Friesland College Friesland College Friesland College
Mediavormgever

Mediavormgever

Mediavormgever

Mediavormgever Niveau 4 - bol

Jij ontwerpt mediaproducten

Creatief en technisch

Als mediavormgever vind je je uitdaging in websites ontwerp, coole infographics maken of een toffe animatie, graphic design en visual design. Elke opdracht zet je je in om je doel te bereiken, een tevreden opdrachtgever.

Jouw toekomst

Wat houdt het beroep in?

Nergens gaan de ontwikkelingen zo snel als in de wereld van de online media. Nieuwe trends en technieken vragen om flexibele skills en multi-inzetbare professionals.

Omdat de online markt blijft groeien en we zien dat de vraag naar deze professionals toeneemt, biedt het FC een palet aan mediaopleidingen aan waarin jij de vrijheid hebt om je eigen specialisme te ontwikkelen. Dit alles kun je leren bij de media-opleidingen Film & Media (AV specialist) en Content Creator. Deze opleidingen werken samen met een groot aantal bedrijven uit deze branche, waardoor we de meest actuele ontwikkelingen kunnen volgen.

Breed werkveld
Het bedrijfsleven vraagt daarom om breed opgeleide vormgevers. Vormgevers die zich bezig kunnen houden met werkzaamheden op het gebied van drukwerk, zoals het ontwerpen zoals posters, flyers, advertenties, boekomslagen en magazines, billboards of complete huisstijlen, maar ook digitale producten kunnen vormgeven zoals apps en websites.

Als mediavormgever ben je creatief en daarnaast heb je interesse in de techniek. Jij weet alles van concept en interface design, usability en navigatie voor bedrijven en voorziet hen daarbij van advies.

Waar kun je werken?

Na je opleiding heb je een eigen portfolio opgebouwd en kun je als freelancer of in loondienst aan de slag bij media- bedrijven, communicatie-en reclamebureaus.  

Partners
We werken samen met o.a. NDC, CMG en Okkinga communicatie

Deze video is afkomstig van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) en geeft een algemene indruk van de praktijk en het werkveld.

Praktische informatie

De opleiding Mediavormgever is een Bol-opleiding. Je gaat naar school en loopt stage. De opleiding duurt 3 jaar en wordt gegeven op niveau 4.

Brede opleiding met specialismen
Mediavormgeving is een brede opleiding. Je wordt opgeleid als allround vormgever. Je krijgt de kans je tijdens de opleiding te profileren in bepaalde richtingen als grafisch, Interactief, 3D en audiovisueel. 

Naast vaktechnische ontwikkeling wordt binnen de opleiding ook veel aandacht besteed aan persoonlijke ontwikkeling. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw, maar ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst!

Maximaal 100 plaatsen beschikbaar
In verband met het aantal beschikbare stageplaatsen en de kansen op de arbeidsmarkt geldt voor de opleiding Mediavormgeving een numerus fixus. Dat betekent dat we elk studiejaar maximaal 100 nieuwe studenten inschrijven.

Hoe leer je?

Het unieke van deze opleiding is dat deze opleiding geheel is ontwikkeld mét de bedrijven in deze regio. Zo kunnen we het best inspelen op de meest actuele ontwikkelingen en trends.

De opleiding werkt nauw samen met de andere media- opleidingen: Film & Media (AV specialist) en Content Creator. Wil je meer weten van een onderdeel van één van deze opleidingen, dan is dat ook mogelijk. Ook ga je met studenten van die opleidingen in multi-disciplinaire teams samenwerken om opdrachten uit de praktijk te kunnen uitvoeren. 

Portfolio
Een belangrijk onderdeel is je eigen portfolio waarin je laat zien wat je hebt gedaan en wat je specialisme is. Je gebruikt je portfolio om je te onderscheiden bijvoorbeeld bij stageplaatsen en sollicitaties.

Begeleiding
Samen met je studieloopbaanbegeleider (SLB-er) kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen, zodanig dat je aan het eind van je traject voldoet aan de eisen voor het mbo-diploma.

Praktijk en stage
Verspreid over de hele opleiding breng je een deel van de tijd door in een bedrijf (stage). Voor deze opleiding zijn plaatsen in de praktijkroute Creatieve industrie beschikbaar. Dit houdt in dat je een groot deel van de opleiding volgt op de werkvloer bij één van de deelnemende bedrijven. Hier volg je ook een deel van je lessen, vaak in de vorm van workshops. Werknemers van het bedrijf  én docenten van het Friesland College verzorgen de begeleiding. Zo leer je om de kennis en vaardigheden die je tijdens je opleiding opdoet, in verschillende situaties toe te passen.

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Wat leer je?

Vakgerichte ontwikkeling
Je leert hoe je communiceert met beelden of hoe je deze gaat inzetten. Je onderzoekt hoe de boodschap van je opdrachtgever het beste naar voren komt. Je maakt keuzes voor de juiste  beelden en vormgeving. Je maakt reclamecampagnes met bijvoorbeeld brochures en flyers, gaat websites vormgeven, huisstijlen creëren, commercials bedenken en ook films, animaties, games en apps uitwerken.

Beroepsgerichte onderwerpen
Je doet kennis op op het gebied van:

 • kleurenleer
 • typografie, tekstopmaak 
 • beeldopmaak en fotografie. 
 • illustreren en visualiseren.
 • Ontwerpen en uitwerken van omgevingen, characters en HUDS in 2D digitaal
 • ontwikkelen gevoel voor styling en trends

Je leert in trainingen en cursussen omgaan met verschillende software:

 • Photoshop, InDesign en Illustrator
 • Autodesk,
 • Maya,
 • UV-Layout
 • Mudbox
 • 3DMax

Extra vakken

 • Marketing en communicatie
 • Ondernemingsvaardigheden

Algemene vakken

 • Nederlandse taal
 • rekenen
 • loopbaan en burgerschap
 • Engels

Doorleren

Na je opleiding kun je doorstuderen op het hbo in de richtingen:

 • Communicatie en Multimedia
 • Communicatie
 • Kunstacademie

Toelating

Om toegelaten te worden tot deze mbo-opleiding moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.

Maximaal 100 plaatsen beschikbaar
In verband met het aantal beschikbare stageplaatsen en de kansen op de arbeidsmarkt geldt voor de opleiding Mediavormgeving een numerus fixus. Dat betekent dat we elk studiejaar maximaal 100 nieuwe studenten inschrijven.

Meer informatie over toelating

Kosten

Een deel van je opleiding wordt door de overheid betaald, maar je moet soms ook dingen zelf betalen. We hebben alle informatie over de kosten van je opleiding verzameld.

Meer informatie over opleidingskosten

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft objectieve informatie over deze opleiding en de kansen van deze opleiding op de arbeidsmarkt, daarnaast vergelijkt het de opleiding met de landelijke cijfers.

Bekijk de Studie in Cijfers van deze opleiding>

Deel deze pagina via

Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl