Procesoperator B

Procesoperator B

Procesoperator B 3 - BBL, BOL

Een wereld zonder procestechniek is ondenkbaar!

Bijna alle stoffen en materialen die je dagelijks tegenkomt, worden gemaakt met behulp van procestechniek. Tandpasta, inkt, schoonmaakmiddelen, benzine, aspirine, alles wat van plastic is, maar bijvoorbeeld ook frisdrank, kaas en drinkwater. Zelfs in energiecentrales werken procestechnici.

Procesoperator B in het kort

Als procesoperator werk je zelfstandig in een ploeg aan (een onderdeel van) een productieproces. Dat doe je bij kleine, middelgrote én grote industriële bedrijven waar bijvoorbeeld voeding wordt gemaakt. Andere voorbeelden zijn de waterzuivering, chemische industrie, of de energiesector.

Praktische informatie

Hoe leer je?

Met opdrachten uit de praktijk en je stage ga je op school aan de slag tijdens workshops en lessen op school. Samen met je studieloopbaanbegeleider (SLB-er) kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen.

Bol (school en stage)

In de bol-opleiding ga je vijf dagen per week naar school voor je theorie- en praktijklessen. Je werkt hier aan verschillende projecten, ook wel leereenheden genoemd. Elk project heeft een thema en bestaat uit een opdracht uit de praktijk of een praktijksimulatie.

Veel van de projecten bouw je zelf. Op deze manier leer je al nadenken over de problemen die je tegenkomt en leer je te denken in oplossingen. Je ontwerpt, bouwt, programmeert en test de projecten zelf. Daarnaast zij er veel verschillende simulatoren waarmee je kunt oefenen.

Voorbeelden van projecten zijn het waterfilter, de voerrobot, de wateraccu maar ook technisch bier.
Naast de leereenheden loop je een aantal stages bij een erkende leerbedrijven. In eerste instantie zoek je zelf een erkend leerbedrijf, lukt dat niet dan kunnen we je daar natuurlijk bij helpen. Voor een overzicht van erkende leerbedrijven kun je kijken op www.stagemarkt.nl.

Bbl (werken en leren)

Tijdens de bbl-opleiding ben je vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf aan het werk en ga je één dag per week naar school.

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Wat leer je?

In deze opleiding leer je over hoe je in verschillende productieprocessen apparatuur bedient, instelt en onderhoudt. Daarnaast leer je aan welke regels je te houden hebt en hoe je controles uitvoert op het product en het productieproces. De nadruk ligt op de technische apparatuur: je bewaakt de procesbesturing en stelt deze bij als dat nodig is. Je hebt verstand van het productieproces (operator), maar ook het op de juiste wijze instellen van apparatuur en oplossen van storingen (technologie en techniek).
Je hebt brede algemene kennis nodig. Zo leer je:

  • beheren van het productieproces
  • bewaken van het geautomatiseerde proces

We besteden ook aandacht aan:

  • kwaliteit en optimalisatie
  • werkomgeving en milieu
  • veiligheid
  • een professionele werkhouding

Algemene vakken

  • Nederlandse taal
  • Rekenen
  • Loopbaan en burgerschap

Keuzedelen

In overleg met instellingen en bedrijven uit de regio ontwikkelen we per opleiding de keuzedelen. Zo sluit je opleiding nog beter aan op de vraag vanuit de arbeidsmarkt. Het volgens van de juiste keuzedelen, helpt je dus na de opleiding bij het vinden van een baan of bij het doorstromen naar een vervolgopleiding.
Voorbeelden van keuzedelen zijn onder andere:

  • Embedded Design
  • Duurzaamheid in het beroep
  • Duits
Meer informatie over keuzedelen

Toelating

Voor het bbl-traject heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf in de branche.

Meer informatie over toelating

Doorleren

Er is een goede aansluiting op niveau 4 Procesoperator C of Allround Operationeel Technicus.

Deel deze pagina via

Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl