Assistant Business Services
Topopleiding

Assistant Business Services

Assistant Business Services 2 - BOL

Ben jij visitekaartje met een glimlach van je werkgever?

Daar zit je dan. Op je eigen plek met je eigen telefoon en computer. Je collega’s lopen vaak bij je langs omdat ze je dringend nodig hebben. “Dat doe ik wel even,“ zeg je vaak. Want je helpt klanten, gasten en collega’s graag verder. Bijvoorbeeld achter de balie, bij het bezorgen van de post of bij het opnemen van de telefoon. Werken met de computer is voor jou geen enkel probleem. En ook printen en kopiëren doe je met groot gemak. Natuurlijk kun je goed met mensen overweg. Je bent vriendelijk en gastvrij; hét visitekaartje van de organisatie. De mbo-opleiding Assistant business services is een bol-opleiding op niveau 2, die 2 jaar duurt.

Assistant business services is de nieuwe naam voor de opleiding Medewerker secretariaat en receptie.

Assistant business services in het kort

 • Je bent het eerste aanspreekpunt voor klanten, leveranciers en andere partijen;
 • Een afwisselende baan waarin je bezoekers ontvangt, telefoontjes aanneemt, de agenda bijhoudt, afspraken maakt, documenten kopieert en post afhandelt;
 • Je kunt goed organiseren want je hebt veel verschillende taken.

Deze video is afkomstig van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) en geeft een algemene indruk van de praktijk en het werkveld.

Opleiding Assistant business services in de praktijk

Als Assistant business services ben je vaak het eerste aanspreekpunt voor klanten, leveranciers en andere partijen. Je hebt in dit beroep veel met teksten te maken. Zo stel je vaak brieven op en verstuur je e-mails. Verder verwacht je werkgever van je dat je allerlei andere taken op je neemt. Denk aan het ontvangen van bezoekers, telefoontjes aannemen, de agenda bijhouden, afspraken maken, kopiëren, post afhandelen en archiveren. Jij speelt dus een belangrijke rol in het dagelijkse werk op de afdeling.

Met zo veel verschillende taken is het belangrijk dat je ook goed je werk kunt organiseren. Je weet precies wat de belangrijkste taken zijn en die doe je dus het eerst. Zit je al boordevol werk? Dan weet je ook wanneer je ‘nee’ moet zeggen.

Waar kun je gaan werken?

Als Assistant business services werk je achter de receptie, op het secretariaat of de administratie van bedrijven en andere organisaties in alle branches. Je kunt echt bijna overal terecht!

Praktische informatie

Hoe leer je?

Bol (school en stage)

Tijdens de mbo-opleiding Assistant business services ben je in leereenheden aan de slag met een praktijkopdracht en loop je stage. Elke leereenheid duurt vijf of tien weken. Zo’n leereenheid is samen met bedrijven en instellingen uit de regio vormgegeven, en laat dus echt zien hoe het er straks in de praktijk aan toe gaat. Je begint met een basisdeel, waarin je alle basisvaardigheden leert die je nodig zult hebben.

Je bedenkt samen met je coach wat het beste moment is om op stage te gaan. Soms is dat al na 20 weken, maar het kan ook later. Je bepaalt in ieder geval zelf je leerroute, dus het onderwijs is echt flexibel!

Meer over praktijkgestuurd leren bij het Friesland College

Wat leer je?

Je werkt tijdens deze 2-jarige mbo-opleiding aan je persoonlijke ontwikkeling, en volgt algemene en beroepsgerichte vakken.

Beroepsgerichte vakken

 • Ontvangen van bezoekers
 • Helpen bij het verwerken van (financiële) gegevens in de administratie
 • Informatie verzamelen en gebruiken voor het maken van zakelijke (concept)teksten
 • Schrijven van zakelijke brieven, e-mails en andere documenten
 • Openen en versturen van post
 • Bijhouden van een archief
 • Plannen en organiseren van bijeenkomsten
 • Communicatieve vaardigheden
 • Digitale vaardigheden
 • Telefoongesprekken voeren
 • Afhandelen van vragen en klachten
 • Beheren van de voorraad

Algemene vakken

 • Nederlands
 • Rekenen
 • Engels
 • Loopbaan & Burgerschap

Persoonlijke ontwikkeling

Tijdens de opleiding Assistant business services besteed je ook veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Je leert bijvoorbeeld hoe je goed samenwerkt, communiceert en flexibel inspeelt op allerlei situaties. Zo zorgen we er samen voor dat je straks stevig in je schoenen staat als je aan het werk gaat.

Keuzedelen

Je volgt ook een aantal keuzedelen tijdens de opleiding, die mag je zelf kiezen. De keuzedelen tellen mee voor je mbo-diploma.

Meer over hoe ons onderwijs is opgebouwd

Doorleren

Je kunt na deze opleiding bijvoorbeeld de opleiding Allround assistant business services op niveau 3 volgen.

Toelating

Je moet voldoen aan de algemene toelatingseisen om deze opleiding te kunnen volgen.

Meer informatie over toelating

Kosten

Een deel van je opleiding wordt door de overheid betaald, maar je moet soms ook dingen zelf betalen. We hebben alle informatie over de kosten van je opleiding verzameld.

Meer informatie over opleidingskosten

Deel deze pagina via

Kijk voor aanmelden en de actuele informatie op Frieslandcollege.nl