Friesland College Friesland College Friesland College

Mediavormgever

Niveau 4 - bol

Mediavormgever Niveau 4 - bol

Mediavormgever

Een glossy magazine, een nieuwe huisstijl, een trendy webdesign, een animatie of een game.  Daar kunnen ze je voor wakker maken. Dat is de wereld van de ontwerper/designer. Jij maakt waar anderen zich aan vergapen! 

Jouw toekomst

Wat houdt het beroep in?

Het werk van grote reclamebedrijven en drukkerijen is veranderd. De markt verschuift van offline naar online. Het huidige drukwerk verplaatst zich grotendeels naar producten als een tablet of interactieve tv. Op dit moment is er op de arbeidsmarkt vraag naar mediavormgevers die, in samenwerking met programmeurs en marketing-/communicatieafdelingen, de digitale mogelijkheden weten te benutten. Het beheersen van interactieve vaardigheden en ´motion graphics´ is daarbij erg belangrijk.

Breed werkveld
Het bedrijfsleven vraagt daarom om breed opgeleide vormgevers. Vormgevers die zich bezig kunnen houden met werkzaamheden op het gebied van drukwerk, zoals het ontwerpen zoals posters, flyers, advertenties, boekomslagen en magazines, billboards of complete huisstijlen, maar ook digitale producten kunnen vormgeven zoals apps en websites.

Als mediavormgever ben je creatief en daarnaast heb je interesse in de techniek. Jij weet alles van concept en interface design, usability en navigatie voor bedrijven en voorziet hen daarbij van advies.

Waar kun je werken?

De mediabranche is erg dynamisch en biedt daardoor volop mogelijkheden.
Je kunt aan de slag bij een:

 • animatiebedrijf
 • gamebedrijf 
 • reclamebureau of grafisch ontwerpbureau
 • webbureau
 • een audiovisueel bedrijf

Daarnaast kiezen steeds meer vormgevers voor het zelfstandig ondernemerschap. 

De opleiding

De opleiding Mediavormgever is een Bol-opleiding. Je gaat naar school en loopt stage. De opleiding duurt 3 jaar en wordt gegeven op niveau 4.

Brede opleiding met specialismen
Mediavormgeving is een brede opleiding. Je wordt opgeleid als allround vormgever. Je krijgt de kans je tijdens de opleiding te profileren in bepaalde richtingen als grafisch, Interactief, 3D en audiovisueel. 

Bij de uitstroomrichting Game Artist ben je vooral bezig met 3D design en werk je intensief samen met Game developers.

Naast vaktechnische ontwikkeling wordt binnen de opleiding ook veel aandacht besteed aan persoonlijke ontwikkeling. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw, maar ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst!

Praktijkroute creatieve industrie
Voor de opleiding Mediavormgever zijn plaatsen in de praktijkroute Creatieve industrie beschikbaar. Dit houdt in dat je vanaf je eerste studiedag de opleiding volgt op de werkvloer bij één van de deelnemende bedrijven. Hier volg je ook het grootste gedeelte van je lessen, vaak in de vorm van workshops. Werknemers van het bedrijf  én docenten van het Friesland College verzorgen de begeleiding. In de loop van je opleiding ga je ook naar een of meer andere bedrijven die onderdeel van praktijkroute zijn. Zo leer je om de kennis en vaardigheden die je tijdens je opleiding opdoet, in verschillende situaties toe te passen.

Maximaal 100 plaatsen beschikbaar
In verband met het aantal beschikbare stageplaatsen en de kansen op de arbeidsmarkt geldt voor de opleiding Mediavormgeving een numerus fixus. Dat betekent dat we elk studiejaar maximaal 100 nieuwe studenten inschrijven.

Je leert praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door eerst te doen.

Je werkt tijdens de opleiding aan verschillende projecten, ook wel leereenheden genoemd. Elk project heeft een thema en bestaat uit een echte opdracht uit de praktijk of een praktijksimulatie. Samen met andere studenten ga je hiermee aan de slag. Je verdiept je in het vak tijdens workshops en lessen op school.

Onderdeel van de studie is het samenstellen van een portfolio, waarmee je kunt laten zien wat je hebt gedaan en wat je in je mars hebt.

Begeleiding
Samen met je studieloopbaanbegeleider (SLB-er) kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen, zodanig dat je aan het eind van je traject voldoet aan de eisen voor het mbo-diploma.

Stage
Verspreid over de hele opleiding breng je minstens 30% van je tijd door in een bedrijf. Onder begeleiding van je stagebegeleider leer je hoe het er in het bedrijfsleven aan toegaat. Tijdens je stage leer je ook je eigen kwaliteiten en grenzen kennen. Zo ben je in staat om voor je verdere carrière de beste keuzes te maken

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Vakgerichte ontwikkeling
Je leert vormgeven, visualiseren en ontwerpen. Ook leer je hoe je je ontwerp voor een website of app kunt realiseren. Je leert de basis van HTML5, de Adobe-programma’s, WordPress, PHP en 2D en 3D programma’s voor gameartisten. Daarnaast leer je omgaan met concept-ontwikkeling.

Als mediavormgever heb je een belangrijke rol in het ontwerpproces van games. Jij bedenkt uitdagende karakters en spelsituaties en ontwerpt achtergronden en tools voor diverse games.

Beroepsgerichte onderwerpen
Je doet kennis op op het gebied van:

 • kleurenleer
 • typografie, tekstopmaak 
 • beeldopmaak en fotografie. 
 • illustreren en visualiseren.
 • Ontwerpen en uitwerken van omgevingen, characters en HUDS in 2D digitaal
 • ontwikkelen gevoel voor styling en trends

Je leert in trainingen en cursussen omgaan met verschillende software:

 • Photoshop, InDesign en Illustrator
 • Autodesk,
 • Maya,
 • UV-Layout
 • Mudbox
 • 3DMax

Extra vakken

 • Marketing en communicatie
 • Ondernemingsvaardigheden

Algemene vakken

 • Nederlandse taal
 • rekenen
 • loopbaan en burgerschap
 • Engels.

Tijdens je mbo-opleiding volg je ook keuzedelen. Daarvan is er in ieder geval één gericht op het beroep en één op algemene ontwikkeling. Je kiest deze zelf (in overleg met je coach). Zo bepaal je jouw unieke route en onderscheid je je richting je toekomstige werkgever. Want keuzedelen die je met een voldoende hebt afgerond, komen ook op je mbo-diploma te staan.

Meer informatie over keuzedelen

Hbo:

 • Communicatie en Multimedia
 • Communicatie
 • Kunstacademie

Om toegelaten te worden tot deze mbo-opleiding moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo heb je een bepaalde (voor)opleiding nodig en moet je meedoen aan de georganiseerde intakeactiviteiten die voor jouw mbo-opleiding gelden.

 • diploma vmbo-kader of hoger of
 • overgangsbewijs havo 3 naar 4 of
 • mbo-diploma Allround dtp-er

Na je aanmelding word je uitgenodigd voor een intakegesprek.

Maximaal 100 plaatsen beschikbaar
In verband met het aantal beschikbare stageplaatsen en de kansen op de arbeidsmarkt geldt voor de opleiding Mediavormgeving een numerus fixus. Dat betekent dat we elk studiejaar maximaal 100 nieuwe studenten inschrijven.

Meer informatie over Toelating en intake

Een deel van jouw mbo-opleiding wordt door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap rechtstreeks aan het Friesland College betaald. Het overige lesgeld en eventuele extra kosten komen voor rekening van de student.

Studenttevredenheid
7 landelijk 7,3
Percentage geslaagde studenten
71% landelijk 71%
Doorstroom naar hbo
58% landelijk 35%
Kans op stage
60% landelijk 60%
Kans op werk in jouw vakgebied
20% landelijk 20%
Startsalaris (uurloon)
€ - landelijk € 9,62
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden
landelijk 71%

De opleiding in het kort

Volledige naam
Mediavormgever
Niveau
Niveau 4
Locatie
FC-Campus, gebouw Triangel, Julianalaan 97, Leeuwarden
Sportstad, Abe Lenstra boulevard 29, Heerenveen
Studieduur
3 jaar
Leerweg
bol
Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl