Middenkaderfunctionaris bouw

Middenkaderfunctionaris bouw

Middenkaderfunctionaris bouw 4 - BOL

Kicken bij de oplevering van een project

Je kunt alle kanten op in de bouw

Van ontwerp tot oplevering. Het hele bouwtraject is jouw verantwoordelijkheid. Je zit er bovenop. Want alles wat je doet, heeft gevolgen. Voor de kosten, planning en oplevering. Je houdt toezicht en je stuurt de mensen op de bouwplaats aan. Je hebt verstand van bouwkunde, duurzame constructies en maken van berekeningen. Je werkt bouwtekeningen uit en je maakt constructieberekeningen en calculaties. Je moet dus veel in huis hebben. Maar wow… Wat een kick als je het project op tijd en volgens afspraak oplevert!

In deze opleiding werken het Friesland College en ROC Friese Poort, vestiging Leeuwarden/Dokkum, met ingang van studiejaar 2022-2023 nauw samen. Het onderwijs in deze opleiding in Leeuwarden vindt vanaf dan plaats in de locatie Anne Wadmanwei van ROC Friese Poort. 

Nieuw in deze opleiding: Smart building

In moderne gebouwen zit steeds meer slimme technologie en ook het bouwproces verandert door nieuwe industriële methoden, duurzame innovaties en digitalisering. Dit 'Smart building' hebben we toegevoegd als nieuw onderdeel in deze opleiding. Zo ben jij straks opgeleid als de bouwer van de toekomst!

Middenkaderfunctionaris bouw in het kort

Wat houdt het beroep in?

Als middenkaderfunctionaris bouw kun je alle kanten op in de bouw. Zo kun je als opzichter werkzaamheden aansturen op een bouwplaats. Bijvoorbeeld bij de bouw van een woonwijk. Je kunt ook bouwkundig tekenaar worden. Dan maak je mooie ontwerpen bij een architectenbureau. Of je gaat aan de slag bij een woningbouwvereniging als medewerker bouw en woningtoezicht.

Wat je ook kiest, je bent altijd bezig met maken van bouwwerken. Je geeft leiding en je neemt zelfstandig beslissingen. Ontwikkelen en toepassen van de nieuwste technologie bij duurzame constructies en energie worden hierbij steeds belangrijker. Hier ligt dan ook een enorme opgave voor aankomende bouwkundigen. Een baan met veel uitdagingen dus!

Waar kun je werken?

Door de grote vraag naar middenkader functionarissen in de bouw kun je al snel aan de slag in de richting van jouw keuze. Je kunt onder andere terecht bij:

 • architectenbureaus: ontwerpen, tekenen en bestekschrijven of als kostendeskundige of opzichter
 • aannemers: als tekenaar, kopersbegeleider, calculator of planner
 • bouwplaatsen: als uitvoerder of werkvoorbereider
 • woningbouwverenigingen: als projectmanager of gebouwenbeheer
 • overheidsinstellingen: als gebouwbeheerder, plantoetser of projectleider

Deze video is afkomstig van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) en geeft een algemene indruk van de praktijk en het werkveld.

Praktische informatie

Hoe leer je?

Bij een bol-opleiding ga je naar school en loop je stage.

Je volgt het grootse deel van je opleiding op school. Een opleidingsjaar is ingedeeld in twee periodes van twintig weken. In het eerste jaar loop je tien weken stage en in het tweede jaar vijftien weken. Vanuit het bedrijf krijg je een leermeester toegewezen.

Je verdiept je in het vak tijdens workshops en lessen op school. Die volg je samen met studenten Servicemedewerker, Elektrotechniek en Installatietechniek. Dit zijn ook de vakmensen die je op de bouwplaats tegenkomt. Je leert de nodige vaardigheden in jouw vakrichting en maakt ondertussen ook kennis met andere vakgebieden.

Je kunt het gehele jaar instromen en ook overstappen naar het bbl-traject (werken en leren) wanneer jij bij een erkend leerbedrijf gaat werken.

Locatie

In deze opleiding werken het Friesland College en ROC Friese Poort, vestiging Leeuwarden/Dokkum, met ingang van studiejaar 2022-2023 nauw samen. Het onderwijs in deze opleiding in Leeuwarden vindt vanaf dan plaats in de locatie Anne Wadmanwei van ROC Friese Poort.

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Wat leer je?

Beroepsgerichte onderwerpen/vakken

 • ontwerpen van constructies en details
 • organiseren en leiden van bouwprojecten
 • adviseren en informeren van klanten en opdrachtgevers
 • inspecteren en controleren van bouwwerken
 • begeleiden van de technische uitvoering
 • verzorgen van informatie over bouwprojecten en het bouwproces
 • maken, controleren en bewaken van begrotingen, offertes en planningen 

Algemene vakken

 • Nederlands
 • rekenen
 • Loopbaan en Burgerschap
 • Engels.

Doorleren

Je kunt doorstromen naar het hbo.

Deel deze pagina via

Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl