Friesland College Friesland College Friesland College

Medewerker productpresentatie

Niveau 2 - bol

Sfeermakers in de winkel

Etaleren, vormgeven en presenteren

Maken jullie de wanden blauw, rose of mintgroen? Hoe komt de belichting eruit te zien? En waar zetten jullie die vaas met bloemen neer? Je overlegt met je collega’s van styling over hoe jullie de ruimte het mooist kunnen inrichten. Je krijgt de opdracht om de wanden in de gekozen kleur te verven. Daarna maak je een paar presentatietafels en stellingkasten. En die mag je ook zelf gaan stylen en inrichten. De volgende dag staat alles op z’n plek en dan ziet de ruimte er warm en sfeervol uit. Precies zoals jullie hadden afgesproken. Topteam!   

Jouw toekomst

Wat houdt het beroep in?

Je voert ondersteunende werkzaamheden uit voor het etaleren en presenteren van producten op verschillende locaties. Dit doe je meestal in samenwerking met het presentatieteam en een leidinggevende. Je geeft de winkel of de etalage met behulp van een inrichtingsplan een 'smoel'. Die is nodig is om de producten goed uit te laten komen. Soms moet je daarvoor nog zelf onderdelen maken in een werkplaats.

Waar kun je werken?

Na je diploma kun je aan het werk in de presentatiebranche. Bijvoorbeeld bij een etalagebedrijf, een styling-/decoratiebedrijf of een winkelbedrijf met een eigen presentatieteam.

De opleiding

De opleiding medewerker productpresentatie is een brede opleiding op niveau 2 voor creatieve jongeren. Je maakt tijdens je opleiding kennis met verschillende vakgebieden als Styling, Ambacht, Crea, DTP. Daarnaast behaal je je atelierbewijs.

Naast vaktechnische ontwikkeling wordt binnen de opleiding ook veel aandacht besteed aan persoonlijke ontwikkeling. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw, maar ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst!

Let op: numerus fixus opleiding  
Dit is een opleiding waarvoor maar een beperkt aantal opleidingsplekken (24) beschikbaar is. Indien de opleiding vol zit kom je op de wachtlijst. We nemen contact op zodra er ruimte is.

Je leert praktijkgestuurd. Zodra je in de praktijk of tijdens de praktijkopdrachten iets tegenkomt waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door eerst te doen. 

Je verdiept je in het vak tijdens workshops en lessen op school. Samen met je studieloopbaanbegeleider (SLB-er) kijk je regelmatig terug op wat je al geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen, zodat je aan het einde van je traject voldoet aan de eisen voor het mbo-diploma. 

Leereenheden
De opleiding is opgebouwd uit leereenheden rond een bepaald thema. Een leereenheid bes
laat doorgaans 5 tot 10 weken. Je bent dan bezig met steeds nieuwe praktijkopdrachten die meestal opgesteld zijn in samenwerking met het regionale bedrijfsleven. 

Stage 
In elk jaar van de opleiding loop je minimaal tien weken stage. Je stageperiode breng je bijvoorbeeld door bij etalage-, styling- of decoratiebedrijven. Of bij een winkelbedrijf met een eigen presentatieteam.

Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland College

Persoonlijke ontwikkeling 
Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Samenwerken, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst. 

Brede vakspecifieke ontwikkeling  
 Je leert hoe je een winkel, showroom of stand in een bepaalde stijl vormgeeft en hoe je producten in de winkel goed presenteert. Je werkt altijd volgens een opdracht of een plan en je voert je werkzaamheden uit in de werkplaats en op afwisselende locaties onder begeleiding van een werknemer. 

Tijdens de opleiding leer je ook kleine grafische werkzaamheden uit te voeren voor Facebook en op Instagram. Maar ook hoe je een visitekaartje of poster maakt. Op het gebied van Mode leer je eenvoudige werkzaamheden te verrichten en behaal je je aterlierbewijs.  

Algemene vakken 

  • Nederlands 
  • Rekenen 
  • Loopbaan en Burgerschap 
  • Engels

Tijdens je mbo-opleiding volg je ook keuzedelen. Daarvan is er in ieder geval één gericht op het beroep en één op algemene ontwikkeling. Je kiest deze zelf (in overleg met je coach). Zo bepaal je jouw unieke route en onderscheid je je richting je toekomstige werkgever. Want keuzedelen die je met een voldoende hebt afgerond, komen ook op je mbo-diploma te staan.

Je kiest uit een selectie van keuzedelen die geschikt zijn voor jou en voor de inhoud binnen je opleiding. 

Meer informatie over keuzedelen

Tijdens en na de opleiding wordt er gekeken of eventuele doorstroom haalbaar is. Je kunt dan bijvoorbeeld doorstromen naar Dtp niveau 3, Mode niveau 3 of Styling Design niveau 4. 

Het te behalen niveau
 van Nederlands, rekenen en Engels zijn hiervoor leidraad. Je bespreekt met je SLB ‘er of doorstroom voor jou tot de mogelijkheden behoort. 

Om toegelaten te worden tot deze mbo-opleiding moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo heb je een bepaalde (voor)opleiding nodig en moet je meedoen aan de georganiseerde intakeactiviteiten die voor jouw mbo-opleiding gelden.

Let op: numerus fixus opleiding  
Dit is een opleiding waarvoor maar een beperkt aantal opleidingsplekken (24) beschikbaar is. Indien de opleiding vol zit kom je op de wachtlijst. We nemen contact op zodra er ruimte is.  

We adviseren je naar de infodagen te komen en je dan aan te melden. Na aanmelding krijg je een thuisopdracht toegestuurd en word je uitgenodigd voor een intakegesprek. Aan de hand van de opdracht en het gesprek geven we je een advies.

Minimale toelating:

  • vmbo-b
  • een opleidingsdiploma op niveau 1. 
Meer informatie over Toelating en intake

Een deel van jouw mbo-opleiding wordt door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap rechtstreeks aan het Friesland College betaald. Het overige lesgeld en eventuele extra kosten komen voor rekening van de student.

Studenttevredenheid
- landelijk 7,2
Percentage geslaagde studenten
landelijk 63%
Kans op stage
60% landelijk 60%
Kans op werk in jouw vakgebied
40% landelijk 60%
Startsalaris (uurloon)
€ - landelijk € -

De opleiding in het kort

Volledige naam
Medewerker productpresentatie
Niveau
Niveau 2
Locatie
FC-Campus, gebouw Triangel, Julianalaan 97, Leeuwarden
Studieduur
2 jaar
Leerweg
bol