Oriëntatie in de techniek voor gevorderden
Cursus voor volwassenen

Oriëntatie in de techniek voor gevorderden

Oriëntatie in de techniek voor gevorderden 3 - cursus

Oriëntatie in de techniek voor gevorderden

Ben je op zoek naar een nieuwe kans op de arbeidsmarkt? In het technische landschap van vandaag is veel vraag naar goed geschoolde werknemers. Mensen die affiniteit hebben met techniek en gemotiveerd zijn om te leren en werken als technische vakspecialist.

Het opleidingsniveau is mbo niveau 3. Tijdens de opleiding word je opgeleid tot een beroep waarbij je volledig zelfstandig verschillende werkzaamheden kunt uitvoeren. Er is geen leeftijdsgrens. In het kader van Leven Lang Ontwikkelen kan iedereen deelnemen aan de cursus Oriëntatie in de techniek.

Oriëntatie in de techniek voor gevorderden in het kort

  • Startdatum: In overleg
  • Duur: 4-8 weken
  • Lesmomenten: Cursusdagen in overleg
  • Studievorm: Hybride
  • Kosten: Maatwerk
  • Locatie:
    • Friesland College Leeuwarden, Julianalaan 97
    • Friesland College Heerenveen, Abe Lenstraboulevard 29
    • Online lessen
    • In company op aanvraag
  • Studiebelasting:
    • 10 dagen van 5 lesuren
    • Praktijk: afhankelijk van ervaring
    • Zelfstudie: afhankelijk van ervaring 10 uur per week

Praktische informatie

Hoe leer je?

Het technische landschap is erg breed en er zijn veel opleidingen die opleiden tot een beginnend beroepsbeoefenaar. Het kan lastig zijn een juiste keuze daarin te maken, een keuze die past bij jouw ambitie en interesse.

De cursus Oriëntatie in de techniek geeft inzicht en laat je kennismaken met uiteenlopende technische opleidingen. Bovendien ervaar je welke skills daarvoor nodig zijn om vervolgens een juiste keuze te kunnen maken  voor een passende vervolgopleiding. 

Het uitgangspunt is dat je na afloop een praktijkgestuurde opleiding gaat volgen in een leerbedrijf. Werkend leren en Lerend werken in één (BBL).

Kortom: wij bieden een breed technisch landschap waarbij wij jou als toekomstige werknemer in een technische branche graag wegwijs willen maken. Wat past bij jouw ambitie en interesse?

Wat leer je?

In een oriëntatiecarrousel ontdek je de volgende vakgebieden:

  • Autotechnicus, je bent gefascineerd door auto’s en je hebt interesse in techniek. Als autotechnicus werk je bij een bedrijf gericht op personenauto’s.
  • Autospuiter, creatief ben je. Je zet graag auto’s ‘strak in de lak’. Nauwkeurig en in mooie kleuren.
  • Mobiele werktuigen, als allround monteur mobiele werktuigen weet je alles van mobile machines. Bijvoorbeeld van trekkers, combines, hakselaars, gazonmaaiers en golfkarren. Maar ook heftrucks, graafmachines en shovels.  Een veelzijdig beroep.
  • Logistiek werkvoorbereider/planner, planners zijn binnen logistieke organisaties één van de belangrijkste schakels in het logistiek proces. Je houdt van het oplossen van puzzels, je bent creatief, vindingrijk en je kan onder druk werken. Een planning kan voortdurend veranderen en jij anticiperen op een gegeven situatie en lost problemen in de planning op.n
  • Bouwtechnicus (allround vakman), je bent een echte vakman of vakvrouw. Je bent inzetbaar op de gehele bouwplaats en werkt aan verschillende klussen. Denk aan onderhoud of nieuwbouwwerkzaamheden. Je werkt veelal in teamverband en samen draag je zorg voor het eindproduct.
  • Electrotechnicus, je bent vooral praktisch en uitvoerend bezig.  Je installeert zowel eenvoudige als ingewikkelde elektrotechnische installaties en onderdelen daarvan. Meestal is dit op locatie maar ook in de werkplaats van het elektrotechnische installatiebedrijf waar je in dienst bent. De bedrijven waar je kunt werken zijn vaak gespecialiseerd in nieuwbouw en renovatie van de laagspanningsinstallaties die je in woningen en bedrijfsgebouwen vindt.
  • Installatietechnicus, je verzorgt het aanleggen en onderhouden van huishoudelijke- verwarming en sanitaire installaties zoals warmte pompen, zonnecollectoren, badkamers en keukens.
  • Allround meubel- en scheepsbouwer, je werkt graag met hout. Als meubelmaker of scheepsbouwer is geen project hetzelfde. Je bent creatief, technisch. Nauwkeurig en je houdt van technische uitdagingen die je van ontwerptekening omzet naar een uniek eindproduct. Kortom een vakman.
  • Allround constructiewerker, jij maakt vanaf een werktekening onderdelen samen. Je maakt complexe machineframes of staalconstructies. Je werkt met staal, rvs en aluminium en met staven, platen, buizen en profielmateriaal. Je werkt met name in de metaalindustrie, de machine- en apparatenbouw, de transportmiddelenindustrie, de scheepsbouw, de offshore of de voedingsmiddelenindustrie.
  • Mechatronica, jij zorgt ervoor dat de machines nauwkeurig, voorzichtig en zorgvuldig worden samengesteld en opgebouwd. Op een andere plek zorg je voor het onderhoud en help je bij het oplossen van storingen. Je test machines en zorgt voor het installeren en afregelen daarvan.
  • Procesoperator, je bent iemand die in een productieproces verantwoordelijk is voor het goede verloop van geautomatiseerde processen, bijvoorbeeld in de farmaceutische, (Petro) chemische of levensmiddelenindustrie. Jij zorgt ervoor dat het proces succesvol verloopt en stuurt waar nodig bij.

Toelating en startdatum

Toelating

Om toegelaten te worden ben je in het bezit van een mbo-2 niveau.

Startdatum

We starten afhankelijk van het aantal deelnemers of in overleg. Dit kunnen afhankelijk van de situatie fysieke of online bijeenkomsten zijn. Industriële automatisering bevat minimaal 5 practicumdagen. Waarbij er gewerkt wordt op (virtuele) procesmodellen.

De cursus start bij minimaal 10 deelnemers. Aanmeldingen worden behandeld op volgorde van binnenkomst. Bij te veel inschrijving kom je op een wachtlijst voor de volgende cursus. We nemen in dat geval contact met je op.

Beoordeling en erkenning

Beoordeling

Je sluit de cursus af met eindgesprek.

Erkenning

Als je aan alle eisen hebt voldaan, ontvang je een Bewijs van Deelname.

Kosten

Kosten zijn in overleg te bepalen en afhankelijk van beginsituatie. Bekijk ook de informatie over subsidiemogelijkheden en belastingvoordeel.

Meer informatie

Voor vragen en informatie over deze cursus kun je contact opnemen met: volwassenen@rocfriesepoort.nl.

Deel deze pagina via

Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl