Meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer

Meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer

Meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer 2 - BBL, BOL

Jij hebt precies dat timmermansoog!

Als je meubels maakt of (scheeps)interieurs bouwt, werk je aan unieke projecten. Geen opdracht is gelijk. Dit vraagt uiterste precisie. In het ontwerp is rekening gehouden met de wens en de smaak van de klant. En ook met de ruimte waarin een meubel komt te staan en de functie die het heeft. Jij houdt rekening met al deze aspecten. Je kent alle houtsoorten en weet welke je moet kiezen voor de klus. Je bent nauwkeurig, creatief, handig en hebt zowel goed rekenkundig als ruimtelijk inzicht. Jij gaat voor perfectie!

Meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer in het kort

Wat houdt het beroep in?

Als meubelmaker vervaardig je interieurs voor schepen, (luxe) jachten, kantoorpanden en horecagelegenheden, maar ook voor bijvoorbeeld een showroom of een beurspresentatie. Jij bent dus in de werkplaats bezig en bij de klant op locatie. In de werkplaats werk je zowel met computergestuurde machines als met handgereedschappen zoals een beitel en hamer. Schaven, lijmen, boren, er komen nogal wat handelingen kijken bij het bouwen van een interieur. En je werkt niet alleen met hout, maar ook met bijvoorbeeld plaatmateriaal, glas en roestvrij staal.

Waar kun je werken?

Je kent werken in:

  • meubelmakerijen
  • interieurbouwbedrijven
  • bedrijven voor scheepsinterieurbouw.

Ook kun je als zelfstandig meubelmaker je eigen bedrijf opzetten.

Deze video is afkomstig van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) en geeft een algemene indruk van de praktijk en het werkveld.

Meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer in de praktijk

De opleiding  wordt aangeboden via de bol-leerweg (school en stage) en de bbl-leerweg (werken en leren).

Je leert alle technieken en vaardigheden die je nodig hebt om een professionele meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer te worden te worden. Naast vaktechnische ontwikkeling wordt binnen de opleiding ook veel aandacht besteed aan persoonlijke ontwikkeling. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw, maar ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst!

Praktische informatie

Hoe leer je?

Bol (school en stage)

Je leert praktijkgestuurd. Zodra je in de praktijk iets tegenkomt waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door eerst te doen. Je bent dan ook een groot deel van je opleiding via stage op de werkvloer te vinden. Vanuit het bedrijf krijg je een leermeester toegewezen.

Je verdiept je in het vak tijdens workshops en lessen op school. Samen met je studieloopbaanbegeleider kijk je regelmatig terug op wat je al hebt geleerd en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen. Zo voldoe je aan het eind van je traject aan de eisen voor het mbo-diploma.

Bbl (werken en leren)

Heb je al een baan in deze richting of wil je liever meteen aan het werk en toch leren? Dan kun je de opleiding volgen via de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Je bent dan  aan het werk bij een erkend leerbedrijf. Vanuit het bedrijf krijg je een leermeester toegewezen.

Daarnaast ga je twee dagdelen per week naar school. Dit kan ook op een avond zijn. Je werk is daarmee de praktijkplek voor je opleiding, je voert er ook je praktijkopdrachten uit.

Je leert praktijkgestuurd. Zodra je in de praktijk iets tegenkomt waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door eerst te doen. Je verdiept je in het vak tijdens workshops en lessen op school. Samen met je studieloopbaanbegeleider kijk je regelmatig terug op wat je al hebt geleerd en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen, zodat je aan het eind van je traject voldoet aan de eisen voor het mbo-diploma.

Hoe regel ik een bbl-opleiding?

Kom je net van de middelbare school, dan kan het Friesland College je helpen bij het zoeken naar een passend leerbedrijf. Vraag hiernaar tijdens de intake. Als je al een baan hebt en meer wilt leren, dan kun je in overleg met je werkgever op zoek naar een passende opleiding. Het bedrijf waar je werkt, moet een erkend leerbedrijf zijn.

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Wat leer je?

Persoonlijke ontwikkeling

Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Je leert samenwerken, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of -vrouw. Je bent ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst.

Beroepsgerichte onderdelen, zoals:

  • machines en gereedschappen
  • veiligheid
  • werktekeningen lezen
  • bewerkingstechnieken als lijm- en houtverbindingen

Voor scheepsinterieurbouw: meubels maken, die afgestemd zijn op de ronde vormen en het schommelen van een schip.

Algemene vakken

  • Nederlands
  • rekenen
  • Loopbaan en Burgerschap.

Doorleren

Na het afronden van deze opleiding kun je doorgaan naar Allround meubelmaker (scheeps-)interieurbouw, niveau 3.

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft objectieve informatie over deze opleiding en de kansen van deze opleiding op de arbeidsmarkt, daarnaast vergelijkt het de opleiding met de landelijke cijfers.

Bekijk de Studie in Cijfers van deze opleiding

Deel deze pagina via

Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl