Je speelt muziek, je componeert muziek, je bent muziek. Je geniet van (eigen) improvisaties en solo’s. En je vindt het fantastisch om samen met anderen muziek naar een hoger niveau te spelen. Voor professionele muzikanten is muziek maken meer dan een hobby. Het is een passie die pas stopt als de laatste noot gespeeld is. En dat is vaak diep in de nacht.
D’Drive en Neushoorn: samen een inspirerende broedplaats voor creatief talent
Neushoorn is ’s avonds een bruisend cultureel centrum en overdag een school voor de richting Podiumkunsten, Productie & Events. Want dan zijn de zalen, oefenruimtes, productieruimtes, gangen en lokalen het domein van onze mbo-studenten.
Als muzikant ben je dagelijks bezig met het bedenken en voorbereiden van optredens en opdrachten. Met een eigen aanpak en stijl werk je zelfstandig en voor verschillende opdrachtgevers. Dat doe je vaak in verschillende situaties en op onregelmatige tijden. Veel muzikanten geven ook workshops en coachen bands, bijvoorbeeld op (muziek)scholen. Je werkt freelance en bent dus zelf verantwoordelijk voor je omzet.
Na de opleiding kun je aan het werk als artiest of als freelancer in bijvoorbeeld opnamestudio's of mediaproductie bedrijven voor Radio, TV, websites of games.
De opleiding Muzikant wordt aangeboden via de BOL-leerweg. Je gaat naar school en loopt stage. De opleiding duurt 3 jaar en wordt gegeven op niveau 4.
Je leert alle technieken en vaardigheden die je nodig hebt om je te ontwikkelen tot professionele muzikant.
Naast vaktechnische ontwikkeling wordt binnen de opleiding ook veel aandacht besteed aan persoonlijke ontwikkeling. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede muzikant, maar ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst!
Voorwaarde voor deze opleiding is dat je al enige ervaring hebt op ten minste één hoofdvakinstrument (gitaar, drums, zang, etc.).
Je leert praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door eerst te doen. Je bent dan ook een groot deel van je opleiding via stage op de werkvloer te vinden.
De opleiding is opgebouwd uit leereenheden rond een bepaald thema. Een leereenheid bestaat doorgaans uit vijf tot tien weken. Je bent dan bezig met steeds nieuwe praktijkopdrachten. Deze opdrachten zijn meestal opgesteld in samenwerking met het regionale bedrijfsleven. De opdrachtgever is daarom meestal een echte klant. Je werkt zelfstandig, maar ook in groepsverband. Dit kan eventueel met studenten van andere opleidingen.
Je verdiept je in het vak tijdens workshops en lessen op school. Je oefent veel in repetitieruimtes en studio's. Zo bepaal je je eigen richting en profiel als muzikant. Je gebruikt verschillende bronnen om je product op te leveren.
Onderdeel van de opleiding is het samenstellen van een portfolio, waarmee je kunt laten zien wat je hebt gedaan en wat je in je mars hebt.
Samen met je studieloopbaanbegeleider kijk je regelmatig terug op wat je al hebt geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen, zodat je aan het eind van je traject voldoet aan de eisen voor het mbo-diploma.
In het eerste en tweede jaar loop je 1 dag per week stage. In het derde jaar 2 dagen. Je doet praktijkervaring op bij verschillende bedrijven uit het werkveld.
Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland CollegeJe besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Je leert samenwerken, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst.
Tijdens de opleiding ben je vooral bezig met het zelf maken van producties en het spelen in bands. We besteden veel aandacht aan componeren, samenstellen van een breed repertoire, oefenen en de uiteindelijke performance.
Als artiest ontwikkel je zelf activiteiten buiten de school. Die tellen mee voor je portfolio en beoordeling.
Bij voldoende studieresultaten is toelating mogelijk op de volgende hbo-opleidingen:
In je laatste jaar kun je je hierop voorbereiden.
Een greep uit de keuzedelen die je tijdens de opleiding kunt kiezen:
Als je je wilt inschrijven voor de opleiding Muzikant uitvoerend nodigen we je uit voor een auditie. De opdrachten ter voorbereiding vind je als bijlage bij de uitnodiging.
In verband met het aantal beschikbare stageplaatsen en de kansen op de arbeidsmarkt geldt voor de opleiding Muzikant uitvoerend een numerus fixus. Dat betekent dat we elk studiejaar maximaal 32 nieuwe studenten voor deze opleiding inschrijven. De intakeprocedure voor de opleiding Muzikant uitvoerend wijkt daarom af van andere intakeprocedures binnen het Friesland College.
Na aanmelding word je uitgenodigd voor een auditie. Hierna worden de beschikbare plekken verloot onder de geschikte kandidaten.
Bekijk hier de volledige intakeprocedure en toelatingseisen van de opleiding Muzikant uitvoerend.
Meer algemene informatie over toelatingStudie in Cijfers geeft objectieve informatie over deze opleiding en de kansen van deze opleiding op de arbeidsmarkt, daarnaast vergelijkt het de opleiding met de landelijke cijfers.
Bekijk de Studie in Cijfers van deze opleiding >