Basistechnicus mobiele werktuigen

Basistechnicus mobiele werktuigen

Basistechnicus mobiele werktuigen 2 - BBL, BOL

Van trekkers tot combines en hakselaars

Jij zorgt dat mobiele werktuigen veilg aan de slag kunnen

Als basistechnicus heb je alle basiskennis van mobiele machines. Bijvoorbeeld van trekkers, combines, hakselaars, quads, gazonmaaiers, en golfkarren. En ook van heftrucks, graafmachines en shovels. Je zorgt voor het onderhoud en voert eenvoudige reparaties uit. Daardoor kunnen deze machines zonder storing veilig hun werk doen. Als monteur werk je precies volgens planning en dat doe je nauwkeurig. Wil je nog meer, dan kun je doorgroeien naar allround monteur mobiele werktuigen.

Basistechnicus mobiele werktuigen in het kort

Wat houdt het beroep in?

Als basistechnicus werk je met imposante machines. Je voert reparaties uit aan machines en werktuigen. Je kunt ook veranderingen aan de werktuigen aanbrengen op verschillend gebied. Je bent daarin nauwkeurig en bent niet bang voor vieze handen. Daarnaast test en inspecteert mobiele voertuigen. 

Een basistechnicus mobiele werktuigen heeft een erg gevarieerd vak. Je moet goed in een team van specialisten kunnen werken. Als je op een karwei wordt gestuurd is dat meestal onder begeleiding.

Waar kun je werken?

Je kunt op de volgende werkplekken terechtkomen:

  • landbouwmechanisatiebedrijf
  • grond- en wegenbedrijf
  • tuin- en parkmachinebedrijf
  • machineverhuurbedrijf.

Deze video is afkomstig van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) en geeft een algemene indruk van de praktijk en het werkveld.

Basistechnicus mobiele werktuigen in de praktijk

De opleiding wordt aangeboden via de bol-leerweg (school en stage) en de bbl-leerweg (werken leren). Je leert alle technieken en vaardigheden die je nodig hebt om je te ontwikkelen tot Allround monteur mobiele werktuigen.

Naast vaktechnische ontwikkeling wordt binnen de opleiding ook veel aandacht besteed aan persoonlijke ontwikkeling. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw, maar ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst!

Praktische informatie

Hoe leer je?

Je leert praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door eerst te doen. Je bent dan ook een groot deel van je opleiding via je op de werkvloer te vinden. Vanuit het bedrijf krijg je een leermeester toegewezen.

Je verdiept je in het vak tijdens workshops en lessen op school. Samen met je studieloopbaanbegeleider kijk je regelmatig terug op wat je al hebt geleerd en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen. Zo voldoe je aan het eind van je traject aan de eisen voor het mbo-diploma.

Bol (school en stage)

In de eerste weken leer je de nodige basisvaardigheden. Daarna ga je drie dagen per week leren in de praktijk bij verschillende bedrijven.

De opleiding is opgebouwd uit leereenheden rond een bepaald thema. Een leereenheid bestaat doorgaans uit vijf tot tien weken. Je bent dan bezig met steeds nieuwe praktijkopdrachten. Deze opdrachten hebben we meestal opgesteld in samenwerking met het regionale bedrijfsleven.

Tijdens je opleiding doe je drie dagen per week praktijkervaring op bij verschillende bedrijven. De begeleiding vanuit school vindt plaats door een studieloopbaanbegeleider. Samen met jou stelt deze ook je leertraject vast voor het behalen van je mbo diploma.

Bbl (werken en leren)

Heb je al een baan in deze richting of wil je liever meteen aan het werk en toch leren? Dan kun je de opleiding volgen via de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Je bent dan wekelijks minimaal 20 uur aan het werk bij een erkend leerbedrijf. Vanuit het bedrijf krijg je een leermeester toegewezen. Daarnaast ga je twee dagdelen per week naar school. Dit kan ook op een avond zijn.

Je werk is de praktijkplek voor je opleiding, je voert er ook je praktijkopdrachten uit. Je leert praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door eerst te doen.

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Wat leer je?

Beroepsgerichte onderwerpen 

  • repareren en onderhouden van dieselmotoren, aandrijfsystemen, hydraulische systemen, elektrische/elektronische systemen en transmissiesystemen
  • inspecteren en keuren van machines, installaties en mobiele werktuigen
  • lokaliseren en analyseren van storingen aan machines, installaties en mobiele werktuigen.


Je leert ook hoe jij je goed kunt uitdrukken in de Nederlandse taal. Rekenen ne Engels is ook een belangrijk onderdeel. Deze algemene vakken zitten in de beroepstaken verwerkt en zijn geen aparte vakken meer. Zo leer je op een prettige manier de theorie, terwijl je met de praktijk bezig bent.

Persoonlijke ontwikkeling

Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Je leert samenwerken, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw. Je bent ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst!

Doorleren

Na deze opleiding kun je verder met de opleiding Allround technicus mobiele werktuigen, mbo-niveau 3.

Deel deze pagina via

Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl