Bij de mbo-opleiding Mediavormgever staan alle aspecten van vormgeven centraal. Zo creëer je in deze brede opleiding reclamecampagnes, ontwerp je websites, werk je coole infographics uit of maak je toffe animaties, graphic designs, posters en virtual reality. Wat je ook doet, je zet je altijd in voor een tevreden opdrachtgever. De opleiding Mediavormgever is een 3-jarige bol-opleiding op mbo-niveau 4.
Na je opleiding heb je een eigen portfolio opgebouwd en kun je als freelancer of in loondienst aan de slag bij mediabedrijven, communicatie- en reclamebureaus, grafische ontwerpbureaus of een audiovisueel bedrijf.
Als mediavormgever word je breed opgeleid. Je houdt je bezig met werkzaamheden op het gebied van van drukwerk, zoals het ontwerpen van posters, flyers, advertenties, boekomslagen en magazines, billboards of complete huisstijlen. Maar je kunt ook digitale producten vormgeven zoals apps, websites en 3D-modellen.
Deze video is afkomstig van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) en geeft een algemene indruk van de praktijk en het werkveld.
De opleiding Mediavormgever is een bol-opleiding. Dit betekent dat je op school de lessen volgt en daarnaast stageloopt. Zo leer je bijvoorbeeld over hoe je communiceert met beelden of hoe je deze het beste kan inzetten. Je onderzoekt hoe de boodschap van je opdrachtgever het beste naar voren komt. En je kiest de juiste beelden en vormgeving. Je maakt reclamecampagnes met bijvoorbeeld brochures en flyers. Verder leer je over het vormgeven van websites, creëren van huisstijlen en bedenken en uitwerken van commercials, films, animaties, games en apps. De theorie die je leert op school, pas je veel toe in de praktijk. Op die manier leer je het beste.
Deze opleiding is bijzonder, omdat hij volledig ontwikkeld is samen met bedrijven in deze regio. Zo wordt er het best ingespeeld op de meest actuele ontwikkelingen en trends. We werken samen met bijvoorbeeld NDC, CMG en Okkinga Communicatie. Daarnaast werkt de opleiding werkt nauw samen met de andere mediaopleidingen van het Friesland College: Film & Media (AV-specialist) en Content Creator. Je kunt tijdens de opleiding meer leren over een onderdeel van 1 van deze opleidingen, en werkt sowieso samen met studenten van die opleidingen.
Tijdens de opleiding loop je stage bij een bedrijf. Bij Mediavormgever zijn plaatsen in de praktijkroute Creatieve Industrie beschikbaar. Dit houdt in dat je een groot deel van de opleiding volgt op de werkvloer bij één van de deelnemende bedrijven. Hier volg je ook een deel van je lessen, vaak in de vorm van workshops. Werknemers van het bedrijf en docenten van het Friesland College begeleiden je. Zo leer je om de kennis en vaardigheden die je tijdens je opleiding opdoet, in verschillende situaties toe te passen.
Een belangrijk onderdeel van de opleiding is jouw portfolio. Hierin laat je zien wat je hebt gedaan en wat je specialisme is. Je gebruikt je portfolio om je te onderscheiden, bijvoorbeeld bij stageplaatsen en sollicitaties.
Samen met je studieloopbaanbegeleider kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Op deze manier stel je jouw leertraject op en pas je jouw planning aan, zodat je aan het eind van de opleiding het mbo-diploma kan halen.
Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland CollegeMediavormgeving is een brede opleiding. Je wordt opgeleid als allround vormgever. Je krijgt de kans je tijdens de opleiding te profileren in bepaalde richtingen, zoals grafisch, interactief, 3D en audiovisueel. We besteden ook aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling, en je volgt wat algemene vakken.
Naast vaktechnische ontwikkeling wordt binnen de opleiding ook veel aandacht besteed aan persoonlijke ontwikkeling. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw, maar ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst!
Je leert bijvoorbeeld over:
Ook leer je in trainingen en cursussen werken met allerlei software, zoals:
Daarnaast heb je 2 extra vakken:
Behalve beroepsgerichte vakken volg je ook een aantal algemene vakken. Deze algemene vakken zijn:
Tijdens je mbo-opleiding volg je ook keuzedelen. Hiervan is 1 gericht op het beroep en 1 op algemene ontwikkeling. In overleg met je coach kies je jouw keuzedelen. Op deze manier bepaal jij jouw eigen route richting jouw toekomstige werkgever. Keuzedelen tellen mee voor je diploma.
Meer informatie over keuzedelenNa je opleiding kun je doorstuderen op het hbo in de richtingen:
Je kan starten met de opleiding als je:
Je betaalt lesgeld en eventuele extra kosten, zoals boeken, licenties en excursies. Een deel van jouw mbo-opleiding wordt door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap rechtstreeks aan het Friesland College betaald.
Meer informatie over opleidingskostenDe samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven laat zien wat je kansen op de arbeidsmarkt zijn en wat anderen vinden van deze bol-opleiding op niveau 4.
Bekijk de Studie in Cijfers van deze opleiding>