Friesland College Friesland College Friesland College

Monteur mechatronica

Monteur mechatronica

Monteur mechatronica Niveau 2 - bbl

Van huishoudelijke installaties tot cv-ketels

Als installatiemonteur ben je onmisbaar

De wereld is niets zonder machinebouw. Zonder machines moeten boeren weer met de hand melken, kun je geen kopieën meer maken en moet je altijd met de trap. Werk jij graag met je handen? Vind je het een uitdaging om apparaten weer aan de praat te krijgen? Dan zijn opleidingen in deze richting iets voor jou. Je bouwt van allemaal verschillende onderdelen een machine. Op basis van tekeningen. Jouw technisch oog en jouw handigheid zorgen ervoor dat de machine gaat werken.

Jouw toekomst

Wat houdt het beroep in?

Als monteur mechatronica maak je deelproducten en bouw je machines en mechatronische producten. Liften moeten stoppen op de juiste etage en zeker niet halverwege. Jij bent degene die deze machines bouwt, bij de klant installeert én zorgt dat ze goed werken.

Er zijn veel verschillende monteurs mechatronica. Bijvoorbeeld operators die eerstelijns onderhoud plegen. Of monteurs die preventief en correctief onderhoud verrichten en storingen moeten verhelpen. Kennis van meerdere disciplines is hierbij noodzakelijk. De monteur weet veel van elektro/elektronica, installatietechniek, besturingstechniek, procestechniek en onderhoudstechniek.

Belangrijk pluspunt is dat de opleiding volledig afgestemd is op de wensen van bedrijven.

Waar kun je werken?

Deze video is afkomstig van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) en geeft een algemene indruk van de praktijk en het werkveld.

Hoe leer je?

Bbl (beroepsbegeleidende leerweg) staat voor werken en leren.

Om deze opleiding te kunnen volgen, heb je een baan bij een bedrijf in de mechatronica nodig. Vanuit het bedrijf krijg je een leermeester toegewezen.

Om de studiedruk te verdelen is de opleiding als een middag-/avondopleiding ingericht. Elke dinsdag volg je lessen van 14.15 uur tot 21.45 uur. De rest van de week ben je aan het werk in het bedrijf waarmee je je leer-/arbeidsovereenkomst hebt. Ervaringen die je in de dagelijkse praktijk opdoet, bepalen de inhoud van het onderwijsprogramma.

Je werk is de praktijkplek voor je opleiding, je voert er ook je praktijkopdrachten uit. Je leert praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door eerst te doen.

Je verdiept je in het vak tijdens workshops en lessen op school. Samen met je studieloopbaanbegeleider kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen. Zo voldoe je aan het eind van je traject aan de eisen voor het mbo-diploma.

Hoe regel ik een bbl-opleiding?
Kom je net van de middelbare school dan kan het Friesland College je helpen bij het zoeken naar een passend leerbedrijf. Vraag hiernaar tijdens de intake. Als je al een baan hebt en meer wilt leren, dan kun je in overleg met je werkgever op zoek naar een passende opleiding. Het bedrijf waar je werkt moet een erkend leerbedrijf zijn.

Versneld traject op maat
Heb je al ervaring of ben je werkzaam in de installatietechniek, metaal of elektrotechniek? Dan kunnen we in overleg met je een op maat gemaakt traject voor jou samenstellen. Je kunt dan het diploma bijvoorbeeld versneld behalen.

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Wat leer je?

Persoonlijke ontwikkeling
Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Je leert samenwerken, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw. Je bent ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst! Vakspecifieke ontwikkeling Je leert de technische kenmerken en toepassingen van verschillende installatietechnieken kennen en toepassen.

Beroepsgerichte onderwerpen
aanleggen, instellen, afregelen, onderhouden en wijzigen van:

  • riolering
  • ventilatiesystemen
  • centrale verwarming
  • gas- en waterinstallaties. 

Je leert ook alles over regelgeving en veiligheid. Je rondt je opleiding af door ‘proeve van bekwaamheid’ af te leggen. Die proeve doe je in het bedrijf waar je werkt.

Traject op maat
Heb je al ervaring of ben je werkzaam in de installatietechniek, metaal of elektrotechniek? Dan kunnen we in overleg met je een op maat gemaakt traject voor jou samenstellen. Je kunt dan het diploma versneld behalen.

Algemene vakken

  • Nederlands
  • rekenen
  • Loopbaan en Burgerschap
  • Engels.

Keuzedelen

Tijdens je mbo-opleiding volg je ook keuzedelen. Daarvan is er in ieder geval één gericht op het beroep en één op algemene ontwikkeling. Je kiest deze zelf (in overleg met je coach). Zo bepaal je jouw unieke route en onderscheid je je richting je toekomstige werkgever. Want keuzedelen die je met een voldoende hebt afgerond, komen ook op je mbo-diploma te staan.

Meer informatie over keuzedelen

Toelating

Om toegelaten te worden tot deze mbo-opleiding moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.

Meer informatie over toelating

Kosten

Een deel van je opleiding wordt door de overheid betaald, maar je moet soms ook dingen zelf betalen. We hebben alle informatie over de kosten van je opleiding verzameld.

Meer informatie over opleidingskosten

Deel deze pagina via

Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl