Friesland College Friesland College Friesland College

Monteur werktuigkundige installaties

Niveau 2 - bbl, bol

Monteur werktuigkundige installaties Niveau 2 - bbl, bol

Alle installaties in woningen en gebouwen

Als installatiemonteur ben je onmisbaar in het aanleggen en onderhouden van huishoudelijke- verwarming en sanitaire installaties zoals warmtepompen, zonnecollectoren, badkamers en keukens etc. Zonder jouw inspanningen kunnen mensen niet van het comfort genieten wat tegenwoordig zo gewoon is.

Jouw toekomst

Wat houdt het beroep in?

Je werkzaamheden kunnen bestaan uit het aanleggen van nieuwe duurzame installaties en het aanpassen en onderhouden van bestaande installaties. Je werkt onder begeleiding van je collega’s.

Waar kun je werken?

Als monteur werktuigkundige installaties kan je werk vinden in installatiebedrijven die installaties voor verwarming, sanitair en ventilatie aanleggen en onderhouden.

De opleiding

Je leert om kwalitatief goed werk af te leveren dat voldoet aan de eisen en wensen van de klant. Daarnaast ontwikkel je alle technische vaardigheden die je als monteur werktuigkundige installatietechniek nodig hebt.

Binnen de opleiding werk je met een trajectmap. Daarin zijn alle algemene, technische en stageopdrachten duidelijk omschreven.

De opleiding bieden we aan in de beroepsopleidende leerweg (bol, school en stage) en de beroepsbegeleidende leerweg (bbl, werken en leren).

Je leert praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door eerst te doen. Je bent dan ook een groot deel van je opleiding op de werkvloer of in de werkplaats te vinden.

Samen met je studieloopbaanbegeleider kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen. Zo voldoe je aan het eind van je traject aan de eisen voor het mbo-diploma.

Binnen de opleiding werk je met een trajectmap. Daarin zijn alle algemene, technische en stageopdrachten duidelijk omschreven.

Bol

Bij een bol-opleiding ga je naar school en loop je stage.

In de eerste weken leer je de nodige basisvaardigheden. Daarna ga je drie dagen per week leren in de praktijk bij verschillende bedrijven. Vanuit deze bedrijven krijg je een leermeester toegewezen.

Je verdiept je in het vak tijdens workshops en lessen op school. Die volg je samen met studenten van de opleidingen Servicemedewerker, Timmeren en Elektrotechniek. Je leert zo de nodige vaardigheden in jouw vakrichting en maakt ondertussen ook kennis met andere vakgebieden in de installatietechniek en de bouw.

Je kunt het gehele jaar instromen en ook overstappen naar het bbl-traject (werken en leren) wanneer je bij een erkend leerbedrijf gaat werken.

Bbl

Bbl (beroepsbegeleidende leerweg) staat voor werken en leren.

Heb je al een baan in deze richting of wil je liever meteen aan het werk en toch leren? Dan kun je de opleiding volgen via de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Je bent dan minimaal 32 uren aan het werk bij een erkend leerbedrijf. Vanuit het bedrijf krijg je een leermeester toegewezen. Daarnaast ga je op vrijdag, dinsdag en/of woensdagavond naar school.

Je werk is de praktijkplek voor je opleiding, je voert er ook je praktijkopdrachten uit. Je leert praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door eerst te doen.

Versneld traject op maat
Heb je al ervaring of ben je werkzaam in de installatietechniek? Dan kunnen we in overleg met je een op maat gemaakt traject voor jou samenstellen. Je kunt dan het diploma mogelijk versneld behalen.

Hoe regel ik een bbl-opleiding?
Kom je net van de middelbare school, dan kan het Friesland College je helpen bij het zoeken naar een passend leerbedrijf. Vraag hiernaar tijdens de intake. Als je al een baan hebt en meer wilt leren, dan kun je in overleg met je werkgever op zoek naar een passende opleiding. Het bedrijf waar je werkt moet wel een erkend leerbedrijf zijn.

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Persoonlijke ontwikkeling
Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Je leert samenwerken, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw. Je bent ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst.

Vakspecifieke ontwikkeling
In deze opleiding leer je de technische kenmerken en toepassingen van verschillende installatietechnieken kennen en toepassen. Ook zitten nieuwe duurzame en innovatieve technieken in het opleidingsaanbod.

Beroepsgerichte onderwerpen
Tijdens de opleiding komen onder andere aan bod aanleggen, instellen, afregelen, onderhouden en wijzigen van:

 • sanitaire installaties
 • ventilatiesystemen
 • verwarmingsinstallaties
 • waterinstallaties. 

Je leert ook alles over regelgeving en veiligheid. Je rondt je opleiding af door een ‘proeve van bekwaamheid’ af te leggen op school of in het bedrijf waar je werkt.

Algemene vakken

 • Nederlands
 • rekenen
 • Loopbaan en Burgerschap.

Tijdens je mbo-opleiding volg je ook keuzedelen. Daarvan is er in ieder geval één gericht op het beroep en één op algemene ontwikkeling. Je kiest deze zelf (in overleg met je coach). Zo bepaal je jouw unieke route en onderscheid je je richting je toekomstige werkgever. Want keuzedelen die je met een voldoende hebt afgerond, komen ook op je mbo-diploma te staan.

We bieden de volgende keuzedelen aan:

 • Arbo, kwaliteit en bedrijfshulpverlening
 • Blijvend fit
 • Digitale vaardigheden
 • Duurzaamheid in je beroep
 • Inspelen op innovaties in je vakgebied
 • Oriëntatie op ondernemen
 • Ondernemend gedrag
Meer informatie over keuzedelen

Eerste monteur werktuigkundige installaties, mbo-niveau 3

Om toegelaten te worden tot deze mbo-opleiding moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo heb je een bepaalde (voor)opleiding nodig en moet je meedoen aan de georganiseerde intakeactiviteiten die voor jouw mbo-opleiding gelden.

 • vmbo-b
 • mbo-niveau 1
Meer informatie over Toelating en intake

Een deel van jouw mbo-opleiding wordt door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap rechtstreeks aan het Friesland College betaald. Het overige lesgeld en eventuele extra kosten komen voor rekening van de student.

Studenttevredenheid
- landelijk 7,2
Percentage geslaagde studenten
landelijk 64%
Doorstroom binnen mbo
landelijk 69%
Kans op stage
80% landelijk 100%
Kans op werk in jouw vakgebied
80% landelijk 80%
Startsalaris (uurloon)
€ - landelijk € 8,81
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden
landelijk 84%

De opleiding in het kort

Volledige naam
Monteur werktuigkundige installaties
Niveau
Niveau 2
Locatie
FC-Campus, gebouw Triangel, Julianalaan 97, Leeuwarden
Saturnus 7, Heerenveen
Studieduur
2 jaar
Leerweg
bbl, bol
Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl