Friesland College Friesland College Friesland College

Netwerk- en mediabeheerder

Niveau 4 - bbl, bol

Netwerk- en mediabeheerder Niveau 4 - bbl, bol

Technisch specialist die graag computers en netwerken onderzoekt

architectuur netwerken

Servers, hardware en besturingssystemen, daar wil je alles over weten. En ook over netwerken. Je bent benieuwd hoe het grote bedrijfsnetwerk en ook internet opgezet is. Je vindt het leuk om gebruikers over de hele wereld te verbinden. En om alles onder controle te hebben. Hackers krijgen bij jou geen kans.

Jouw toekomst

Wat houdt het beroep in?

Als netwerk- en mediabeheerder zorg je voor ontwerp en opzet van een netwerk. En voor beheer, onderhoud en beveiliging ervan. Dat is meestal een klein tot middelgroot netwerk.

Waar kun je werken?
 • ICT-afdeling van een bedrijf
 • bedrijf gespecialiseerd in ICT

De opleiding

Van brede opleiding tot specialisatie
Deze opleiding is onderdeel van de richting ICT & Mediabeheer. In de basisfase ontwikkel je kennis op het gebied van ICT-beheer en Netwerk- en mediabeheer.

Na de basisfase kies je je specialisatie:

 • Netwerk- en mediabeheer
 • ICT beheerder

De opleiding Netwerk- en mediabeheer wordt aangeboden als Bol-opleiding. Je gaat naar school en loopt stage. Je leert alle technieken en vaardigheden die je nodig hebt om een professionele netwerk- en mediabeheerder te worden.

Naast vaktechnische ontwikkeling wordt binnen de opleiding ook veel aandacht besteed aan persoonlijke ontwikkeling. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw, maar ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst!

De opleidingsduur is afhankelijk van inzet, aanleg, motivatie en eerder opgedane ervaring.

Je leert praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door eerst te doen. Je bent dan ook een groot deel van je opleiding op de werkvloer via stage, leerbedrijven, werkplaatsen of de praktijkroute.

Je verdiept je in het vak tijdens workshops en lessen op school. Je gebruikt verschillende bronnen om je product op te leveren.
Onderdeel van de opleiding is het samenstellen van een portfolio, waarmee je kunt laten zien wat je hebt gedaan en wat je in je mars hebt.

Samen met je studieloopbaanbegeleider (SLB-er) kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen, zodanig dat je aan het eind van je traject voldoet aan de eisen voor het mbo-diploma.

Stage
Verspreid over de hele opleiding breng je minstens 30% van je tijd door in een bedrijf. Onder begeleiding van je stagebegeleider leer je hoe het er in het bedrijfsleven aan toegaat. Tijdens je stage leer je ook je eigen kwaliteiten en grenzen kennen. Zo ben je in staat om voor je verdere carrière de beste keuzes te maken.

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Persoonlijke ontwikkeling
Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Samenwerken, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst. 

Vakgerichte ontwikkeling

 • Ontwikkelen en beheren van informatiesystemen
 • Opzetten van netwerkarchitectuur
 • Opzetten van een cluster, segmenteren netwerken
 • Onderhouden van CMS/Databases
 • Storingen lokaliseren en verhelpen
 • Informatiesystemen beheren en verbeteren
 • Verbindingen, (glas, patchkasten indelen, Redundantie)
 • Cloud networking
 • Security

Tijdens je mbo-opleiding volg je ook keuzedelen. Daarvan is er in ieder geval één gericht op het beroep en één op algemene ontwikkeling. Je kiest deze zelf (in overleg met je coach). Zo bepaal je jouw unieke route en onderscheid je je richting je toekomstige werkgever. Want keuzedelen die je met een voldoende hebt afgerond, komen ook op je mbo-diploma te staan.

Meer informatie over keuzedelen

Om toegelaten te worden tot deze mbo-opleiding moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo heb je een bepaalde (voor)opleiding nodig en moet je meedoen aan de georganiseerde intakeactiviteiten die voor jouw mbo-opleiding gelden.

Minimale toelating:

 • diploma vmbo-k (kader)
 • diploma vmbo-gl (gemend)
 • diploma vmbo-tl (theoretisch)
 • mbo-diploma niveau 3 
 • overgangsbewijs naar havo-4

Na aanmelding nodigen we je uit voor een intakegesprek.

Meer informatie over Toelating en intake

Een deel van jouw mbo-opleiding wordt door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap rechtstreeks aan het Friesland College betaald. Het overige lesgeld en eventuele extra kosten komen voor rekening van de student.

Studenttevredenheid
7,1 landelijk 7,2
Percentage geslaagde studenten
53% landelijk 69%
Doorstroom naar hbo
41% landelijk 42%
Kans op stage
60% landelijk 60%
Kans op werk in jouw vakgebied
40% landelijk 60%
Startsalaris (uurloon)
€ - landelijk € 11,17
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden
landelijk 88%

De opleiding in het kort

Volledige naam
Netwerk- en mediabeheerder
Niveau
Niveau 4
Locatie
FC-Campus, gebouw Triangel, Julianalaan 97, Leeuwarden
Sportstad, Abe Lenstra boulevard 29, Heerenveen
Studieduur
3 jaar
Leerweg
bbl, bol
Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl