Friesland College Friesland College Friesland College
Muzikant sounddesign

Muzikant sounddesign

Muzikant sounddesign

Muzikant sounddesign Niveau 4 - bol

Werk jij straks mee aan de grootste hits?

De mbo-opleiding Muzikant sounddesign is voor iedereen die muziek produceert. Beatmakers, DJ’s, elektronische artiesten en producers van eigen muziek, muziek voor anderen of muziek voor media zoals film, tv, games en reclame. Je leert ook geluidseffecten maken en geluidjes voor smartphones en andere elektrische apparatuur.

Als producer en sounddesigner werk je zelfstandig, maak je lange dagen en ga je tot het uiterste om een perfect klinkend product te leveren. Bij Muzikant sounddesign leer je de technieken en vaardigheden die je nodig hebt om als professionele producer aan de slag te gaan.

Muzikant sounddesign is een 3-jarige bol-opleiding op niveau 4.

Jouw toekomst

Wat houdt het beroep in?
 • Elke dag bezig met muziek en geluid
 • Leren zakelijk om te gaan met je producties
 • Leren componeren, arrangeren, editen, mixen en masteren
 • Veel praktijk: leren door te doen
 • Naar school in Neushoorn: overal creativiteit om je heen
Waar kun je werken?

De entertainmentindustrie is één van de grootste sectoren van de Nederlandse economie. Vrijwel alle media zijn aan geluid gekoppeld, en dat wordt verzorgd door producers en sound designers. Er is dus volop werk, maar ook stevige concurrentie.

Je werkt vaak in opdracht van anderen, bijvoorbeeld in een studio of een mediaproductiebedrijf. Veel producers zijn zelfstandig, sommigen werken in loondienst. De (thuis)studio is je dagelijkse werkplek, maar veel studenten zijn ook live-artiesten en DJ’s.

Je bent na de opleiding klaar om door te studeren of om te beginnen aan alle vormen van muziek en geluidsproductie. Als het meezit ben je straks te horen op YouTube, Spotify, Netflix en nog veel meer. De muziek van sommige oud-studenten is al over de hele wereld te horen.

Praktische informatie

Je bent creatief: dat is de eerste stap. Je leert tijdens de opleiding hoe je die creativiteit het beste kunt inzetten. Je werkt aan de skills die je in de praktijk nodig hebt. Je bent kritisch op jezelf en je werkt elke dag om beter te worden in je vak. Dus naast creativiteit heb je ook kennis en doorzettingsvermogen nodig om je doelen als producer te bereiken.

Bol-opleiding: school en stage combineren

De mbo-opleiding Muzikant sounddesign is een bol-opleiding. Dat betekent een combinatie van school en stage.

Hoe leer je?

De opleiding is opgebouwd uit zogenaamde leereenheden. Een leereenheid duurt 5 weken en gaat over 1 bepaald thema. Binnen dat thema doe je allerlei praktijkopdrachten. Soms zelfstandig, soms in een groep. Je krijgt bijvoorbeeld een leereenheid produceren, workshops geven, performance en management.

Tijdens een leereenheid volg je lessen en workshops op school. Ondertussen bouw je aan een portfolio met producties, zodat je aan het eind van de opleiding kunt laten zien wat je hebt gedaan en wat je kunt. Samen met je studieloopbaanbegeleider kijk je regelmatig naar wat je hebt geleerd en wat je nog moet leren, zodat je niet alleen je mbo-diploma haalt, maar ook in staat bent om na de opleiding te blijven leren en ontwikkelen.

Je stage is om praktijkervaring op te doen, routine te krijgen in je vak, en om je professionele netwerk op te bouwen. In het eerste jaar loop je stage in een blok van 10 weken. In jaar 2 en jaar 3 is het 2 tot 3 dagen per week.

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Wat leer je?

Een topproducer heeft vanzelfsprekend enorm veel kennis en vaardigheden in huis en veel praktijkervaring. Maar er komt ook meer bij kijken:

Persoonlijke ontwikkeling

Samenwerken, goed communiceren, initiatief nemen, flexibel inspelen op allerlei situaties: dit heb je allemaal nodig om je werk goed te kunnen doen. Daarom besteden we hier tijdens je opleiding veel aandacht aan.

Over het beroep

De meeste tijd besteed je natuurlijk aan het beroep: 

 • Componeren, arrangeren en inspelen van producties voor jezelf of anderen
 • Het maken van muziek en geluidseffecten voor films, reclamespots, games en audioboeken en het opnemen van voice-overs
 • Opnametechnieken met gebruik van muzieksoftware, randapparatuur en microfoons
 • Synthese en Sampling
 • Mixen en Masteren voor streaming, cd, dvd, mp3, radio en tv
 • Het geven van workshops over muziek en muziekproductie
 • Opbouwen en onderhouden van netwerken, zakendoen, promotie

Algemene vakken

Je volgt ook wat algemene vakken:

 • Nederlands
 • Rekenen
 • Loopbaan en Burgerschap
 • Engels

Keuzedelen

Tijdens je mbo-opleiding volg je ook keuzedelen. Daarvan is er in ieder geval één gericht op het beroep en één op algemene ontwikkeling. Je kiest deze zelf (in overleg met je coach). Zo bepaal je jouw unieke route en onderscheid je je richting je toekomstige werkgever. Want keuzedelen die je met een voldoende hebt afgerond, komen ook op je mbo-diploma te staan.

Tijdens deze niveau 4-opleiding volg je ook minimaal 2 keuzedelen: 1 die met het beroep te maken heeft en 1 die over je algemene ontwikkeling gaat. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit:

 • Audio-opname
 • Audio-nabewerking en -mixage
 • Acteren
 • Acteren en bewegen op het podium

De resultaten van de keuzedelen tellen mee voor je diploma.

Meer informatie over keuzedelen

Doorleren

Heb je je diploma Muzikant sounddesign binnen? Dan kun je doorstuderen aan verschillende hbo-opleidingen:

 • Artez Conservatorium
 • HKU
 • Academie voor Popcultuur
 • Rockacademie Tilburg
 • Leisure Management NHL/Stenden

Toelating

Om toegelaten te worden tot deze mbo-opleiding moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.

Je kan je aanmelden voor de opleiding Muzikant sounddesign met 1 van de volgende vooropleidingen:

 • Diploma vmbo kader of theoretische leerweg
 • Overgangsbewijs van 3 naar 4 havo
 • Diploma mbo-niveau 3

Maximaal 32 plekken beschikbaar

Heb je de juiste vooropleiding gevolgd, dan word je uitgenodigd voor een auditie. Dat is nodig omdat we maximaal 32 studenten voor deze opleiding en de opleiding Muzikant uitvoerend kunnen inschrijven. We gebruiken de audities om te zien wie de grootste kans maakt om de opleiding succesvol af te ronden en werk te vinden in het vakgebied. In de uitnodiging voor de auditie staat wat we precies van je verwachten.  

Meer informatie over toelating

Kosten

Een deel van je opleiding wordt door de overheid betaald, maar je moet soms ook dingen zelf betalen. We hebben alle informatie over de kosten van je opleiding verzameld.

Je hebt een goede laptop nodig om de vaak zware software te kunnen draaien. Dit kost je rond de € 1500,-.

Meer informatie over opleidingskosten

Studie in cijfers

Wil je weten wat je kansen op de arbeidsmarkt zijn en wat anderen van deze opleiding Muzikant sounddesign vinden? Bekijk dan de objectieve informatie over deze opleiding van de samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven.

Bekijk de Studie in Cijfers van deze opleiding

Deel deze pagina via

Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl