Nederlands NT2
Cursus voor volwassenen

Nederlands NT2

Nederlands NT2 B2 - cursus

Cursus Nederlands NT2

Voor iedereen die een andere taal als moedertaal heeft en die graag de Nederlandse taal wil leren om zich in de Nederlandse maatschappij goed te kunnen redden.

Aanmelden!? Wij helpen graag! Bel 088 - 060 22 00 of vul het aanmeldformulier in.

Jouw toekomst met Nederlands NT2

Je komt uit een land dat bij de Europese Unie hoort en je woont of werkt in Nederland. Of je bent ingeburgerd en wilt je taalvaardigheid verbeteren om je kansen op werk te vergroten of je beter kunnen redden op je werk en in de maatschappij. De Nederlandse taal goed kunnen spreken, lezen, schrijven en anderen goed kunnen verstaan is dan erg handig!

In Nederland vind je makkelijker werk, kun je beter meedoen in de samenleving en kun je sneller de weg vinden bij instanties zoals de overheid en zorginstellingen als je de taal spreekt.

Wat willen we samen bereiken?

 • Dat je de Nederlandse taal beter beheerst en zo makkelijker aansluiting vindt in de Nederlandse samenleving
 • Dat je je weg kunt vinden in de Nederlandse maatschappij
 • Dat je in aanmerking kunt komen voor die leuke baan bij een bedrijf waar de voertaal Nederlands is

Wat maakt deze opleiding zo uniek en succesvol?

 • Je krijgt les van ervaren docenten
 • Je gaat praktijk gestuurd leren
 • Je gaat taalstages lopen
 • Je krijgt examentraining
 • De opleiding is maatwerk
 • Friesland College heeft korte lijnen met de mbo, hbo en het bedrijfsleven

Praktische informatie over Nederlands NT2

Voor wie is deze cursus NT2?
Voor iedereen met een andere moedertaal die de Nederlandse taal wil leren of verbeteren. Je moet in bezit zijn van een paspoort uit een land uit de Europese Unie (of uit de Oekra√Įne komen en zijn ingeschreven in de gemeentelijke basisregistratie) of iedereen van buiten de Europese Unie die ingeburgerd is.

Wat heb je nodig?
Als je aan NT2 wilt deelnemen heb je werkboeken en een computer met internet nodig.

Wanneer kan je beginnen?
Tijdens je intakegesprek bespreken we wanneer je naar verwachting in kan stromen in een passende lesgroep.

Meer weten?
Wil je meer weten over de cursus Nederlandse taal NT2? Bel gerust op werkdagen tussen 8.30 en 16.00 met 088 - 060 22 00. Onze collega's leggen je alles uit wat je moet weten.

Praktische informatie

Hoe leer je?

Je werkt individueel maar ook in groepsverband. Je oefent met opdrachten en maakt proefexamens. Het volgen van een taalstage kan een onderdeel zijn van het lesprogramma.

Tijdens het intakegesprek kijken we samen met jou wanneer je lessen kunt volgen, hoeveel uren per week je lessen zult hebben en hoe lang naar verwachting jouw individuele opleidingstraject zal duren.

Wat leer je?

In de lessen is aandacht voor: grammatica, idioom, spelling, lezen, spreken, luisteren, eventueel examentraining en praktijk gestuurd leren.

Keuzedelen

Samen met jou wordt een individueel opleidingstraject uitgezet. Friesland College examineert zelf op B1 en B2 trajecten. Maar je kunt ook kiezen om het Staatsexamen NT2 te doen. Dit gaat altijd via het DUO en moet apart aan het DUO betaald worden. Het NT2 examen bestaat uit vier onderdelen:

 • Schrijven
 • Lezen
 • Spreken
 • Luisteren

Doorleren

Wanneer jij na het NT2 traject wilt beginnen aan een vervolgopleiding van jouw keuze, kunnen wij je helpen bij je keuze.

Examens afgerond op B1 niveau zijn geschikt voor jou als je vakgericht werk wilt doen, of bijvoorbeeld een mbo-opleiding wilt volgen.
Examens afgerond op B2 niveau zijn het minimale voor jou als je werk of studie op hbo- of universitair niveau wilt doen.

Een mbo-opleiding volgen bij het Friesland College

Als je een mbo opleiding wilt gaan volgen dan kun je ook kiezen voor de Entree voor anderstaligen. In deze opleiding is ook veel aandacht voor de Nederlandse taal en wordt je voorbereid op een mbo opleiding die past bij jouw doelen.

Lees hier alle informatie over de opleiding Entree voor anderstaligen.

Toelating en intake

Als je aan NT2 wilt deelnemen moet je gemotiveerd zijn en een actieve houding hebben. Het NT2 traject duurt +/- 18 maanden en vergt ook zelfstudie.

Aangemeld, en dan?

Na ontvangst van je aanmelding nodigen wij je uit voor een intakegesprek. We kijken dan samen of je aan de toelatingseisen voldoet, wat je toekomstplannen en mogelijkheden zijn en of een NT2 traject de best passende opleiding voor je is.

Kosten

Tijdens het intakegesprek wordt bekeken wat jouw leertraject zal kosten. In veel gevallen is je leertraject gratis.

Deel deze pagina via

Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl