Heb je wel eens taartje gemaakt van fruitige caraïbe chocolademousse met daar bovenop een laagje abrikozengelei? Of frambozen crèmeux, op een bodem van hazelnoot en amandelcrumble en afgedekt met een laagje chocoladefluweel? Het is het specialistische en ambachtelijke werk van een professioneel patissier. Wil jij mensen laten watertanden? Dan is deze opleiding echt iets voor jou!
Als patissier ben je dé vakspecialist als het gaat om het bedenken, ontwerpen en maken van overheerlijke, ambachtelijke en exclusieve zoete showwerken en desserts. Je weet alles van ingrediënten, recepten en bereidingswijzen, maar kent ook de trends. Je doet dit in opdracht voor bijvoorbeeld een exclusief feest. Maar je bent ook verantwoordelijk voor het productaanbod van de banketbakkerij of patisserie zelf. Dat moet altijd vernieuwend zijn en natuurlijk een lust voor oog en mond!
Als patissier kun je aan de slag bij een (ambachtelijke) banketbakkerij, maar vaker werk je bij een patisserie. Dit is een bakkerij gespecialiseerd in gebak en zoete lekkernijen. Ook exclusieve hotels hebben steeds vaker een eigen patissier in dienst.
Deze video is afkomstig van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) en geeft een algemene indruk van de praktijk en het werkveld.
Bij ons leer je praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door te doen.
Samen met je studieloopbaanbegeleider kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen, zodat je aan het eind van je traject voldoet aan de eisen voor het mbo-diploma. Vanuit het bedrijf krijg je een leermeester toegewezen.
Ben je werkzaam in deze branche als bakker, kok en/of beheers je de kennis en vaardigheden die je als zelfstandig bakker nodig hebt? Zijn namen als Hidde de Brabander en Robert van Beckhoven jou niet onbekend? Dan is het mogelijk om direct in te stromen in de opleiding patissier! Je hebt dan minimaal een diploma op niveau 2 nodig. Samen met een coach kijk je naar welke route dan het beste bij je kennis en werkervaring past. Kijk voor meer informatie bij Toelating en Intake.
Als je kiest voor de beroepsopleidende leerweg (bol), dan krijg je les in leereenheden. Je gaat drie dagen per week naar school. Dit houdt in dat je iedere vijf of tien weken bezig met een nieuwe praktijkopdracht. Je volgt ondersteunende lessen en gebruikt verschillende bronnen om je resultaat op te leveren. Het tempo is hoog en de uitdaging groot. Alle praktijkopdrachten zijn vormgegeven met regionale bedrijven en instellingen. Je bent dus goed voorbereid op de arbeidsmarkt!
Tijdens het hele schooljaar loop je twee dagen per week stage bij een erkend leerbedrijf.
Heb je al een baan in deze richting of wil je liever meteen aan het werk en toch leren, dan kun je de opleiding volgen via de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Je werkt 3 dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 2 dagen per week naar school.
Je werk is daarmee de praktijkplek voor je opleiding, dus je voert er ook je praktijkopdrachten uit. Je leert praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door eerst te doen.
Tijdens de opleiding komen de volgende vakken en onderdelen aan bod:
Je leert alles over het maken van petit fours, bruidstaarten, desserts, amandelwerk, chocolade, sierwerk, ijs en andere banketspecialiteiten. Je bent vooral bezig met vernieuwende producten. Deze producten ontwikkel je zelf en hiermee werk je gedurende het studiejaar toe naar jouw proeve van bekwaamheid. Tijdens deze proeve laat je zien wat je het gehele jaar geleerd hebt.
De opleiding bevat een aantal inspirerende masterclasses verzorgd door toppatissiers uit het bedrijfsleven. Ook leer je te plannen en organiseren.
Nederlands, Engels, rekenen en Loopbaan en Burgerschap
Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Samenwerken, communiceren, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw, maar ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst!
Hbo:
Levensmiddelentechnologie (HAS)
Lerarenopleiding Consumptief
Om toegelaten te worden tot deze mbo-opleiding moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.
Voor deze opleiding heb je het diploma Zelfstandig werkend banketbakker, Zelfstandig werkend brood- en banketbakker of Zelfstandig werkend kok nodig, aangevuld met praktische en theoretische kennis van productgroepen. Instroom is ook mogelijk met aantoonbare werkervaring (evc's).
Het is mogelijk direct in te stromen als je werkzaam bent in deze branche als bakker, kok en/of je de kennis en vaardigheden beheerst die je als zelfstandig bakker nodig hebt. Je hebt wel minimaal een diploma op niveau 2 nodig. Na de introductieweek in september start je met een praktijktraining van drie weken die afgerond wordt met een instaptoets waar je laat zien dat je voldoet aan het niveau van 'zelfstandig werkend bakker in de praktijk'. Een coach helpt je met een plan van aanpak om je zo goed mogelijk voor te bereiden op de instaptoets.
Bij een positief resultaat ga je direct door met de opleiding tot patissier. Als het resultaat nog niet voldoende is, kun je instromen bij één van onze opleidingen op niveau 3. Als toekomstig patissier kun je dan bijvoorbeeld eerst kiezen voor de opleiding Zelfstandig werkend bakker of Zelfstandig werkend kok
Meer informatie over toelatingEen deel van je opleiding wordt door de overheid betaald, maar je moet soms ook dingen zelf betalen. We hebben alle informatie over de kosten van je opleiding verzameld.
€ 907,50
Digitaal BPV boek, excursie, introductie, kopieerkosten, Gastronomics licentie, koksbuis met opdruk (2), licentie rekenen 3F en licentie werkboek Nederlands 3F)
Studie in Cijfers geeft objectieve informatie over deze opleiding en de kansen van deze opleiding op de arbeidsmarkt, daarnaast vergelijkt het de opleiding met de landelijke cijfers.
Bekijk de Studie in Cijfers van deze opleiding>