteden ook aandacht aan:

 • kwaliteit en optimalisatie
 • werkomgeving en milieu en natuurlijk
 • veiligheid
 • een professionele werkhouding

Algemene vakken

 • Nederlandse taal
 • rekenen
 • Loopbaan & burgerschap
 • Engels

Keuzedelen

In overleg met instellingen en bedrijven uit de regio ontwikkelen we per opleiding de keuzedelen. Zo sluit je opleiding nog beter aan op de vraag vanuit de arbeidsmarkt. De juiste keuzedelen volgen, helpt je dus na de opleiding bij het vinden van een baan of bij het doorstromen naar een vervolgopleiding.

Voorbeelden van keuzedelen zijn onder andere:

 • Voorbereiding HBO
 • Embedded Design
 • Duurzaamheid in het beroep
 • Industriële automatisering
Meer informatie over keuzedelen

Doorleren

Er is een goede aansluiting op het hbo. Meer dan de helft van de studenten kiest ervoor naar het hbo te gaan.

Toelating

Voor het bbl-traject heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf in de branche.

Meer informatie over toelating

Deel deze pagina via

Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl