Podium- en evenemententechnicus
Topopleiding

Podium- en evenemententechnicus

Podium- en evenemententechnicus 3 - BOL

Ben jij de allrounder achter de schermen?

Je ziet ze meestal niet, maar ze zijn de belangrijke schakels tussen de techniek en de uitvoerende artiest. Als podium- en evenemententechnicus bouw en bedien je de geluids- en lichtinstallaties, nodig voor een productie. Of dit nu een eenvoudige spraakset is of een complexe festival-PA. Je werkt in een team en door jouw inzet verlopen producties volgens plan. In de opleiding leer je alles óver de praktijk, en in de praktijk. En vooral wat je nodig hebt om als allrounder aan de slag te kunnen. Je bent veel onderweg om op verschillende locaties de show op te bouwen en in goede banen te leiden.

D’Drive en Neushoorn: samen een inspirerende broedplaats voor creatief talent
Neushoorn is ’s avonds een bruisend cultureel centrum en overdag een school voor de richting Podiumkunsten, Productie & Events. Want dan zijn de zalen, oefenruimtes, productieruimtes, gangen en lokalen het domein van onze mbo-studenten.

In neushoorn krijg je les van ervaren professionals zoals Patrick Kramer met zijn ervaring als lichtman van Bløf.

Podium- en evenemententechnicus in het kort

Wat houdt het beroep in?

Techniek, belichting, geluidseffecten, achtergrondprojecties en camerabeelden ondersteunen het optreden en zorgen voor sfeer. Jij beheerst en bedient dit alles en zorgt ervoor dat de bezoekers een onvergetelijke avond hebben. Je bent creatief, technisch en je werkt nauwkeurig en veilig op onregelmatige tijden. Je bent de schakel tussen artiest en techniek, houdt overzicht en kunt tegen stress.

Waar kun je werken?

Op deze plekken kun je terechtkomen:

 • concertzalen
 • clubs
 • evenementenorganisaties
 • facilitaire bedrijven
 • festivals
 • theaters

Deze video is afkomstig van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) en geeft een algemene indruk van de praktijk en het werkveld.

Podium- en evenemententechnicus in de praktijk

De opleiding wordt aangeboden via de BOL-leerweg. Je gaat naar school en loopt stage. De opleiding duurt 3 jaar en wordt gegeven op niveau 3.

De opleiding kent drie verschillende vakgebieden: lichttechnicus, geluidstechnicus en podiumtechnicus.

Je leert alle technieken en vaardigheden die je nodig hebt om je te ontwikkelen tot professional op het gebied van podium- en evenemententechniek. Je leert zelfstandig te werken en anderen aan te sturen.

Naast vaktechnische ontwikkeling wordt binnen de opleiding ook veel aandacht besteed aan persoonlijke ontwikkeling. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw, maar ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst!

Neushoorn

De opleiding Podium- en evenemententechnicus niveau 3 wordt op aangeboden in Neushoorn. 's Avonds een theater, overdag een school.

TOP-opleiding

De opleiding is in 2022 als Topopleiding benoemd in de landelijke beoordeling van de MBO keuzegids. Dit betekent dat de lat hoog ligt, de studenten tevreden en docenten trots zijn. Een opleiding wordt benoemd als topopleiding bij een score van een 7,5 of hoger.

topopleiding podium- en evenemententechnicus friesland college

https://keuzegids.nl/

Praktische informatie

Hoe leer je?

Je leert praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door eerst te doen. Je bent dan ook een groot deel van je opleiding via stage op de werkvloer te vinden.

Leereenheden

De opleiding is opgebouwd uit leereenheden rond een bepaald thema. Een leereenheid bestaat doorgaans uit vijf tot tien weken. Je bent dan bezig met steeds nieuwe praktijkopdrachten. Deze praktijkopdrachten komen van interne en externe opdrachtgevers: Een van de belangrijkste opdrachtgevers is Neushoorn.

Je werkt zelfstandig, maar ook in groepsverband. Dit doe je eventueel met studenten van andere opleidingen. Je verdiept je in het vak tijdens workshops en lessen op school. Je gebruikt verschillende bronnen om je product op te leveren.

Stage

Drie dagen per week doe je praktijkervaring op bij verschillende bedrijven uit het werkveld. Bijvoorbeeld op onze opleidingslocatie Neushoorn.

Begeleiding

Samen met je studieloopbaanbegeleider kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen, zodat je aan het eind van je traject voldoet aan de eisen voor het mbo-diploma.

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Wat leer je?

Persoonlijke ontwikkeling

Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Je leert samenwerken, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst.

Podium- en evenemententechnicus kent drie verschillende vakgebieden:

Lichttechnicus

De lichttechnicus werkt in een schouwburg bij theaterproducties en in de (live) pop- en evenementenwereld. Je hebt een creatief-technische functie. Bouwen en bedienen van lichtinstallaties is één aspect van het werk. Het andere is maken van een lichtplan.

Geluidstechnicus

Als geluidstechnicus ben je aan het werk in opnamestudio’s, tijdens liveconcerten en in theaters. Drie verschillende werelden. In alle gevallen sluit je complexe audioapparatuur aan die je ook bedient. Daarnaast stel je geluidssystemen samen.

Podiumtechnicus

De podiumtechnicus verzorgt alle techniek op of rond het podium. Je hangt decorstukken in de rekkenwand en voert changementen uit. Een werkje dat in verband met de veiligheid nauwkeurig moet gebeuren.

Beroepsgerichte onderwerpen/vakken

 • materiaal, apparatuur en gereedschap vervoeren
 • decors, podiums en tribunes opbouwen en afbreken
 • apparatuur Installeren
 • meehelpen tijdens voorstellingen / evenementen
 • installeren licht- en geluidsapparatuur
 • planningen maken
 • bekabeling aanleggen

Algemene vakken

 • Nederlands
 • Rekenen
 • Loopbaan en Burgerschap
 • Engels.

Keuzedelen

Tijdens je opleiding volg je ook drie keuzedelen. Daarvan is er in ieder geval één gericht op het beroep en één op algemene ontwikkeling.

Meer informatie over keuzedelen

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft objectieve informatie over deze opleiding en de kansen van deze opleiding op de arbeidsmarkt, daarnaast vergelijkt het de opleiding met de landelijke cijfers.

Bekijk de Studie in Cijfers van deze opleiding>

Deel deze pagina via

Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl