Monteur werktuigkundige installaties (installatietechniek)

Monteur werktuigkundige installaties (installatietechniek)

Monteur werktuigkundige installaties (installatietechniek) 2 - BBL, BOL

Alle installaties in woningen en gebouwen

Installatietechniek is overal om je heen, ook al zie je het vaak niet. Het zit in woningen en gebouwen. Zonder Installatietechniek kun je geen koud en/of warm water hebben, geen centrale verwarming, geen ventilatie, geen gasfornuis, geen afvoer in je douche of toilet en zelfs geen waterdicht dak. Installatietechniek heeft dus eigenlijk alles te maken met wat is aangesloten op leidingen waardoor water of gas stroomt.

Monteur werktuigkundige installaties in het kort

Wat houdt het beroep in?

Als monteur werktuigkundige installaties heb je alles te maken met wat is aangesloten op leidingen waardoor water, lucht of gas stroomt. Je zorgt voor de juiste verbindingen tussen toestellen en leidingen. Je weet alles van het installeren en repareren van dakbedekkingen, goten en regenpijpen. Je installeert eenvoudige installaties en onderdelen daarvan. Dit doe je onder begeleiding van ervaren monteurs. Ook verzorg je het onderhoud. Je werkt meestal bij de mensen thuis of in nieuwbouwprojecten. Ook kan je werken aan grotere projecten, zoals het installeren van systemen die het klimaat regelen in grote openbare gebouwen, zoals ziekenhuizen, kantoren en scholen.

Waar kun je werken?

Als monteur werktuigkundige installaties kan je werk vinden bij installatiebedrijven die installaties voor verwarming, sanitair en ventilatie aanleggen en onderhouden.

 

 

Monteur werktuigkundige installaties in de praktijk

Je leert om kwalitatief goed werk af te leveren dat voldoet aan de eisen en wensen van de klant. Daarnaast ontwikkel je alle technische vaardigheden die je als monteur werktuigkundige installatietechniek nodig hebt.

Binnen de opleiding werk je met een trajectmap. Daarin zijn alle algemene, technische en stageopdrachten duidelijk omschreven.

De opleiding bieden we aan in de beroepsopleidende leerweg (bol, school en stage) en de beroepsbegeleidende leerweg (bbl, werken en leren).

Praktische informatie

Hoe leer je?

Je leert praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door eerst te doen. Je bent dan ook een groot deel van je opleiding op de werkvloer of in de werkplaats te vinden.

Samen met je studieloopbaanbegeleider kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen. Zo voldoe je aan het eind van je traject aan de eisen voor het mbo-diploma.

Binnen de opleiding werk je met een trajectmap. Daarin zijn alle algemene, technische en stageopdrachten duidelijk omschreven.

Bol (school en stage)

In de eerste weken leer je de nodige basisvaardigheden. Daarna ga je drie dagen per week leren in de praktijk bij verschillende bedrijven. Vanuit deze bedrijven krijg je een leermeester toegewezen.

Je verdiept je in het vak tijdens workshops en lessen op school. Die volg je samen met studenten van de opleidingen Servicemedewerker, Timmeren en Elektrotechniek. Je leert zo de nodige vaardigheden in jouw vakrichting en maakt ondertussen ook kennis met andere vakgebieden in de installatietechniek en de bouw.

Je kunt het gehele jaar instromen en ook overstappen naar het bbl-traject (werken en leren) wanneer je bij een erkend leerbedrijf gaat werken.

Bbl (werken en leren)

Heb je al een baan in deze richting of wil je liever meteen aan het werk en toch leren? Dan kun je de opleiding volgen via de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Je bent dan minimaal 24 uren aan het werk bij een erkend leerbedrijf. Vanuit het bedrijf krijg je een leermeester toegewezen. Daarnaast ga je een hele dag (vrijdag) of twee avonden (dinsdag en woensdag) naar school.

Je werk is de praktijkplek voor je opleiding, je voert er ook je praktijkopdrachten uit. Je leert praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door eerst te doen.

Je kunt het hele jaar instromen.

Versneld traject op maat

Heb je al ervaring of ben je werkzaam in de installatietechniek? Dan kunnen we in overleg met je een op maat gemaakt traject voor jou samenstellen. Je kunt dan het diploma mogelijk versneld behalen.

Hoe regel ik een bbl-opleiding?

Kom je net van de middelbare school, dan kan het Friesland College je helpen bij het zoeken naar een passend leerbedrijf. Vraag hiernaar tijdens de intake. Als je al een baan hebt en meer wilt leren, dan kun je in overleg met je werkgever op zoek naar een passende opleiding. Het bedrijf waar je werkt moet wel een erkend leerbedrijf zijn.

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Wat leer je?

Persoonlijke ontwikkeling

Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Je leert samenwerken, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw. Je bent ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst.

Vakspecifieke ontwikkeling

In deze opleiding leer je de technische kenmerken en toepassingen van verschillende installatietechnieken kennen en toepassen. Ook zitten nieuwe duurzame en innovatieve technieken in het opleidingsaanbod.

Beroepsgerichte onderwerpen

Tijdens de opleiding komen onder andere aan bod aanleggen, inregelen, afregelen, testen en wijzigen van:

  • sanitaire installaties
  • ventilatiesystemen
  • verwarmingsinstallaties
  • waterinstallaties
  • innovatieve duurzame installaties

Je leert ook alles over regelgeving en veiligheid. Je rondt je opleiding af door een ‘proeve van bekwaamheid’ af te leggen op school of in het bedrijf waar je werkt.

Algemene vakken

  • Nederlands
  • rekenen
  • Loopbaan en Burgerschap.

Keuzedelen

We bieden de volgende keuzedelen aan:

  • Arbo, kwaliteit en bedrijfshulpverlening
  • Blijvend fit
  • Digitale vaardigheden
  • Duurzaamheid in je beroep
  • Inspelen op innovaties in je vakgebied
  • Oriëntatie op ondernemen
  • Ondernemend gedrag
Meer informatie over keuzedelen

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft objectieve informatie over deze opleiding en de kansen van deze opleiding op de arbeidsmarkt, daarnaast vergelijkt het de opleiding met de landelijke cijfers.

Bekijk de Studie in Cijfers van deze opleiding >

Deel deze pagina via

Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl