Friesland College Friesland College Friesland College

Patissier

Niveau 4 - bbl, bol

Jouw werk: een lust voor het oog!

Heb je wel eens taartje gemaakt van fruitige caraïbe chocolademousse met daar bovenop een laagje abrikozengelei? Of frambozen crèmeux, op een bodem van hazelnoot en amandelcrumble en afgedekt met een laagje chocoladefluweel? Het is het specialistische en ambachtelijke werk van een professioneel patissier. Wil jij mensen laten watertanden? Dan is deze opleiding echt iets voor jou!

Jouw toekomst

Wat houdt het beroep in?

Als patissier ben je dé vakspecialist als het gaat om het bedenken, ontwerpen en maken van overheerlijke, ambachtelijke en exclusieve zoete showwerken en desserts. Je weet alles van ingrediënten, recepten en bereidingswijzen, maar kent ook de trends. Je doet dit in opdracht voor bijvoorbeeld een exclusief feest. Maar je bent ook verantwoordelijk voor het productaanbod van de banketbakkerij of patisserie zelf. Dat moet altijd vernieuwend zijn en natuurlijk een lust voor oog en mond!

Waar kun je werken?

Als patissier kun je aan de slag bij een (ambachtelijke) banketbakkerij, maar vaker werk je bij een patisserie. Dit is een bakkerij gespecialiseerd in gebak en zoete lekkernijen. Ook exclusieve hotels hebben steeds vaker een eigen patissier in dienst.

De opleiding

Bij ons leer je praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door te doen.

Samen met je studieloopbaanbegeleider kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen, zodat je aan het eind van je traject voldoet aan de eisen voor het mbo-diploma. Vanuit het bedrijf krijg je een leermeester toegewezen.

We bieden deze opleiding in twee leerwegen aan:

Bol (school en stage)
Bbl (werken en leren)

Lees hieronder meer over de leerwegen bol en bbl.

Bol (school en stage)

Als je kiest voor de beroepsopleidende leerweg (bol), dan krijg je les in leereenheden. Je gaat drie dagen per week naar school. Dit houdt in dat je iedere vijf of tien weken bezig met een nieuwe praktijkopdracht. Je volgt ondersteunende lessen en gebruikt verschillende bronnen om je resultaat op te leveren. Het tempo is hoog en de uitdaging groot. Alle praktijkopdrachten zijn vormgegeven met regionale bedrijven en instellingen. Je bent dus goed voorbereid op de arbeidsmarkt!

Tijdens het hele schooljaar loop je twee dagen per week stage bij een erkend leerbedrijf. 

Bbl (werken en leren)

Heb je al een baan in deze richting of wil je liever meteen aan het werk en toch leren, dan kun je de opleiding volgen via de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Je werkt 3 dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je 2 dagen per week naar school.

Je werk is daarmee de praktijkplek voor je opleiding, dus je voert er ook je praktijkopdrachten uit. Je leert praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door eerst te doen.

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Tijdens de opleiding komen de volgende vakken en onderdelen aan bod:

  • maken van bijzonder banket, ijs en chocolade
  • werken met de nieuwste technieken en gereedschappen
  • maken van showstukken
  • controleren kwaliteit eindresultaat
  • ontwikkelen van je creativiteit, zelfstandig werken
  • plannen en organiseren

Je leert alles over het maken van petit fours, bruidstaarten, desserts, amandelwerk, chocolade, sierwerk, ijs en andere banketspecialiteiten. Je bent vooral bezig met vernieuwende producten. Deze producten ontwikkel je zelf en hiermee werk je gedurende het studiejaar toe naar jouw proeve van bekwaamheid. Tijdens deze proeve laat je zien wat je het gehele jaar geleerd hebt.

Masterclasses door toppatissiers!
De opleiding bevat een aantal inspirerende masterclasses verzorgd door toppatissiers uit het bedrijfsleven. Ook leer je te plannen en organiseren.

Algemene vakken:
Nederlands, Engels, rekenen en Loopbaan en Burgerschap

Persoonlijke ontwikkeling:
Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Samenwerken, communiceren, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw, maar ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst!

Tijdens je opleiding volg je ook keuzedelen. Daarvan is er in ieder geval één gericht op het beroep en één op algemene ontwikkeling. Je kiest deze zelf (in overleg met je coach). Zo bepaal je jouw unieke route en onderscheid je je richting je toekomstige werkgever. Want keuzedelen die je met een voldoende hebt afgerond, komen ook op je diploma te staan.

Meer informatie over keuzedelen

Hbo:
Levensmiddelentechnologie (HAS)
Lerarenopleiding Consumptief

Om toegelaten te worden tot deze opleiding moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo heb je een bepaalde (voor)opleiding nodig en moet je meedoen aan de georganiseerde intakeactiviteiten die voor jouw opleiding gelden.

Voor deze opleiding heb je het diploma Zelfstandig werkend banketbakker, Zelfstandig werkend brood- en banketbakker of Zelfstandig werkend kok nodig, aangevuld met praktische en theoretische kennis van productgroepen. Instroom is ook mogelijk met aantoonbare werkervaring (evc's).

Meer informatie over Toelating en intake

Een deel van jouw opleiding wordt door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap rechtstreeks aan het Friesland College betaald. Het overige lesgeld en eventuele extra kosten komen voor rekening van de student.

€ 907,50
Digitaal BPV boek, excursie, introductie, kopieerkosten, Gastronomics licentie, koksbuis met opdruk (2), licentie rekenen 3F en licentie werkboek Nederlands 3F)

Studenttevredenheid
- landelijk 7,5
Percentage geslaagde studenten
landelijk 88%
Kans op stage
40% landelijk 40%
Kans op werk in jouw vakgebied
landelijk
Startsalaris (uurloon)
€ - landelijk € -
Doorstroom naar hbo
landelijk 3%

De opleiding in het kort

Volledige naam
Patissier
Niveau
Niveau 4
Locatie
FC-Campus, gebouw Triangel, Julianalaan 97, Leeuwarden
Studieduur
1 jaar
Leerweg
bbl, bol