Ondersteuning thuis
Cursus voor volwassenen

Ondersteuning thuis

Ondersteuning thuis 2 - cursus

Zorgen voor balans in de thuissituatie van anderen

Sommige mensen hebben thuis hulp nodig bij bepaalde zaken, bijvoorbeeld bij het organiseren van het huishouden of de administratie, het leven met een beperking of ziekte, of psychische problemen. Jij kan degene zijn die deze mensen van de nodige hulp voorziet. Met de cursus Ondersteuning thuis krijg je hiervoor de juiste opleiding.

Je kan voor deze cursus gebruik maken van het STAP-budget. Onderaan deze pagina lees je hier meer over.

Ondersteuning thuis in het kort

  • Startdatum: september 2022
  • Cursusduur: 12 weken, waarvan 8 dagdelen van 3 lesuren en minimaal 16 uur per week praktijk. Zelfstudie: afhankelijk van ervaring 2 tot 4 uur per week.
  • Lesmoment: Afhankelijk van de start van de cursus worden deze bekend gemaakt. De cursus kan ook op een avond plaatsvinden.
  • Kosten: € 875,- inclusief lesmateriaal en examen

Cursus Ondersteuning thuis in de praktijk

Na het succesvol afronden van de cursus Ondersteuning thuis ben je niet alleen inzetbaar voor hulp bij de huishouding, maar kan je ook laagcomplexe werkzaamheden uitvoeren in de persoonlijke verzorging. Denk bijvoorbeeld aan ondersteuning bij de lichamelijke verzorging of bij eten en drinken. Je werkt nauw samen met meerdere professionals die werkzaam zijn in de thuissituatie van de cliënten.

Praktische informatie

Hoe leer je?

Tijdens deze praktijkgestuurde cursus doe je ervaring op in de ‘echte’ praktijk en krijg je theoretische ondersteuning door middel van workshops, lessen en e-learning over de verschillende onderdelen. Daarnaast oefen je met vaardigheden die je nodig hebt voor de ondersteuning thuis. Je leert welke taken je wel en niet mag uitvoeren. Zo word je breder opgeleid en kan je de cliënt ook ondersteunen bij persoonlijke zorg en de activiteiten in het dagelijks leven. Je leert kennis en vaardigheden op niveau 2 van het mbo. 

De cursus bestaat uit online en fysieke bijeenkomsten. Je rondt de cursus af met een praktijkexamen. Slaag je daarvoor, dan krijg je het certificaat Ondersteuning thuis.

Waar kun je werken?

De cursus Ondersteuning thuis is bedoeld voor mensen die nu al werk hebben in het ondersteunen in verschillende thuissituaties, maar zich graag breder willen ontwikkelen.

Wat leer je?

De cursus Ondersteuning thuis bestaat uit:

  • ondersteuning bij wonen en huishouden
  • ondersteuning bij persoonlijke verzorging en algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL)
  • basiskennis met betrekking tot anatomie, gezonde voeding, ziektebeelden, doelgroepen zorg en welzijn.
  • communiceren met de cliënt en het stimuleren van de zelfredzaamheid, technische hulpmiddelen hanteren, eet- en drinkgedrag observeren, voeding volgens zorgplan bereiden.
  • signalen rondom huiselijk geweld of eenzaamheid opvangen en protocollen gebruiken.

Toelating

De cursus start in september, bij minimaal 10 deelnemers en maximaal 16 deelnemers. Aanmeldingen worden behandeld op volgorde van binnenkomst. Bij te veel inschrijvingen kom je op een wachtlijst voor de volgende cursus.

Kosten

De cursus kost € 875,- inclusief lesmateriaal en examen. Soms betaalt je werkgever een deel van de kosten. Bekijk ook de informatie over subsidiemogelijkheden en belastingvoordeel

STAP-budget

€ 1.000 korting op een cursus of opleiding met het STAP-budget.

Deze cursus of opleiding is te volgen met het STAP-budget. Wil je hier gebruik van maken? Geef dit dan aan op het aanmeldformulier en vraag je STAP-budget aan bij het UWV.

Het STAP-budget is een opleidingsbudget van de Rijksoverheid van maximaal €1.000,- die je als volwassene (jaarlijks) kunt gebruiken voor scholing en ontwikkeling. De rijksoverheid wil met STAP (Stimulering Arbeidsmarkt Positie) dat mensen met hun eigen persoonlijke loopbaanontwikkeling aan de slag gaan. Zo krijgt iedereen meer kans bij het houden van zijn of haar baan of om een andere baan te vinden.

Voor meer informatie over het STAP-budget klik hier.

Bekijk hier het volledige STAP-aanbod

Meer informatie

Voor vragen en informatie over deze cursus kun je contact opnemen met Miranda Oosten: m.oosten@fcroc.nl.

Deel deze pagina via

Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl