Friesland College Friesland College Friesland College

Manager/ondernemer horeca

Niveau 4 - bol

Jouw tent is top!

Zo. Je ondernemingsplan is klaar! Maanden heb je er aan gewerkt en tot in detail de koers van het bedrijf uitgezet. Je kent de horecatrends door en door en weet waar de kansen liggen voor de korte en lange termijn.
Je stuurt je team aan. Dat doe je tactisch en overtuigend. Je bent inlevend en communiceert open en direct. Je zet jouw mensen op de positie waar ze het best tot hun recht komen. Zo creëer je een horecazaak die uitblinkt in gastvrijheid en professionaliteit. De menu’s en de dranken, de sfeer, de inkoop, de financiën en de hygiëne zijn allemaal dik in orde. You are the captain!

Jouw toekomst

Wat houdt het beroep in?

Als manager of ondernemer in de horeca ben jij direct betrokken bij het succes van het restaurant, hotel of café waar je werkt. Of waar je eigenaar van bent. Een horecabedrijf runnen is een constante uitdaging. Je geeft leiding aan het personeel en werkt zelf ook mee in je horecazaak. Je bepaalt de uitstraling van je bedrijf, de gerechten op de menukaart en welke gasten je wilt aantrekken. Je neemt zelf personeel in dienst en bepaalt hoe je winst kunt maken.

Als je geen eigen zaak wilt, kun je met deze opleiding ook aan de slag als manager in een bestaand hotel, café of restaurant.

Waar kun je werken?

Na deze opleiding kun je zelfstandig aan de slag als manager of eigenaar van een horecabedrijf. Bijvoorbeeld een hotel, restaurant, congrescentrum of in een recreatiebedrijf.

De opleiding

Bij ons leer je praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door te doen.

Samen met je studieloopbaanbegeleider kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen, zodat je aan het eind van je traject voldoet aan de eisen voor het mbo-diploma. Vanuit het bedrijf krijg je een begeleider toegewezen.

Deze bol-opleiding bieden we in twee varianten aan:

Bol - leereenheden (school en stage)
Bol - praktijkroute

De bol-opleiding kun je ook in de praktijkroute volgen.

Op basis van je vooropleiding kun je de opleiding versneld doorlopen. Dit is onder andere afhankelijk van je resultaten, motivatie en inzet.

Lees hieronder meer over de leerwegen bol en bbl.

Bol - leereenheden (school en stage)

Als je kiest voor de beroepsopleidende leerweg (bol), dan krijg je les in leereenheden. Dit houdt in dat je iedere vijf of tien weken bezig met een nieuwe praktijkopdracht. Je volgt ondersteunende lessen en gebruikt verschillende bronnen om je resultaat op te leveren. Het tempo is hoog en de uitdaging groot. Alle praktijkopdrachten zijn vormgegeven met regionale bedrijven en instellingen. Je bent dus goed voorbereid op de arbeidsmarkt en het hbo.

Stage
Je loopt ook stage tijdens de opleiding:
1e leerjaar: 30 weken 2 dagen per week
2e leerjaar: 20 weken 5 dagen per week
3e leerjaar: 20 weken 5 dagen per week

Bol - praktijkroute

Start je de opleiding in de praktijkroute, dan ben je dagelijks bij verschillende bedrijven of instellingen te vinden. Je leert op de werkvloer en neemt daarnaast deel aan werkplaatsen en trainingen. Dat doe je met docenten en mensen uit het bedrijfsleven. Je richt in de praktijkroute je eigen onderwijs in en maakt je eigen roosters. Hierdoor kun je in de praktijk precies wat nodig is om jouw doelen te bereiken.

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Beroepsgerichte onderdelen:

  • kennis en inzicht in de horeca en horecabedrijven
  • starten van een eigen onderneming
  • leidinggeven
  • personeelsmanagement
  • financieel management
  • kennis van eten en drinken
  • kennis van koken en bedienen
  • gastgerichte houding ontwikkelen
  • werken in de frontoffice
  • inkoop en voorraadbeheer

Algemene vakken:
Nederlands, Engels, rekenen, Loopbaan en Burgerschap
Een extra taal: Frans, Duits of Spaans

Persoonlijke ontwikkeling:
Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Samenwerken, communiceren, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw, maar ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst!

Tijdens je opleiding volg je ook keuzedelen. Daarvan is er in ieder geval één gericht op het beroep en één op algemene ontwikkeling. Je kiest deze zelf (in overleg met je coach). Zo bepaal je jouw unieke route en onderscheid je je richting je toekomstige werkgever. Want keuzedelen die je met een voldoende hebt afgerond, komen ook op je diploma te staan.

Meer informatie over keuzedelen

Hbo:
Een soortgelijke hbo-opleiding
Hoger Hotelonderwijs

De opleiding is bijzonder geschikt voor mensen die een carrière in de internationale hotellerie ambiëren.

Om toegelaten te worden tot deze opleiding moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo heb je een bepaalde (voor)opleiding nodig en moet je meedoen aan de georganiseerde intakeactiviteiten die voor jouw opleiding gelden.

Diploma vmbo-k, overgangsbewijs naar havo 4 of mbo-diploma niveau 2 van een vergelijkbare opleiding.

Meer informatie over Toelating en intake

Een deel van jouw opleiding wordt door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap rechtstreeks aan het Friesland College betaald. Het overige lesgeld en eventuele extra kosten komen voor rekening van de student.

Studenttevredenheid
6,7 landelijk 7,2
Percentage geslaagde studenten
80% landelijk 73%
Kans op stage
60% landelijk 60%
Kans op werk in jouw vakgebied
20% landelijk 20%
Startsalaris (uurloon)
€ - landelijk € 8,62
Doorstroom naar hbo
43% landelijk 36%

De opleiding in het kort

Volledige naam
Manager/ondernemer horeca
Niveau
Niveau 4
Locatie
FC-Campus, gebouw Triangel, Julianalaan 97, Leeuwarden
Studieduur
3 jaar
Leerweg
bol