Jij bent de kracht achter elke productie. Vervoeren, bouwen en aansluiten van grote producties is afhankelijk van vaardige mensen. Die moeten snel en vakkundig kunnen werken. Je bent in een team verantwoordelijk voor alles wat er achter de schermen gebeurt bij een productie. Zo leer je bijvoorbeeld alle apparatuur en bekabeling kennen en aansluiten. En ook hoe het verwisselen van decors bij theatervoorstellingen gaat.
D’Drive en Neushoorn: samen een inspirerende broedplaats voor creatief talent
Neushoorn is ’s avonds een bruisend cultureel centrum en overdag een school voor de richting Podiumkunsten, Productie & Events. Want dan zijn de zalen, oefenruimtes, productieruimtes, gangen en lokalen het domein van onze mbo-studenten.
In neushoorn krijg je les van ervaren professionals zoals Patrick Kramermet zijn ervaring als lichtman van Bløf.
Geen voorstelling, festival, concert of bedrijfspresentatie kan zonder techniek. Belichting, geluidseffecten, achtergrondprojecties en camerabeelden ondersteunen het optreden en zorgen voor sfeer. Jij beheerst en bedient de techniek achter dit alles. En je zorgt ervoor dat de bezoekers een onvergetelijke ervaring hebben. Je bent creatief en technisch. Het werk in de evenementen- en theatersector kent onregelmatige werktijden en wisselende werkomstandigheden en werklocaties: flexibiliteit is dus ook belangrijk.
Concertzalen, clubs, evenementenorganisaties, facilitaire bedrijven, festivals en theaters zijn plekken waar je aan het werk kunt.
Deze video is afkomstig van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) en geeft een algemene indruk van de praktijk en het werkveld.
De opleiding wordt aangeboden via de BOL-leerweg. Je gaat naar school en loopt stage. De opleiding duurt 2 jaar en wordt gegeven op niveau 2.
De opleiding kent drie verschillende vakgebieden: lichttechnicus, geluidstechnicus en podiumtechnicus.
Je leert alle technieken en vaardigheden die je nodig hebt om je te ontwikkelen tot professioneel medewerker podium- en evenemententechniek. De werkzaamheden die je doet zullen steeds onder begeleiding plaatsvinden.
Naast vaktechnische ontwikkeling wordt binnen de opleiding ook veel aandacht besteed aan persoonlijke ontwikkeling. Hierdoor ben je straks met je diploma op zak niet alleen een goede vakman of vakvrouw, maar ook een stevige persoonlijkheid die klaar is voor een succesvolle toekomst!
De opleiding is in 2022 als Topopleiding benoemd in de landelijke beoordeling van de MBO keuzegids. Dit betekent dat de lat hoog ligt, de studenten tevreden en docenten trots zijn. Een opleiding wordt benoemd als topopleiding bij een score van een 7,5 of hoger.
Je leert praktijkgestuurd. Kom je in de praktijk iets tegen waar je meer over wilt of moet weten, dan ga je daar op school mee aan de slag. Je leert dus door eerst te doen. Je bent dan ook een groot deel van je opleiding via stage op de werkvloer te vinden.
De opleiding is opgebouwd uit leereenheden rond een bepaald thema. Een leereenheid bestaat doorgaans uit vijf tot tien weken. Je bent dan bezig met steeds nieuwe praktijkopdrachten.
De praktijkopdrachten komen van interne en externe opdrachtgevers: Een van de belangrijkste opdrachtgevers is Neushoorn. Je werkt zelfstandig, maar ook in groepsverband. Dit doe je eventueel met studenten van andere opleidingen.
Je verdiept je in het vak tijdens workshops en lessen op school. Je gebruikt verschillende bronnen om je product op te leveren.
Drie dagen per week doe je praktijkervaring op bij verschillende bedrijven uit het werkveld. Bijvoorbeeld op onze opleidingslocatie Neushoorn.
Samen met je studieloopbaanbegeleider kijk je regelmatig terug op wat je al hebt geleerd hebt en wat je nog moet leren. Je stelt op deze manier jouw leertraject samen, zodat je aan het eind van je traject voldoet aan de eisen voor het mbo-diploma.
Meer informatie over hoe je leert bij het Friesland CollegeJe besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Je leert samenwerken, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst.
De lichttechnicus werkt in de schouwburg aan theaterproducties en in de (live) pop- en evenementenwereld. Je hebt een creatief-technische functie. Bouwen en bedienen van lichtinstallaties is één aspect van het werk. Het andere apect is maken van een lichtplan.
Als geluidstechnicus ben je aan het werk in opnamestudio’s, tijdens liveconcerten en in theaters. Drie verschillende werelden. In alle gevallen ben je bezig met het aansluiten en bedienen van complexe audioapparatuur. Daarnaast stel je geluidssystemen samen.
De podiumtechnicus verzorgt alle techniek op of rond het podium. Je hangt decorstukken in de rekkenwand en voert changementen uit. Een werkje dat in verband met de veiligheid nauwkeurig moet gebeuren.
Studie in Cijfers geeft objectieve informatie over deze opleiding en de kansen van deze opleiding op de arbeidsmarkt, daarnaast vergelijkt het de opleiding met de landelijke cijfers.
Bekijk de Studie in Cijfers van deze opleiding>