Online Open Week 1 t/m 4 november 2021

Info & aanmelden online infoweek
Friesland College Friesland College Friesland College

Online Open Week 1 t/m 4 november 2021

Info & aanmelden online infoweek
Sounddesign

Sounddesign

Sounddesign 4 - BOL

Jouw muzikale creatie

Je gebruikt je creativiteit en ideeën om de muziek en geluidseffecten voor de toekomst te maken.

LET OP: De opleiding Muzikant Uitvoerend/Muzikant Sound Design is vol. Als je je inschrijft, kom je op de wachtlijst te staan en nemen we contact met je op. Wellicht is de opleiding Event Producer of Podium- en Evenemententechniek iets voor jou. Wil je liever een gesprek met een van onze loopbaanadviseurs? Maak dan hier een afspraak.

Jouw muzikale creaties zijn overtuigend en klinken naar meer. Je bent zelf artiest (DJ) of je produceert muziek voor andere artiesten. Je werkt in of voor een muziekstudio. Je bent sound engineer: je plaatst microfoons en regelt de audiotechniek. Je levert een professioneel eindproduct af door opnames te editen, mixen en te masteren. Je leert componeren en arrangeren voor o.a. films, jingles, commercials en gamemuziek. Je ontwikkelt jezelf in het produceren van bijv. Hiphop, R&B of Dance producties. Je beheerst het hele proces van muziekproductie tot in de puntjes.

D’Drive en Neushoorn: samen een inspirerende broedplaats voor creatief talent
Neushoorn is ’s avonds een bruisend cultureel centrum en overdag een school voor de richting Podiumkunsten, Productie & Events. Want dan zijn de zalen, oefenruimtes, productieruimtes, gangen en lokalen het domein van onze mbo-studenten.

Jouw toekomst

Wat houdt het beroep in?

Als sounddesigner/producer werk je vaak in opdracht van anderen. Dat betekent dat je te maken krijgt met deadlines. Je hebt geen ‘9 tot 5’- mentaliteit, je bent bereid om heel hard te werken, desnoods tot in de kleine uurtjes om de klus op tijd af te krijgen.

Waar kun je werken?

Na de opleiding kun je aan het werk als artiest of als freelancer in bijvoorbeeld opnamestudio's of mediaproductie bedrijven voor Radio, TV, websites of games.

Praktische informatie

De opleiding Muzikant Sounddesign wordt aangeboden via de BOL-leerweg. Je gaat naar school en loopt stage. De opleiding duurt 3 jaar en wordt gegeven op niveau 4. Je leert alle technieken en vaardigheden die je nodig hebt om je te ontwikkelen tot een professioneel sounddesigner en producer.

Naast vaktechnische ontwikkeling wordt binnen de opleiding ook veel aandacht besteed aan persoonlijke ontwikkeling. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede sounddesigner, maar ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst!

Let op
Op dit moment is het maximaal aantal nieuw ingeschreven studenten bereikt. De opleiding zit nu vol en er vinden daarom ook geen audities meer plaats. Aanmelden voor dit schooljaar is niet meer mogelijk, aanmelden voor het schooljaar 2021-2022 wel.

Hoe leer je?

Je leert praktijk gestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door eerst te doen. Je bent dan ook een groot deel van je opleiding via stage op de werkvloer te vinden.

Leereenheden
De opleiding is opgebouwd uit ‘leereenheden’ rond een bepaald thema. Een leereenheid duurt doorgaans 5 weken. Je bent dan bezig met steeds nieuwe praktijkopdrachten. Deze opdrachten zijn veelal opgesteld in samenwerking met het regionale bedrijfsleven. De opdrachtgever is daarom ook vaak een echte klant! Voorbeelden van leereenheden zijn: Produceren, Workshops Geven, Performance en Management.

Je werkt hierin zelfstandig maar ook in groepsverband, eventueel met andere opleidingen. Je verdiept je in het vak tijdens de workshops en lessen op school. Je gebruikt verschillende bronnen om je product te maken. Onderdeel van de opleiding is het samenstellen van een portfolio, waarmee je kunt laten zien wat je hebt gedaan en wat je in je mars hebt.

Begeleiding
Samen met je studieloopbaanbegeleider kijk je regelmatig terug op wat je al hebt geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen, zodat je aan het eind van je traject voldoet aan de eisen voor het mbo-diploma.

Stage (BPV)
Tijdens je studie is het belangrijk om praktijkervaring op te doen door bij verschillende bedrijven uit het werkveld stage te gaan lopen.

 • 1e studiejaar - 10 weken blokstage
 • 2e studiejaar – 2 dagen per week
 • 3e studiejaar – 3 dagen per week
Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Wat leer je?

Persoonlijke ontwikkeling
Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Je leert samenwerken, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst.

Vakspecifieke ontwikkeling
Tijdens de opleiding richt je je op het produceren van muziek, op opnametechnieken en het (na)bewerken van audio.

Je krijgt beroepsgerichte onderdelen, zoals:

 • Componeren, arrangeren en inspelen van je eigen producties.
 • Het maken van muziek, foley en geluidseffecten voor films, reclamespots en andere mediaproducten zoals games en audioboeken.
 • Opnametechnieken met gebruik van muzieksoftware, randapparatuur en microfoons.
 • Produceren van muziek in uiteenlopende muziekstijlen.
 • Mixen en masteren voor streaming, CD, DVD, mp3, radio en TV.
 • Het geven van workshops binnen jouw vakgebied.
 • Opbouwen en onderhouden van netwerken.

Algemene vakken

 • Nederlands
 • Rekenen
 • Engels
 • Loopbaan en Burgerschap

Keuzedelen

Een greep uit de keuzedelen die je tijdens de opleiding kunt kiezen:
Audio opname, Audio nabewerking en mixage, Acteren en Bewegen op het podium.

Meer informatie over keuzedelen

Doorleren

Je kunt verder studeren aan verschillende HBO-opleidingen zoals: 

 • Artez Conservatorium
 • HKU
 • Academie voor Popcultuur
 • Rockacademie Tilburg
 • Leisure Management NHL/Stenden

Toelating

Om toegelaten te worden tot deze mbo-opleiding moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.

Als je je inschrijft voor de opleiding Muzikant Sounddesign, word je uitgenodigd voor een auditie. De opdrachten ter voorbereiding van de auditie vind je als bijlage bij de uitnodiging.

Maximaal 32 plaatsen beschikbaar
In verband met het aantal beschikbare stageplaatsen en de kansen op de arbeidsmarkt geldt voor de opleiding Muzikant uitvoerend en Muzikant sounddesign een numerus fixus. Dat betekent dat we elk studiejaar maximaal 32 nieuwe studenten voor deze twee opleidingen inschrijven.

De intakeprocedure voor de opleiding Muzikant Sounddesign wijkt daarom af van andere intakeprocedures binnen het Friesland College.

Auditie

 • woensdag 17 februari 2021
 • woensdag 24 maart 2021
 • woensdag 21 april 2021
 • woensdag 26 mei 2021
Meer informatie over toelating

Kosten

Een deel van je opleiding wordt door de overheid betaald, maar je moet soms ook dingen zelf betalen. We hebben alle informatie over de kosten van je opleiding verzameld.

Meer informatie over opleidingskosten

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft objectieve informatie over deze opleiding en de kansen van deze opleiding op de arbeidsmarkt, daarnaast vergelijkt het de opleiding met de landelijke cijfers.

Bekijk de Studie in Cijfers van deze opleiding >

Deel deze pagina via

Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl